Placeringsutsikter – Blicka framåt

April 2020   

Global pandemi, nedstängda ekonomier och en sällan skådad marknadsvolatilitet har präglat de senaste månaderna. Mars innebar en perfekt storm för världens finansiella marknader där investerare skydde all form av risk eller rättare sagt alla finansiella tillgångar, vilket ledde till nedgångar i paritet med 30-talet och volatilitetsnivåer som översteg finanskrisen 2008. I skrivande stund har vi erhållit en viss återhämtning och stabilisering som följd av mer konstruktivt agerande där investerarna blickar framåt mot en värld efter covid-19.  

Årets första kvartal kan summeras till det svagaste sedan finanskrisen för världens aktiemarknader. Hastigheten i nedgången har också varit historisk och marknaderna präglades överlag av panik snarare än rationellt agerande som en följd av den totala osäkerhet som råder kring den ekonomiska utvecklingen. Alla tillgångsslag föll på bred front och nedgångarna summerades till över 30 procent för flertalet aktiemarknader. Den makroekonomiska chocken som följer på nedstängda ekonomier är värre än något vi tidigare sett, vilket också avspeglas i den globala ekonomiska aktiviteten som i princip har stannat med kraftiga fall i bland annat inköpschefsindex som följd. Paralleller kan dras till 2008 och finanskrisen, men rörelserna och följdeffekterna är snabbare och brutalare i dagens marknad. Rörelserna under mars månad visar på svårigheterna att värdera tillgångar med i princip ingen eller i alla fall mycket osäker information.

Återhämtning, men fortsatt volatilt

Under de senaste veckorna har vi fått en kraftig återhämtning i marknaderna och en viss stabilisering till följd av en fallande volatilitet. Reverseringen i rörelsen bygger på en optimism kring en avtagande virusspridning och att de rekordstora stimulanserna från världens centralbanker och stater ska ge effekt och dämpa de negativa ekonomiska konsekvenserna. Till skillnad från historien så är denna recession självvald, det vill säga nedstängningarna av ekonomierna och den sociala distanseringen är viktiga faktorer i bekämpningen av virusspridningen. Givet detta bör även återhämtningen kunna bli mer kraftfull och därmed marknadernas reaktion på uppsidan, vilket vi erfarit sista tiden. Viktigt är dock att skeendet inte blir för utdraget, då vi riskerar större och mer långtgående effekter på den ekonomiska utvecklingen. Pessimisterna menar dock att vi endast upplever en så kallad ”dead cat bounce” och pekar på liknande utveckling under finanskrisen och att tidigare bottennivåer måste återtestas innan en riktig uppgång kan ta vid. Marknaden tenderar att inte ta den vägen som flocken tror.

Oklara makroekonomiska effekter

Den makroekonomiska utvecklingen är fortsatt höljd i dunkel till stor del, givet ovissheten kring durationen på nedstängningen av ekonomier. De senaste makroindikatorerna vittnar dock om en total kollaps med skenande arbetslöshet, största nedgången i amerikansk detaljhandelsförsäljning sedan 1992 och ett fall i industriproduktion i paritet med depressionen under 1930-talet för att nämna några. Den pågående krisen innebär både utbuds- och efterfrågechock där en globalt integrerad världsekonomi får långtgående konsekvenser. Konsekvenser som mycket väl kan leda till ökad inhemsk tillverkning på sikt.

Inköpschefsindex, PMI, som ses som en ledande indikator på den ekonomiska utvecklingen uppvisar nu fall runt om i världen. För euroområdet har indexet för tjänstesektorn fallit till lägre nivåer än under finanskrisen 2008-2009, medan mars månad innebar den största nedgången på 25 år för svensk del. Samtidigt visar utvecklingen i Kina på att återhämtningen kan komma snabbt när väl smittspridningen är under kontroll. Februarisiffran noterades på en rekordlåg nivå om 35, medan mars återigen visade på en expansion i ekonomin med en siffra över 50-strecket. Förutsatt att man kan lita på de officiella sifforna från landet, något som det råder delade meningar om. Det finns en privat och en officiell undersökning, vilka i grunden följer varandra relativt väl men där man tenderar att titta på den privata med tanke på trovärdighetsfrågan. Noterbart är ändå att den officiella PMI-siffran för februari var svagare än den privata. Kina är självklart till stor utsträckning också beroende av resten av världen så helt missvisande är nog inte siffrorna. Alternativa sätt att få en känsla för den ekonomiska aktiviteten är att titta på internationella företags agerande i landet, men även biltrafik och klimatavtrycket i form av aktiva kolkraftverk används som måttstockar i dagsläget.

IMF spår ett dystert 2020

Den internationella valutafonden, IMF, reviderade nyligen ner sin prognos över den globala ekonomin och räknar nu med en kontraktion om 3 procent för innevarande år. Dramatiska förändringar har skett under årets tre första månader, heter det i skrivelsen och recessionen spås bli värre än under finanskrisen. Den totala BNP-förlusten för 2020 och 2021 till följd av pandemin kan bli runt 9 000 miljarder dollar enligt IMF:s chefsekonom Gita Gopinath, det är motsvarande eller mer än både den japanska och tyska ekonomin sammanslaget. Valutafonden höjer samtidigt sin prognos för 2021, vilket bygger på en avmattning i pandemin under andra halvåret i år och att vidtagna policyåtgärder kan stävja den ekonomiska härdsmältan. Men prognosen omfattas av stor osäkerhet beroende på varaktigheten i pandemin och de ekonomiska begränsningarna betonar IMF.

Mer information att vänta

Vi går nu in i rapportsäsong, vilket betyder att informationen kring bolagen kommer att intensifieras. Det första kvartalet belyser endast starten på den globala nedstängningen och siffrorna är därför relativt ointressanta i sig. Då osäkerheten är hög kan vi räkna med överraskningar åt båda hållen. Fokus kommer att ligga på detaljer kring effekterna av nedstängningarna på affärsaktiviteten och information om vad vi kan vänta framåt i form av normalisering. I övrigt kommer bolagens balansräkningar och förmågan att ta ner kostnader att vara av yttersta vikt. Investerare ser med största sannolikhet det första halvåret som förlorat och till viss del även andra halvan.

Vinstestimaten är antagligen fortfarande på den höga sidan, även om nedrevieringarna har kommit igång under de senaste veckorna. Analytiker tenderar att ligga efter marknaden vad gäller vinstförväntan och är i behov av mer information innan större förändringar sker vilket också ger stor osäkerhet kring värderingsmultiplarna och huruvida marknaderna är attraktivt prissatta eller ej.

Återöppnandet kommer att ta tid

Vi börjar nu se tecken på att länder så sakteliga öppnar upp valda delar av ekonomin, vilket kommer att vara ett vågspel med risk för förnyad virusspridning samtidigt som ekonomierna går på knäna. Osäkerheten är fortsatt hög även om vissa delar av Asien kan ses som en blueprint för vad som kan tänkas ske. Donald Trump sägs vara redo att öppna upp delar av den amerikanska ekonomin, trots hårt tryck från landets guvernörer som är av en annan åsikt. Som till exempel New York, en av landets hårdast drabbade delstater, som vill behålla restriktionerna ännu en månad för att underlätta för sjukvården och dämpa spridningen ytterligare. I Europa är Österrike, Danmark och Tyskland först ut att lätta på restriktionerna, vilka kommer nagelfaras. Tyskland har varit en förebild i hanteringen av coronaepedemin med ett relativt högt antal fall men med få avlidna och utan att överbelasta sitt sjukvårdssystem. Återöppnandet kommer att gå långsamt och ske i omgångar där människors agerande kommer att förändras över tid.

Investeringsstrategi april 2020

Makromässigt kan vi vara relativt säkra på att inkommande statistik kommer måla upp en minst sagt dyster bild, där fokus ligger på Europa och USA som drivande av marknadens rörelser. Att världen befinner sig i en recession är det ingen som ifrågasätter, det ligger redan i förväntansbilden. Frågan är snarare om den blir djup, långvarig och till vilken grad företag kommer att drabbas. Här är det få som har svar då vi inte vet hur många företag som till exempel kommer ta del av de stödåtgärder som rullas ut och så vidare. Enligt beräkningar från OECD kapar en månad av mer betydande karantänåtgärder ungefär 2 procent av den årliga tillväxten i ett enskilt land, vilket är signifikant.

Det stora orosmomentet är arbetslösheten, givet att en mer permanent sådan sannolikt leder till en klar fördröjning i återhämtningen och en rad andra negativa följdeffekter på samhället i stort. Alla finanspolitiska åtgärder är därför av yttersta vikt och vi kan med största sannolikhet vänta oss vidare stöd. De åtgärder, penning- såväl som finanspolitiska, som har satts in är de största under efterkrigstiden vilket kommer ha en avgörande roll för återhämtningen. De finanspolitiska åtgärder som hittills presenterats motsvarar runt 7 – 8 procent av global BNP och vi har i princip obegränsade penningpolitiska stimulanser från världens centralbanker i dagens läge.

Marknaderna prisar för närvarande in ett relativt optimistiskt scenario, med ett mycket svagt andra kvartal som följs av en stark återhämtning under andra halvan av året. Det förutsatt att virusspridningen avtar betydligt. Samtidigt visar historien på att aktier tenderar att bottna innan makroutvecklingen, det vill säga en så kallad björnmarknad avslutas med en recession. Aktiemarknaden är framåtblickande och bottnar innan den reala ekonomin gör det. Allt annat lika så har aktier blivit billigare och deras långsiktiga avkastningspotential, vilken var relativt modest innan fallet, har ökat. En annan viktig aspekt är att centralbankerna med största sannolikhet kommer att vänta länge innan de normaliserar den rådande penningpolitiken, det betyder att vi kommer att ha låga räntor under överskådlig tid framåt.

Vi vidhåller vår syn att vi är i en bottenprocess, vilket innebär att volatiliteten kommer att vara på den höga sidan men att vi kommer fortsätta återhämtningen när marknaden blickar framåt till 2021. Den annalkande rapportsäsongen öppnar för besvikelser med fakta på bordet, samtidigt är det vad som sker framåt som är av vikt. I våra diskretionära mandat har vi hållit fast vid vår långsiktiga strategi, agerat konstruktivt och adderat risk i fallen i form av globala aktier men även i mer flexibla ränteexponeringar på bekostnad av främst obligationer med högre kreditvärdighet. Vi har en övervikt i aktier och tror att de som kan tåla lite volatilitet kommer att bli belönade på sikt. Det är fortfarande främst längden på utbrottet samt effekterna av alla åtgärder som centralbanker, regeringar och stater genomför som är avgörande för vårt agerande framåt.

 

Utveckling aktieindex, i svenska kronor

MSCI, i SEK I år 2019 2018 2017 2016 2015
Global -10,18% 34,8% -1,15% 10,3% 15,9% 6,8%
Sverige -16,89% 27,96% -6,53% 8,7% 8,4% 2,3%
USA -6,61% 38,19% 2,83% 9,2% 19,5% 8,4%
Europa -18,67% 30,69% -7,81% 13,1% 7,3% 4,6%
Japan -9,11% 26,29% -5,66% 11,7% 10,3% 18,0%
Tillväxt -14,47% 25,04% -7,50% 23,7% 19,8% -8,4%
Brasilien -43,69% 33,36% 7,75% 11,9% 79,1% -36,9%
Ryssland -28,19% 59,33% 7,53% -5,2% 66,8% 12,2%
Indien -22,87% 13,58% 0,38% 25,1% 6,2% 1,1%
Kina 0,57% 30,35% -12,15% 38,9% 8,7% -0,7%

Marknadsräntor/valuta

Marknadsräntor 17-apr 2019 2018 2017 2016 2015
Sverige, 10 år -0,081% 0,1530% 0,47% 0,55% 0,55% 0,99%
USA, 10 år 0,683% 1,8945% 2,72% 2,45% 2,45% 2,29%
Tyskland, 10 år -0,472% -0,1820% 0,24% 0,21% 0,21% 0,64%
Japan, 10 år -0,004% -0,0230% 0,00% 0,00% 0,04% 0,26%
Valuta
EUR/SEK 10,9289 10,4336 10,2753 9,85 9,57 9,14
USD/SEK 10,0432 9,3171 8,971 8,23 9,1 8,35
100JPY/SEK 9,3171 8,5320 8,11978, 7,31 7,77 6,93

Uppgifter om avkastning, ekonomiska nyckeltal med mera avser uppgifter per 17 april.

Av: Jon Arnell, investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.