Oktober avslutades med uppgångar på Wall Street

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna under nollan
  • Eurozonen: KPI 2,2 procent
  • Inköpschefsindex PMI
  • Bank of England, kl. 13:00

New York-börsen steg under gårdagen efter en pressad månad. Storbolagsindexet Dow Jones och det bredare indexet S&P500 steg drygt 1 procent under oktobers sista dag medan den tekniktunga Nasdaq-börsen ökade 2 procent. Under månaden som helhet sjönk Nasdaq 10,8 procent – den svagaste månaden sedan november 2008 – medan Dow och S&P föll 5,1 respektive 6,9 procent.

Igår publicerades preliminära siffror för inflationen i Eurozonen. I årstakt steg inflationen från 2,1 procent till 2,2 procent. Kärninflationen (ex. energi, mat, alkohol och tobak) ökade även från 0,9 till 1,1 procent. Vid förra veckans räntebesked från ECB sade Mario Draghi att han väntar sig att inflationen letar sig uppåt något mot slutet av året och in i nästa år.

Idag är det fokus på inköpschefsindex PMI. Tidigare på morgonen släpptes kinesiska Caixin PMI som steg från 50,0 till 50,1 enheter, vilket var något starkare än väntat givet att marknaden räknat med att indexet skulle falla under tillväxtgränsen (50 enheter). Kring publiceringen av detta månadsbrev släpps även PMI för den svenska tillverkningsindustrin. I september var siffran 55,2. Senare under eftermiddagen (kl. 16:00) publiceras det inköpschefsindex som utöver Kina kommer få mest fokus vilket är amerikanska ISM som har legat på höga nivåer under hela 2018. För oktober väntas en nedgång till 59,0 från tidigare 59,8. I Storbritannien levererar Bank of England räntebesked, där räntan väntas lämnas oförändrad.

Nu på morgonen är det röda siffror på Tokyobörsen. De kinesiska fastlandsbörserna är upp något medan det är större uppgångar i Hong Kong. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna under nollstrecket. Enligt rapporter i The Times har Theresa May kommit överens om ett avtal med Bryssel som ger brittiska företag inom finanssektorn fortsatt åtkomst till europeiska marknader efter brexit. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
1,0% 1,1% -1,1% 0,7% 1,8%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,3% -0,7% -0,3% -0,2%

Uppgifter per klockan 08:38

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.