Veckobetraktelser – Fortsatt uppgång att vänta

  • Centralbankerna alltjämt på den mjuka sidan
  • Ny förvaltning lanserad

Kvartalsrapporter och centralbanksbesked har präglat den gångna veckan där aktiemarknaderna uppvisar styrka i spåren av rotation in i cykliska och värdedrivna aktier i kombination med en tydlig nedtrappning i handelsspänningarna och ett mer positivt momentum i Brexit-frågan. Många frågetecken kvarstår att räta ut, men den cykliskt tiltade uppgången indikerar att marknaden i alla fall tillfälligt ser en konjunkturstabilisering. 

Preliminära PMI-siffror från Markit visade i veckan på en viss inbromsning i nedgången, sett månad över månad för industrin i såväl Frankrike och Tyskland som i USA. Minskad nedgång i fabriksproduktionen och en förbättrad ordersituation stärkte siffrorna, även om Tyskland alltjämt befinner sig på låga nivåer. Industrin har med all säkerhet redan gått igenom någon form av recession och frågan är om vi nu ser tecken på en stabilisering.

Riksbankens envishet stärker kronan

Riksbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad, men håller fast vid prognosen om en räntehöjning mot slutet av året. Räntebanan, vilken sänktes, indikerar att räntan kommer att förbli oförändrad under en längre tid efter den förväntade höjningen i december. Vidare reviderade banken ned sin BNP-prognos och förstärker därmed sin vy på den ekonomiska avmattningen i svensk ekonomi. Stefan Ingves betonade dock i den efterföljande presskonferensen att det ekonomiska klimatet går från en tydlig högkonjunktur till ett mer normalt konjunkturläge. Riksbanken poängterar att osäkerheten är stor gällande konjunktur- och inflationsutvecklingen i omvärlden såväl som i Sverige. Valutamarknaden tog fasta på kommunikationen kring en kommande höjning och kronan stärktes på beskedet och den svenska tioåringen noterades tillfälligt i positivt territorium.

ECB kvar på låga räntenivåer när Draghi lämnar över

Den europeiska centralbanken ECB lämnade även de styrräntan oförändrad i veckan och kommunicerade att den kommer att vara kvar på nuvarande nivå eller lägre tills dess att inflationsförväntningarna mer uthålligt närmar sig målet. Mario Draghi, som levererade sitt sista räntebesked som centralbankschef innan han lämnar över till Christine Lagarde, upprepade att tillgångsköpen kommer att återupptas från och med 1 november med 20 miljarder euro i månaden. Direktionen förväntar sig att köpen kommer att fortskrida under överskådlig tid till dess att en eventuell räntehöjning är aktuell. Draghi, likt Stefan Ingves, gjorde klart att det krävs mer finanspolitik redan idag, men framför allt vid en djupare konjunkturell nedgång för att stödja ekonomin då centralbankernas svängrum är mer begränsat.

Nästa vecka väntar Federal Reserve, där marknaden mer eller mindre fullt ut prisar in ytterligare en sänkning av styrräntan. Goldman Sachs anser att det kan komma att vara den sista sänkningen på ett tag, då argumenten för fortsatta sänkningar har mjuknat i och med nedtrappning i handelsfrågan och den något mer positiva utvecklingen kring brexit. Dessa två osäkerhetsfaktorer i kombination med den globala avmattningen var de ursprungliga skälen till Feds mjukare stans snarare än en tydlig inbromsning i den inhemska ekonomin. Förutsatt att marknaden ännu inte är där vad gäller förväntansbild öppnar det för potentiella besvikelser, även om en oförändrad ränta i grunden borde tolkas som något positivt.

IMF sällar sig till pessimisterna

I den internationella valutafonden IMFs senaste stabilitetsrapport konstaterades det att den ackommoderande policyn ger stöd till den ekonomiska utvecklingen på kort sikt, men att det även leder till finansiellt risktagande. IMF ser stor bräcklighet bland företagen i termer av skuldsättning, vilket är oroande givet en global inbromsning. Riskerna mot den globala tillväxten och den finansiella stabiliteten ”lutar kraftfullt över mot nedsidan” heter det i rapporten. Valutafonden manar beslutsfattare till en lång rad finanspolitiska åtgärder för att mildra en potentiellt djupare konjunkturell nedgång.

Kostnadsreduceringar och förberedelser för sämre tider

Likt avslutningen på föregående vecka har även denna varit fullspäckad med kvartalsrapporter med Atlas Copco som en de stora vinnarna i spåren av omsättningstillväxt och en oväntat stark orderbok. Ökad efterfrågan från halvledarindustrin hjälpte till, medan fordonsindustrin tyngde på nedsidan. De cykliska bolagen Alfa Laval och Assa Abloy fanns också bland vinnarna efter starka rapporter, medan Volvo som rapporterade i förra veckan visade upp en rekordsvag orderbok. Tydliga indikationer från ledningen att kostnadsåtgärder inletts i kombination med ett något starkare resultat än väntat fick dock investerarna på bättre tankar efter en initial nedgång i aktien. Sandvik i likhet med ABB presenterade kostnadsbesparingar i spåren av dämpad efterfrågan, vilket i kombination med stabila rapporter i övrigt mottogs väl av marknaden då investerarna uppskattar ledningens lyhördhet i fråga om avmattning och uppvisande av flexibilitet.

För bankerna handlade det också mycket om besparingar, där Handelsbanken drar ned på 800 tjänster och fokuserar verksamheten på kärnmarknaderna. Den numera finländska banken Nordea tar engångsposter motsvarande 14 miljarder i kvartalet som en följd av avsättningar för omstruktureringar, nedskrivningar och kreditförluster. I likhet med verkstadsbolagen premierade dock marknaden besparingsåtgärderna och aktierna stärktes efter initiala nedgångar. SEB var ensam om att leverera ett bättre resultat än väntat, medan Swedbank svek marknaden och där det uppenbart kvarstår mycket arbete för VD Henriksson och Ordförande Persson vad gäller penningtvättshärvan.

Amerikanska bolagen levererar överlag

Procter & Gamble, ett av världens största FMCG-bolag, Fast Moving Consumer Goods, höjde prognosen för årets tillväxt, vilket indikerar en fortsatt stark konsumentmarknad. Caterpillar, å andra sidan, ger färg till den svaga industrikonjunkturen i och med sin prognossänkning för helåret. Bolaget skyller på lagerminskningar hos återförsäljare och en svagare efterfrågan hos slutkund. Osäkerheten i den globala ekonomin riskerar att leda till att svagheten håller i sig, enligt ledningen. Även konglomeratet 3M sänkte sin helårsprognos, med fallande aktiekurs som följd medan Microsoft slog investerarnas förväntningar och agerade stöd till marknaderna under torsdagskvällen.

Elbilstillverkaren Tesla överraskade marknaden med att visa upp ett positivt kvartal med ett relativt starkt kassaflöde, vilket fick aktien att lyfta närmare 20 procent. Amazon gjorde marknaden besviken med en lägre guidning inför det fjärde kvartalet, även om omsättningen växte 24 procent under det tredje kvartalet till 70 miljarder USD. Intjäningen var sämre än väntat, men följer på en tung investeringsperiod vilket väntas ge positivt bidrag längre fram. Aktien var ned närmare 10 procent i efterhandeln under torsdagskvällen.

Ny förvaltning inom Förmögenhetsförvaltningen

I dagarna har vi inom Max Matthiessen Förmögenhetsförvaltning lanserat en ny diskretionär förvaltning inom aktier, räntor och alternativa tillgångar. Förvaltningsstrategin bygger på vår marknad- och makroanalys och ämnar erbjuda en aktiv och transparent förvaltning till en attraktiv kostnad. Vi kommer att använda oss av såväl passiv som aktiv förvaltning för att på ett tydligt sätt kunna ge uttryck för åsikter och tankar kring rådande marknadsklimat. Vår placeringsansats bygger på långsiktighet, diversifiering och tron att man alltid bör vara investerad, om än till varierande grad och inriktning. Kontakta din förmögenhetsrådgivare för mer information.

Enligt en undersökning bland företagsledare gjord av Goldman Sachs över förtroendet för ekonomin är det i dagsläget på den lägsta nivån sedan finanskrisen, där osäkerheten kring handelspolitiken dominerar. Detta medan marknaderna befinner sig på eller nära högstanivåer. Den senaste tiden har vi också erfarit en tydlig sektorrotation in i cykliska sektorer och mer fokus på värdebolag där tidigare tillväxt stått för drivkraften i marknaderna. En förväntansbild som delvis hunnit ikapp på nedsidan i kombination med stimulativa centralbanker ger stöd för vidare uppgångar där bolagsledningarnas lyhördhet gällande avmattningen, det vill säga omställningsförmågan, premieras. Alternativen är fortsatt få, men räkna med stor rörlighet i marknaderna.

 

Med det önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Investeringschef
Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.