Svagare inflation än väntat

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna över nollan
  • Statsministeromröstning, budget och bopriser
  • Inflationen sjönk från 2,5 till 2,4 procent
  • Arbetslöshet, kl. 9:30
  • USA: Philly Fed och detaljhandel, kl. 14:30

New York-börsens breda index S&P500 sjönk under gårdagen, för den femte dagen i rad. Apple-aktien föll 2,8 procent och pressade marknaden efter sänkta rekommendationer från ”köp” till ”neutral” från Guggenheim. Kommentarer om regulationer från inkommande demokratiska kongressledare pressade även banksektorn.

Ulf Kristersson röstades som väntat ned som statsminister, med 195 röster mot och 154 röster för, under gårdagens omröstning. Det är den första gången någonsin som kammaren har röstat nej till talmannens förslag. Nu är bollen åter tillbaka på talmannens planhalva, som efter omröstningen meddelade att han idag kommer att kalla samtliga partiledare till nya överläggningar. Tidigare i morse släppte även regeringen sin övergångsbudget som innehåller få förändringar från höstbudgeten. Frågan är nu om moderaterna lägger fram en egen budget och om C och L är beredda att rösta på den.

Tidigare på morgonen publicerades HOX-index, som mäter utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Huvudindikatorn sjönk 0,9 procent från föregående månad. Oktober brukar dock vara en svag månad och i säsongsrensade termer steg indexet för riket som helhet 0,4 procent.

Igår publicerades både svenska och amerikanska inflationssiffror (KPI). Inflationstakten mätt i KPIF sjönk från 2,5 till 2,4 procent i Sverige, vilket var svagare än förväntningarna som pekade mot en försiktig uppgång. KPIF exklusive energi utvecklades även svagare än väntat och sjönk från 1,6 till 1,5 procent. Huvudindikatorn ligger dock fortsatt en bra bit över målet och en höjning av reporäntan, i antingen december eller februari, ligger fortsatt i korten. Den amerikanska inflationen mätt som KPI steg från 2,3 till 2,5 procent.

Senare på morgonen publicerar SCB arbetskraftsundersökningarna (AKU). Föregående månad uppgick den säsongsrensade och utjämnade arbetslösheten till 6,5 procent. På eftermiddagen väntar även amerikansk detaljhandelsförsäljning samt Philly Fed-Index.

Nu på morgonen ligger Tokyobörsen under nollan medan de kinesiska marknaderna pekar uppåt. Igår kväll meddelades att Storbritanniens kabinett godkänt Mays Brexit-plan, frågan är dock fortsatt om förslaget kommer att passera parlamentet. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna över nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
-0,81% -0,76% -0,20% 1,17% 1,27%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,44% 0,04% 0,47% 0,51%

Uppgifter per klockan 08:29

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.