Veckobetraktelser – Stark start

  • Förväntansbilden har justerats, men osäkerhet kvarstår
  • Vi räknar med vidare volatilitet

Avslutningen på 2018 går till historien som en av de svagaste decembermånaderna sedan 30-talet för amerikanska aktier i termer av S&P 500. Den kraftiga nedgången medförde rekordutflöden i fonder under månaden, vilka nästan var i paritet med finanskrisen och översteg flödena under eurokrisen i augusti 2011 enligt Financial Times. Den senaste förvaltarundersökningen från Bank of America Merrill Lynch visar att förvaltarkollektivet har den mest pessimistiska förväntansbilden på ekonomisk tillväxt och bolagsvinster de kommande tolv månaderna sedan 2008. Marknaderna bottnade ur under julafton och har sedan dess stigit på bred front efter uttalanden från Fed om att skynda långsamt gällande räntehöjningar samt förnyade handelsdiskussioner mellan USA och Kina framför allt. Uthålligheten i denna rörelse är högst osäker.

Utvecklingen under december blev ett crescendo av allt negativt som fluktuerat under året och plötsligt såg alla en lågkonjunktur och diskonterade därefter fullt ut. Den stora frågan är om den rådande avmattningen går över i en lågkonjunktur eller ej. Konsensus ligger för en global lågkonjunktur under 2020, vilket talar för att det inte kommer ske då utan frågan är om vi ser det redan under innevarande år eller om konjunkturen kan sträcka sig längre ut. Vissa menar att världen pratar sig in i en recession i dagsläget, medan andra hävdar att det är ett oundvikligt händelseförlopp. Juryn är fortfarande ute, men kvartalsrapporterna kan ge vidare vägledning.

Estimat och förväntansbild har justerats

Vi har redan avverkat de amerikanska bankerna likväl som ett antal vinstvarningar. Apple vinstvarnade under inledningen av året och flaggade för lägre försäljningsvolymer. Kursen är ned 3-4 procent sedan årsskiftet men över 30 procent sedan toppen tidigare i höstas. Förväntansbilden har sänkts inför kvartalsrapporterna likväl som estimaten, men vi räknar ändå med en volatil period där bolagens utblick är av störst intresse. Det historiska mönstret är att estimaten ligger högt under inledningen av året för att sedan justeras på nedsidan under årets gång. 2018 var ett ovanligt starkt år i termer av vinstförväntan även borträknat amerikanska skattesänkningar, vilket gör den svaga marknadsutvecklingen till en anomali historiskt.

Inledningen av 2019 tyder på att marknaden överreagerade på nedsidan under december. Det alltjämt i ett läge där stor osäkerhet råder kring ekonomisk utveckling och pågående handelskrig utöver det amerikanska budgetbråket och en rad andra orosmoln så som brexit och gulaväströrelsen i Frankrike. Återhämtningen är bred i dagsläget, vilket är ovanligt i ett så kallat bear market rally, om det är det vi nu ser. Det vill säga en återhämtning i en fallande trend. Januari har i flera delar av marknaderna medfört en ok årsavkastning och det enda vi med säkerhet vet är att vi inte kommer att stå still härifrån.

ECB flaggar för risker på nedsidan

Den europeiska centralbanken, ECB, valde att lämna styrräntan oförändrad vid veckans möte. Mario Draghi var dock tydlig i sin kommunikation att riskerna nu återfinns på nedsidan vad gäller tillväxten. Ökad osäkerhet relaterat till geopolitiska faktorer och protektionism, sårbarhet inom tillväxtmarknaderna samt den ökade volatiliteten i de finansiella marknaderna angavs som skäl till den mer negativa bilden. Centralbankschefen räknar nu med svagare makrodata i närtid. Euron föll på det mer duvaktiga beskedet.

ECB följer därmed i spåren på Federal Reserve och dess mer dämpade tongångar. Fed valde att höja räntan i december i linje med förväntansbilden, men reviderade antalet höjningar för 2019. Centralbanken prognostiserar alltjämt två höjningar under året, medan marknaden nu i princip uteslutit fler höjningar och snarare lutar åt en kommande sänkning. Det faktum att Fed minskar sin balansräkning i form av att inte återinvestera förfall motsvarar tekniskt sätt en höjning i och med åtstramningen av likviditet i systemet. Det förklarar också dollarns relativa styrka trots Feds mer avvaktande stans. Risken kvarstår dock att Fed fortsätter att höja givet den starka arbetsmarknaden och trycket uppåt på lönerna, vilket marknaderna inte önskar i det här läget.

Blandad makro, men tilt åt det negativa

Veckan har bjudit på en rad makroindikatorer, vilka till stor del vittnar om den avmattning den globala ekonomin genomgår. Den internationella valutafonden IMF reviderade sin tillväxtprognos för innevarande och nästkommande år något på nedsidan under veckan. Likt övriga prognosmakare pekar IMF ut det pågående handelskriget och brexit-frågan bland en rad andra orosmoln som skapar osäkerhet i prognoserna. Veckan inleddes också med signaler om fortsatt inbromsning i den kinesiska ekonomin, där BNP-tillväxten nu ligger på den lägsta takten sedan 90-talet. En avmattning är väntad och den kinesiska ledningen har återigen infört mindre stimulansåtgärder. En högt skuldsatt statlig sektor och banksystem oroar dock alltjämt och en kraftigare inbromsning kan få vidare spridningseffekter.

Euroområdet såväl som USA har levererat PMI-siffror under veckan, där förväntansbilden för europeisk del låg för oförändrade nivåer. Siffrorna kom dock in svagare, vilket är i linje med övrig makrostatistik för eurozonen. Det kombinerade inköpschefsindexet ligger just nu över 50-nivån, vilken utgör skiljelinjen mellan en expanderande och en krympande ekonomi. Delar av Europa har dock passerat på nedsidan. Den amerikanska motsvarigheten ligger alltjämt kvar på högre nivåer där tillverkningsindustrin bidrar positivt, medan tjänstesektorn tynger något.

IFO-index, vilket mäter klimatet inom det tyska näringslivet sjönk under januari. Aktuellt läge såväl som framåtblickande föll under månaden. För Tysklands del levererades en viss ljusglimt i form av ett, för andra månaden i rad, stigande ZEW-index. Indexet mäter förväntansläget i den tyska ekonomin som stigit från negativa nivåer. Mätningarna bör indikera att en hel del negativt är inprisat i marknaden.

Rapportsäsongen har inletts

Vi har i veckan på riktigt gått in i rapportsäsongen med resultat från bland annat Sandvik, Investor, Ericsson och Telia. Sandvik rapporterade i linje med förväntansbilden, men med en bättre orderbok än väntat. Bolaget flaggade för en svagare utveckling i Asien där Machining Solutions tappade i Kina. Produktionstakten har sänkts och marginalerna pressas inom affärsenheten, vilken ses som en god konjunkturindikator. Rapporten gav upphov till viss volatilitet om än att aktien är upp på veckan. Ericsson överraskade positivt under fredagen, medan Telia var en besvikelse trots utdelningshöjningen.

Kommande vecka väntar Atlas Copco, SKF och Volvo, men även två bankrapporter väntar, SEB och Swedbank. NCCs rapport under onsdagen kommer ge en känsla för byggkonjunkturen, medan indextunga HM belyser konsumenten. Spekulationerna går varma kring HMs utdelning och huruvida den kommer att sänkas. Det utöver en lång rad makroekonomisk statistik samt ett amerikanskt räntebesked.

Med det önskar vi en trevlig helg.

Jon Arnell

Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.