Skräddarsydd och modern pensionslösning

Foto: Kristina Sahlén

FÖRETAGSPROFILEN. SAS Institute ville ha en individanpassad lösning som ger mer pension och valbar service till medarbetarna. Hur gick det?

När SAS Institute bestämde sig för att se över sin pensions- och försäkringslösning valde man att ta ett brett grepp. Processen var grundlig, den tog drygt ett år, och landade i att Max Matthiessen fick förnyat förtroende.

– När vi skalade ned det hela visade det sig att Max Matthiessen var det mest konkurrenskraftiga och flexibla alternativet, säger Pär Söderlund, Finance Director på SAS Institute.

I mitten av 2017 beslutade SAS Institute att se över sitt pensions- och försäkringsavtal. Bakgrunden var de stora förändringar som skett på pensionsmarknaden under senare år.

– Vi hade varit kund hos Max Matthiessen i 15 år eller så och visste att vår lösning var konkurrenskraftig. Men marknaden har förändrats mycket under senare år. Vi ville benchmarka oss och försäkra oss om att vi hade den bästa lösningen för våra anställda, säger Pär Söderlund.

Han säger att han märkt en tydlig förändring under senare år. Från att ha varit något som man inte funderade så mycket på har pensions- och försäkringsfrågor fått mycket större fokus än vad som var fallet för tio år sedan.

– Medvetenheten är större i dag. Vi har dessutom en hög utbildningsnivå bland våra anställda. Många kommer från bank och finansmarknaden och har med sig ett stort intresse och kunskap. Vi märker också när vi rekryterar att vi får mer frågor om detta. Vi ville helt enkelt försäkra oss om att vi hade den mest konkurrenskraftiga lösningen som finns, säger Pär Söderlund.

För att få ett så grundligt beslutsunderlag som möjligt anlitade SAS Institute en upphandlingskonsult och tog in offerter från tolv olika aktörer.

– Vår utgångspunkt var inte att få ned kostnaderna, det handlade mer om att maximera utfallet och flexibiliteten för våra anställda. Det skulle vara kostnadsneutralt för SAS men ge mer pension till våra anställda, säger Pär Söderlund.

”Det handlade mer om att maximera utfallet och flexibiliteten för våra anställda.”

Upphandlingen påbörjades 2017 och ungefär ett år senare stod det klart att Max Matthiessens plan var den mest fördelaktiga. Jämfört med den tidigare modellen är det främst två saker som skiljer ut sig. Den nya lösningen bygger på att i stället för att man betalar en förvaltningskostnad baserad på det förvaltade kapitalet så baseras avgiften på insatt premie, vilket gör det enklare att få en tydligare bild av avgifterna. Dessutom är den nya lösningen individanpassad – varje enskild anställd väljer själv hur aktiv han eller hon vill vara med sitt sparande.

– Bland våra anställda finns både de som är – och vill vara – väldigt insatta och själva sköter sina investeringar och de som hellre låter någon annan sätta sig in i det. Nu går vi från en paketlösning till att varje anställd själv väljer i vilken omfattning han eller hon vill ha rådgivning. Väljer man bort den biten läggs de pengarna i stället till premien, säger Pär Söderlund.

Csaba Kiraly, rådgivare på Max Matthiessen, säger att denna form av upplägg blir allt mer efterfrågad.

– Behoven ser olika ut. En yngre ensamstående person utan barn har andra behov än den som är gift och har barn. Det förändras över tid. Vi landade i en modell där den anställde själv väljer hur aktiv hon eller han vill vara och erbjuder en modell där individen kan plocka ihop sin nivå av service, samtidigt som mångfalden är bibehållen. Servicenivån kan också ändras under livets gång, till exempel om man får barn eller gifter sig. Det här är en pensions- och förmånsmodell som ligger helt rätt i tiden, säger han.

För SAS Institute betyder det att man kan erbjuda en modell som är helt individanpassad och flexibel. Pär Söderlund är jättenöjd med resultatet och processen som ledde fram till det.

– Max Matthiessen har varit extremt lyhörda genom hela processen och tog fram den lösning som var bäst för oss. Vi har lagt ned mycket tid men nu kan vi maximera utfallet för våra anställda och erbjuda en riktigt konkurrenskraftig pensionslösning, säger han.


SAS INSTITUTE

SAS Institute är en av världens största mjukvaruleverantörer med fokus på avancerade lösningar för analys och visualisering av data.

Företaget är baserat i North Carolina i USA men har verksamhet i cirka 145 länder. Antalet anställda globalt uppgår till cirka 14 000, av vilka 120 arbetar i Sverige.


TEXT: CAROLINA JOHANSSON