Veckobetraktelser – Tillfällig lättnad

  • Uppskruvade förväntningar på ECB
  • Räntefokus består

Vi lämnar en volatil vecka bakom oss och avslutar augusti månad i positiv anda med det mjukare tonläge som nu råder mellan Kina och USA. Aktiemarknaden agerar nyckfullt, medan räntorna faller och även om det negativa sentimentet tillfälligt lättat något förblir osäkerheten hög gällande den fortsatta utvecklingen.    

Mixade signaler från ECB

Christine Lagarde, tillträdande ECB-chef, anser att det finns mer nedsida i marknadsräntorna och att ECB ännu inte nått den effektiva nedre gränsen för policyräntorna. Det framkom i en skrivelse till EU-parlamentet i veckan, där hon även flaggade för att de låga räntorna har tydligt negativa implikationer för banksektorn och den finansiella stabiliteten generellt. Lagarde lyfte också fram den utmanande ekonomiska miljön som råder och att en eventuell brexit utan avtal kan komma att leda till betydande volatilitet. ECB har alltjämt en bred verktygslåda och måste stå redo att agera, enligt Lagarde.

Tonläget från Lagardes blivande kollega Klaas Knot är mer dämpat, som menar att det ekonomiska läget ännu inte motiverar återupptagandet av kvantitativa lättnader och att förväntansbilden inför ECBs septembermöte behöver justeras. Marknaden väntar sig att den nuvarande ECB-chefen Mario Draghi ska leverera en räntesänkning och någon form av QE-paket vid det kommande ECB-mötet den 12 september.

Race to the bottom

Världens räntemarknader fortsätter att spegla en dyster konjunkturutveckling med fallande räntenivåer överlag. Den amerikanska 30-åriga statsobligationen har fallit ordentligt under augusti och handlar nu i nivå med den amerikanska tremånadersräntan, vilket är den lägsta nivån någonsin. Avmattningen i den globala konjunkturen är uppenbar givet den fortsatt svaga makroutvecklingen, vilket pressar långräntorna som en följd av att investerare söker skydd i obligationsmarknaden. Nedgången präglas även av de investerare som måste köpa långa obligationer för att erhålla avkastning, då de inte kan gå ut på kreditskalan så som pensionsstiftelser och försäkringsbolag till exempel. Vissa marknadsbedömare använder detta som ett motargument till att den inverterade räntekurvan skulle indikera en kommande lågkonjunktur. Argumentet lyder att investerare tvingas in i långa obligationer som en följd av det redan extremt låga ränteläget och att det därmed sänder en falsk signal om en kommande lågkonjunktur. Den inverterade kurvan, det vill säga lägre lång- än korträntor, har historiskt varit en mycket pricksäker indikator gällande konjunkturen. Det finns alltid skäl till försiktighet när argumentationen lyder ”this time it’s different”, även om vi befinner oss på ny mark med redan låga räntor sent i cykeln.

Inget stöd i den svenska makroutvecklingen

Den makroekonomiska utvecklingen under veckan har fortsatt varit på den svaga sidan där barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk under augusti månad. Näringslivets anställningsplaner befinner sig nu på den lägsta nivån sedan 2013 och tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk ytterligare under månaden. Konsumenten, som tidigare förhållit sig förhållandevis positiva och alltjämt befinner sig på höga nivåer gällande den nuvarande situationen, ger nu en mer dyster vy av framtiden än tidigare. Konfidensindikatorn faller normalt sent i cykeln och historiskt sett innan lågkonjunkturen infaller.

Sentimentet präglas av osäkerhet

Sentimentet är överlag tydligt negativt, även om det vänt något de sista dagarna enligt CNNs Fear & Greed Index vilket vi skrivit om i tidigare betraktelser. En mjukare ton i handelskonflikten är den bakomliggande faktorn i nuläget, vilket ger marknaderna en positiv injektion i skrivande stund. Volatilitetsindex, VIX, har också fallit tillbaka, vilket indikerar en lugnare utveckling på börsen. Osäkerheten förblir dock hög. Det gäller även vinstestimaten som än så länge är fallande för innevarande år och frågan är hur 2020 kommer att utvecklas. Förväntansbilden vad gäller räntesänkningar och kvantitativa lättnader är uppskruvad, vilket ökar risken för besvikelser och frågan är om centralbankerna än en gång kan rädda den globala ekonomin från att falla i recession. Företagens investeringsvilja är trots redan låga räntor på den svaga sidan. Nästa vecka väntar PMI-siffror, vilka kommer att vara viktiga för den fortsatta sentimentsutvecklingen bland investerare.

Med det önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Investeringschef
Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.