Placeringsutsikter – Positiva överraskningar efterlyses

Oktober 2019

September innebar en viss återhämtning på världens aktiemarknader som en följd av mer expansiva centralbanker framför allt, men även positiva tongångar i handelskonflikten bidrog på uppsidan. Under inledningen av oktober har dock marknaderna mer eller mindre tappat septemberuppgången och konjunkturoron är tillbaka med besked. Aktiemarknaderna är i princip oförändrade sett över ett år, det har med andra ord varit en sidledes rörelse om än under hög volatilitet. Konjunkturellt pekar de flesta pilarna nedåt likväl som vår svenska krona som just nu ratas av marknaderna. Vi behåller alltjämt en neutral riskviktning aktier kontra räntor, men duvaktiga centralbanker, positiva överraskningar i handelskonflikten och brexitfrågan öppnar för potential på uppsidan.

Den konjunkturella avmattningen fortsätter där industrin har varit ledande på båda sidor av Atlanten samt i Kina. Tjänste- och servicedelarna i ekonomin har dock i och med september månads siffror även visat på avmattningstendenser och vi har fått se flera prognosjusteringar på nedsidan under de senaste veckorna. Den amerikanska ekonomin som hållit emot bäst överraskade marknaderna negativt för någon vecka sedan då ISM presenterade svagare inköpschefsindex, PMI, för så väl industri som tjänstesektor. Tillverkningsindustrin som redan antagit en fallande trend kontrakterade till den svagaste nivån sedan 2009, medan tjänstesektorn tog ett kliv närmare 50-nivån. En nivå som betraktas som skiljelinjen mellan expansion och kontraktion inom ekonomin. Tydligt är att tjänstesektorn, som utgör majoriteten av den amerikanska ekonomin, inte är immun mot de senaste månadernas tapp inom industrin. Tjänstesektorn noterade den lägsta nivån sedan juni 2016.

Mönstret går igen även i de europeiska ekonomierna, inklusive Sverige som under senaste tiden har tagit fart på nedsidan vad gäller avmattning. För Europas del har Tyskland varit ledande i den negativa utvecklingen där bilindustrin har tagit stryk i och med turerna i handelskonflikten. Tyskland utgör en stor exportmarknad för Sverige, vilket nu sätter sina spår även i den inhemska ekonomin.

Global tillväxt har mattats av betänkligt och förtroendet inom tillverkningsindustrin kan mycket väl dämpas ytterligare, men samtidigt är pessimismen utbredd vilket öppnar för positiv överraskningseffekt redan vid en eventuell stabilisering. Det är viktigt att hålla koll på den fortsatta utvecklingen inom tjänstesektorn och huruvida avmattningen tilltar även där.

Den dämpade globala konjunkturen gör att fler centralbanker förväntas hålla räntorna på låga nivåer under lång tid framöver. Vidare penningpolitiska stimulanser agerar stöd, om än med en viss laggande effekt. Handelskonflikten mellan USA och Kina skapar volatilitet i sentimentet bland investerare, men tolkningsföreträdet är positivt i skrivande stund då Kina visar vilja till förhandling trots vidare sanktioner mot landet.

Prognosförändringar en masse
Världshandelsorganisationen WTO sänkte för någon vecka sedan sin prognos över handelns utveckling, där man nu ser den lägsta tillväxten sedan 2009. Tillväxtprognosen för innevarande år sänktes till 1,2 procent från tidigare 2,6 procent och en nedjustering av förväntansbilden inför 2020 genomfördes också, då WTO ser en trögare återhämtning än tidigare prognoser. Tillväxtprognosen gäller endast om handelskonflikten tonas ned. Det är enligt WTO främst osäkerheten kring handelskonflikten snarare än den faktiska påverkan på handeln i det här läget som är orsaken till det försämrade sentimentet och investeringsviljan.

Tidigare under september justerade OECD än en gång ned sina globala tillväxtprognoser som en följd av handelskriget. Den förväntade tillväxttakten är nu på den lägsta nivån sedan finanskrisen. För innevarande år justerades tillväxten ned till 2,9 procent från tidigare 3,2 procent och för 2020 justerades tillväxten ned till 3,0 procent från 3,4 procent.

Slutligen har även Konjunkturinstitutet, KI, inkommit med en BNP-prognossänkning för 2019. Tillväxten förväntas nu uppgå till 1,2 procent för svenskt vidkommande, vilket kan ställas i relation till den tidigare prognosen som publicerades i augusti då den låg på 1,5 procent. Institutet spår även att tillväxttakten avtar under 2020 i jämförelse med tidigare prognoser. ”Den svenska ekonomin är inne i en tydlig avmattningsfas och högkonjunkturen ebbar gradvis ut i år och blir balanserad nästa år. Internationella handelskonflikter och oklarheten kring brexit tynger den globala ekonomin, vilket drabbar svensk export”, enligt KI.

Aktiemarknaderna håller modet uppe
Det som ändå håller aktiemarknaderna uppe är lägre räntor och att investeringsalternativen därmed är få, vilket delvis tvingar många investerare in i aktiemarknaderna. Uppgången i aktiepriser samtidigt som statsobligationer stiger i pris visar på den splittrade vy på utvecklingen som råder i marknaderna för närvarande. Medan obligationsinvesterare visar på nervositet är aktiekollektivet mer optimistiskt, i alla fall på ytan. Men givet att det är mer defensiva, stabila utdelningsbolag som i dagsläget driver på utvecklingen uppåt snarare än cykliska verkstadsbolag uppvisar även aktiemarknaden en ökad skepsis kring konjunkturutvecklingen.

 

Investeringsstrategi oktober 2019

Dagens låga ränteläge ger ett visst värderingsstöd åt aktiemarknaden, men vinstrevideringarna är alltjämt negativa där nu analytikerna börjar se över estimaten för 2020. Fortsatta nedrevideringar är att vänta, där svenska analytiker än så länge varit försiktiga i sina estimatjusteringar. Det kan vara ett tecken på det osäkra läget som faktiskt råder, men givet konjunkturavmattningen bör estimaten komma ned ytterligare. I övrigt råder det ingen brist på osäkerhetsmoment i marknaderna generellt med handelskonflikten, oroligheterna i Hong Kong och brexitdebaclet för att nämna några. Fortsatt volatila marknader är med andra ord att vänta.

Vi förblir neutrala i vår syn på aktier kontra räntor. givet det osäkra makroekonomiska läget, men där vi ser vidare stimulativa åtgärder från världens centralbanker som stöd för riskfyllda tillgångar. De redan låga räntorna gör det svårt att argumentera för någon större uppsida inom räntetillgångar, även om nivåerna självklart kan bli än lägre. För att erhålla någon form av avkastning inom räntetillgångar krävs mer risktagande, vilket så här sent i cykeln inte ser lika attraktivt ut.

 

USA

Marknaderna vill ha fler räntesänkningar

Amerikansk ekonomi visar, likt flertalet delar av världen, upp en bild av avmattning inom flera områden även om utvecklingen ter sig bättre än övriga marknader. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte som väntat styrräntan med 25 punkter vid septembermötet, vilket ändå möttes av viss misströstan från marknaden då Jerome Powell inte framstod som tillräckligt duvaktig i sin kommunikation kring vidare sänkningar. Fed-direktionen är splittrad gällande ytterligare sänkningar, även om de är överens om att det krävs en stödjande policy utifrån det makroekonomiska läget.

Fed-chefen Jerome Powell sa senast i veckan att Fed gradvis kommer att utöka balansräkningen, bland annat genom köp av statsskuldsväxlar. Powell påpekade dock att syftet är att understödja likviditeten i overnight-marknaden, som haft problem under den senaste tiden och skall inte förväxlas med kvantitativa lättnader.

En rad sentimentsindikatorer så som NFIB-index, vilket mäter optimismen bland amerikanska småbolag, och undersökningar kring amerikanskt konsumentförtroende har fallit tillbaka de senaste mätningarna. Medan industriproduktionen och det senaste inköpschefsindexet från Markit, vilket är en bredare undersökning än ISM, visade på något bättre siffror än väntat. Markit-PMI för såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn steg något mot föregående månad och någon form av bottenkänning kan möjligtvis hägra, vilket vid fortsatt förbättring kommer ge stöd till marknaderna.

 

Europa

Mycket negativt i prissättningen

De europeiska ekonomierna har under en längre tid varit pressade av brexit-förhandlingar, politisk oro i Italien och en tydlig avmattning i den tyska bilindustrin som en följd av handelskonflikten bland annat. Brexit närmar sig någon form av crescendo då Boris Johnson fortsätter att hålla fast vid att Storbritannien kommer att utträda ur EU, med eller utan avtal, den 31 oktober. Det trots tidigare lagöverträdelser från Johnsons sida gällande upplösande av parlament och så vidare. Det brittiska pundet har dock stabiliserats under senare tid som följd av bland annat vissa ljuspunkter i förhandlingarna EU och Storbritannien emellan. De närmaste veckorna får utvisa huruvida en vändning är hållbar och motiverad.

Den politiska osäkerheten i Italien har minskat likväl som oron för de italienska bankerna, även om problemen är långt ifrån lösta. De låga italienska räntorna är ett tecken på stabilisering till viss del. Vad gäller Tyskland och dess fallande ekonomiska utveckling indikerar barometrar alltjämt ett sämre stämningsläge än normalt, samtidigt som hårda data som BNP för Q2 visar att ekonomin krympt. I Tyskland backade PMI för tillverkningsindustrin återigen under september månad till låga 41,7, mot väntade 44,0. Även tjänste-PMI var sämre än väntat. Den tyska konjunkturindikatorn ZEW-index, där det ekonomiska sentimentet hos 350 institutionella investerare och analytiker mäts, steg något oväntat i september, även om det alltjämt befinner sig på negativa nivåer vilket indikerar fortsatt pessimism.

Den europeiska centralbanken, ECB, lämnade styrräntan oförändrad vid det senaste mötet i linje med förväntansbilden. Återinförandet av kvantitativa lättnader i form av obligationsköp och en tydligt duvaktig kommunikation gav stöd till marknaderna. De europeiska räntorna fortsätter att falla som en följd av sämre ekonomiska utsikter samt den duvaktiga centralbanken. Vinstutvecklingen bland europeiska bolag har försämrats och i takt med sämre konjunkturutsikter samt pågående handelskonflikt syns ingen snar förbättring.

Europeiska aktier är kraftigt underviktade bland förvaltare, vilket bör innebära att mycket negativt ligger i kurserna och att potentialen återfinns på uppsidan snarare än nedsidan allt annat lika. Risken ligger i en hård brexit och en försämring i den redan svaga tillverkningsindustrin.

 

Sverige

Konjunkturell försämring

Svensk ekonomi har tagit ett kliv nedåt under de senaste månaderna och följer nu tydligt den svaga utvecklingen i den tyska ekonomin. Svenskt inköpschefsindex för industrin återfinns nu på 46,3 för september månad, efter den största månatliga nedgången sedan hösten 2008. Likt övriga ekonomier ser vi nu även avmattningstendenser inom tjänsteindustri där PMI för september sjönk och det kombinerade indexet (tjänster och industri) noteras nu under 50-strecket, det vill säga under gränsvärdet för en expanderande ekonomi. Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen.

Vidare ser vi fallande inflationsförväntningar enligt Kantar Sifo Prosperas senaste undersökning, både på kort och lång sikt. Arbetsmarknaden i Sverige har också försämrats enligt de senaste undersökningarna med stigande arbetslöshet under juli och augusti. Konjunkturinstitutets senaste barometerindikator över stämningsläget i ekonomin är svagare än normalt, där även hushållen håller en mer restriktiv syn på den egna ekonomin.

Att Riksbanken skulle få till en höjning av styrräntan mot slutet av året alternativt under inledningen av 2020 ser vi som alltmer osannolikt och den svenska kronan kommer fortsatt vara under press framöver mot såväl euron som dollarn, enligt vår bedömning.

 

Japan

Cyklisk tilt

Den japanska centralbanken Bank of Japan, BoJ lämnade räntan oförändrad på minus 0,1 procent vid sitt senaste möte. Banken varnade för ökade risker och svagare momentum i den inhemska ekonomin, vilket i sin tur försämrar möjligheterna att nå det uppsatta inflationsmålet. Japansk kärninflation uppgår i årstakt till 0,5 procent. Enligt den senaste reviderade BNP-siffran växer den japanska ekonomin med 1,3 procent år över år. Den japanska börsen består till stor del av cykliska bolag vilka följer konjunkturen väl åt båda hållen. Det finns anledning att vara försiktig med andra ord.

 

Tillväxtmarknader

Handelskonflikten slår hårt

Tillväxtmarknadsländerna är i allra högsta grad påverkade av den rådande handelskonflikten, där risken ökar att marknaderna i allmänhet och Asien i synnerhet, ska få en sämre ekonomisk utveckling framöver. Den asiatiska regionen präglas också av geopolitiska spänningar med tanke på händelseutvecklingen i Hong Kong och det högre tonläget mellan Japan och Sydkorea. De senaste kinesiska handelssiffrorna visar tydlig negativ utveckling som en följd av konflikten med USA. Exporten minskade sett år över år, medan marknaden hade förväntat sig en mindre uppgång. Även importen sjönk, med 5,6 procent, vilket dock var något bättre än väntat. Den kinesiska exporten till USA backade med hela 16 procent under samma period medan importen sjönk 22,4 procent.

Den kinesiska centralbanken håller en mer restriktiv hållning till penningpolitiska stimulanser i dagsläget, även om bankernas reservkrav sänktes under september månad. Marknaderna hoppas på mer stimulanser, men det kinesiska styret håller tillbaka trots en tydlig avmattning det vill säga vi ser inte samma grad av kapitalinjektioner som historiskt varit fallet i landet vid ekonomiska nedgångar. Vi har dock svårt att se att man låter tillväxten falla tillbaka allt för mycket innan åtgärder implementeras.

 

Räntor

Högre kreditvärdighet att föredra

Räntorna är fortsatt låga och från allt att döma kommer läget att så förbli. Avkastningspotentialen är därmed begränsad, om än att räntenivåerna kan gå än lägre. Riskpremien på företagskrediter ökade något under september månad till följd av de sämre konjunkturutsikterna, vilket påverkar spreaden negativt. Samtidigt är räntan på statsobligationer på historiskt mycket låga nivåer i både USA och Europa vilket gynnar företagsobligationer generellt. Krediter gynnas i investerares jakt på avkastning i den lågräntemiljö som råder. Risk för snabba förändringar finns dock då likviditetsbristen från tid till annan är en överhängande faktor i det fall då många investerare beslutar att avyttra kreditinnehav om den konjunkturella oron tilltar. Historiskt har det varit mer fördelaktigt att hålla sig till högre kreditvärdighet när sämre tider nalkas, även om avkastningspotentialen är lägre i dagens marknader. Statsobligationer fyller alltjämt en funktion ur portföljhänseende i tider av mer volatilitet.

 

 

Utveckling aktieindex, i svenska kronor

MSCI, i SEK I år 2018 2017 2016 2015 2014
Global 28,85% -1,15% 10,3% 15,9% 6,8% 27,9%
Sverige 17,57% -6,53% 8,7% 8,4% 2,3% 12,7%
USA 31,68% 2,83% 9,2% 19,5% 8,4% 37,4%
Europa 24,20% -7,81% 13,1% 7,3% 4,6% 14,4%
Japan 22,87% -5,66% 11,7% 10,3% 18,0% 17,0%
Tillväxt 17,11% -7,50% 23,7% 19,8% -8,4% 19,2%
Brasilien 21,25% 7,75% 11,9% 79,1% -36,9% 4,8%
Ryssland 43,73% 7,53% -5,2% 66,8% 12,2% -34,5%
Indien 10,95% 0,38% 25,1% 6,2% 1,1% 51,0%
Kina 19,74% -12,15% 38,9% 8,7% -0,7% 31,6%

Marknadsräntor/valuta

Marknadsräntor 10-okt 2018 2017 2016 2015 2014
Sverige, 10 år -0,236% 0,47% 0,78% 0,55% 0,99% 0,94%
USA, 10 år 1,670% 2,72% 2,41% 2,45% 2,29% 2,19%
Tyskland, 10 år -0,471% 0,24% 0,43% 0,21% 0,64% 0,54%
Japan, 10 år -0,218% 0,00% 0,05% 0,04% 0,26% 0,33%
Valuta
EUR/SEK 10,9056 10,2753 9,85 9,57 9,14 9,52
USD/SEK 9,8999 8,971 8,23 9,1 8,35 7,81
100JPY/SEK 9,2156 8,1197 7,31 7,77 6,93 6,54

Uppgifter om avkastning, ekonomiska nyckeltal med mera avser uppgifter per 10 oktober.

Av: Jon Arnell och Anders Bosvik

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.