Placeringsutsikter – Valnerver och mer dämpade tongångar

Oktober 2020   

Sommarens klang- och jubelföreställning i termer av börsuppgång har stött på motstånd under inledningen av hösten. Politiska meningsskiljaktigheter kring vidare stimulanser i USA i kombination med stundande presidentval skapar uppenbart osäkerhet utöver det faktum att virusspridningen ökar i delar av världen. Vi ser fortsatt volatilitet och håller oss neutrala allokeringsmässigt.

Efter den starka återhämtningen sedan botten i mars har marknaderna under den senaste månaden uppvisat en betydligt mer volatil sida. Amerikanska aktier i termer av S&P 500 har till exempel fallit fyra veckor på raken fram till slutet av september där svagheten inom techsektorn har spridit sig till fler sektorer. Egentligen bör det inte komma som en större överraskning givet den starka utveckling vi såg under sommaren som drevs på av optimismen kring den ekonomiska återhämtningen. Samtidigt finns det tecken på att återhämtningen har stannat av i och med mer blandad ekonomisk data och en ökad oro kring virusspridningen i framför allt delar av Europa. Den initiala medvinden i och med öppnandet av tidigare stängda ekonomier har avtagit och även om konsumtionsviljan finns där så väger en fortsatt osäker arbetsmarknad emot.

Tittar man på förväntansbilden gällande företagens intjäning är den alltjämt tiltad mot sektorer som drabbades mindre under våren medan mer utsatta branscher fortsatt arbeta i motvind. Återhämtningen är med andra ord ännu inte bred i termer av sektorer och för en mer självförstärkande ekonomisk expansion krävs ett medicinskt genombrott i form av ett vaccin och i väntan på det är det finans- och penningpolitiska stödet av yttersta vikt.

 

Stimulanser och återhämtning

Riksbankschefen Stefan Ingves uttalade sig så sent som i veckan angående den ekonomiska återhämtningen och att det kommer ta tid innan ekonomin är tillbaka på en mer normal nivå alternativt till den ekonomiska banan landet låg på innan coronapandemin satte press. Den svenska höstbudgeten, vilken i sig är historisk med satsningar om 105 miljarder under 2021, visade på ett fall för inhemsk BNP för innevarande år om 4,6 procent, med efterföljande återhämtning de kommande två åren där arbetslösheten förväntas toppa ur under nästa år på 9,5 procent. Som en följd av avsaknaden av total nedstängning ser Sverige ut att klara sig lindrigare än Europa som helhet där BNP-tappet för 2020 ligger runt 8 procent.

Christine Lagarde, ECB:s ordförande, talade i veckan inför EU-parlamentet och påpekade att den ekonomiska återhämtningen fortskrider men att den är bräcklig. Enligt Lagarde kommer det att ta till slutet av 2022 för att nå BNP-nivån innan krisen, vilket är i linje med Ingves analys av det rådande läget. Återhämtningen i sig är ”ofullständig, osäker och ojämn”, enligt Lagarde och risken att förlora jobbet väger tungt emot konsumtionsviljan även om konsumtionen har ökat. Detsamma gäller företagens investeringar där svag efterfrågan och stor osäkerhet väntas tynga framåt. Enligt ECB-ordföranden är den fortsatta återhämtningen i stort beroende av utvecklingen av pandemin.

Det positiva i dagsläget, om än att krisen fortsatt är allvarlig, är att det ekonomiska läget är mindre negativt än vad som förutspåddes under våren. Ekonomierna är i behov av vidare stöd och fortsatta åtgärder är att vänta, men fokus framåt kanske snarare kommer att vara en återstart av ekonomierna än ren krishantering. För amerikansk del debatteras för närvarande ett nytt stimulanspaket där demokraterna har lagt fram ett förslag omfattandes 2 200 miljarder dollar vilket ska räcka till ett extra arbetslöshetsstöd, nya kontantcheckar till hushållen och stöd till delstater. Från republikanskt håll finns dock ett stort motstånd till ett större stimulanspaket även om konsumtionen skulle drabbas negativt och mängder av individer och företag riskerar stå utan livsviktigt stöd. Det råder stor osäkerhet kring huruvida ett eventuellt paket kan komma att beslutas innan det stundande presidentvalet i november, vilket också delvis kan förklara den mer volatila marknadsutvecklingen senaste tiden.

 

Presidentvalet i USA alltmer i marknadens blickfång

Det amerikanska valet kommer alltmer i marknadens fokus och den politiska osäkerheten ökar, något som marknaden överlag avskyr. Vi skrev i förra månadens Placeringsutsikter att bägge kandidaterna medför både positiva som negativa aspekter till sina respektive kandidaturer, men att osäkerheten snarare ligger i själva valet än i vem som kommer att bli vald i slutändan. Eventuella förändringar på skattesidan under Biden innebär självklart en nedsidesrisk på bolagsvinsterna, men samtidigt kommer de antagligen ske gradvis över tid och kan potentiellt också motverkas av till exempel infrastruktursatsningar och förändringar i rådande handelstariffer. Det hela hänger också på vad utfallet blir i Senaten, om republikanerna behåller makten där riskeras stopp i budgetprocessen och så vidare. Behåller president Trump makten kan vi nog räkna med en viss åtstramning i finanspolitiken givet en ökande skepsis bland republikanerna rörande det statliga underskottet samtidigt som handelspolitiken kan komma att bli än mer oförutsägbar.

Kontentan är att även om valet och vägen dit kommer att kantas av volatilitet och en marknad som försöker diskontera eventuella utfall så är det värderingar och allokeringsbeslut som avgör investerares avkastning i det långa loppet och inte vem som styr Vita Huset. Bolag, likt människor, har en förmåga att anpassa sig över tid men vi räknar med att marknaderna generellt kan vara mer dämpade fram till valet och att politiska utspel kommer göda volatiliteten på såväl upp- som nedsidan.

 

Blandat sentiment och dämpad makro

Vi brukar från tid till annan referera till CNN:s Fear and Greed index, vilket via ett antal parametrar mäter rädslan kontra girigheten i marknaden. Intressant att notera här är att vi nu befinner oss på relativt neutrala nivåer efter att så sent som för en månad sedan ha legat i spannet för extrem girighet, vilket tydligt speglar den senaste tidens marknadsutveckling. Indexet ska ses som en kontraindikator, det vill säga extrem girighet som säljtillfälle och tvärtom även om marknaden kan förbli girig respektive rädd under en utsträckt period. Investerarsentimentet överlag ligger på den relativt försiktiga sidan, vilket talar för marknaden medan de institutionella investerarna har blivit mer optimistiska avseende konjunktur- och vinstutveckling. Ett mer neutralt sentiment speglar också den mer blandade makroekonomiska utvecklingen under senare tid, där till exempel PMI för euroområdet föll tillbaka mer än väntat under september.

Även utvecklingen för IFO-index, vilket mäter klimatet i det tyska näringslivet visade på en mer dämpad uppgång än väntat vid den senaste mätningen. Konjunkturinstitutet, KI, vars barometerindikator sammanfattar läget i den svenska ekonomin visar alltjämt på ett svagare läge än normalt även om det steg ordentligt mot föregående månads mätning. Detsamma gäller konfidensindikatorn för hushållen som trots fortsatt uppgång visar på ett svagare stämningsläge än normalt enligt KI. Amerikanska konsumenter visar på en något mer positiv hållning enligt Conference Boards månatliga mätning, där hushållens konfidensindikator steg till 101,8 i september jämfört med 86,3 i augusti.

Business Sweden:s prognos över den globala ekonomiska utvecklingen ligger för en försiktig återhämtning där 40 procent av världens länder förväntas ha nått 2019-års BNP-nivå vid slutet av 2021. I prognosen ligger en kraftig återhämtning under det tredje kvartalet i år. Organisationens ekonomer ser även två mindre optimistiska utfall där smittspridningen tar fart igen med nya restriktioner, potentiellt det som händer i flera europeiska länder just nu. Alternativt rena nedstängningar i flera länder i världen vilket skulle vara ett hårt slag mot svensk ekonomi då 70 procent av Sveriges export går till Europa.

 

Investeringsstrategi oktober 2020

TINA, FOMO och buy-the-dip-mentalitet

Akronymerna TINA och FOMO, There Is No Alternative och Fear Of Missing Out, präglar alltjämt världens finansiella marknader om centralbankerna fortsätter hålla kvar räntorna på låga nivåer under överskådlig tid. Rädslan för inflation är också högst begränsad som följd av fortsatt globalisering, digitalisering och dämpade inflationsförväntningar överlag, även om den periodvis finns där som en konsekvens av den konstant ökande penningmängden och debatten kring tillgångsbubblor. Givet en svag arbetsmarknad finns det heller ingen anledning för centralbankerna att skruva åt penningpolitiken och givet Federal Reserves mer flexibla inställning till inflationsmålet skjuts räntehöjningar ytterligare på framtiden. TINA och FOMO driver på marknaderna likväl som den buy-the-dip-mentalitet som existerat allt sedan finanskrisen och fungerat väl så många gånger förr. Givet den värld vi befinner oss i är det svårt att argumentera för att man inte ska äga aktier alternativt krediter och kan vi, allt annat lika, erhålla en bredare ekonomisk återhämtning till följd av en minskad virusspridning i kombination med ett vaccin ska man antagligen också ligga överviktad mot tillgångsslagen. Argumentet mot aktier är att marknaderna inte klarar av potentiella motvindar så som en ökad virusspridning, negativa ekonomiska överraskningar och en fördröjning av ett vaccin utöver eventuella politiska motgångar. Det går dock att argumentera att trots dessa risker så kommer massiva stimulanser att fortsätta ge stöd till risktillgångar och att dessa medvindar skapar köptillfällen i svagare marknader fram tills att vi erhåller ett vaccin som förhoppningsvis kan leda till en bättre och mer uthållig ekonomisk expansion.

Det vi generellt behöver se i närtid är att virusspridningen dämpas, att arbetsmarknaden stabiliseras vilket därmed ger ökat konsumentförtroende och att företagen uppvisar en ljusare framtidstro präglad av fortsatt återhämtning i de kommande kvartalsrapporterna. Givet dessa tämligen osäkra parametrar och med tanke på det kommande amerikanska valet ser vi en mer sidledes och volatil marknadsutveckling den kommande tiden, varför vi fortsatt håller en neutral tillgångsallokering. Med det sagt så innebär det fortfarande att vi kontinuerligt arbetar med portföljerna för att på bästa sätt ta del av eventuella uppgångar genom att lägga vikt på rätt saker och därmed även kunna hantera potentiella risker. Vi väljer att öka vår exponering mot globala kvalitetsaktier, vilket vi gjort kontinuerligt under krisen, samtidigt som vi diversifierar vår svenska aktieexponering och minskar den amerikanska indexexponeringen. Inom ränteportföljen ökar vi flexibiliteten via diversifiering samtidigt som vi koncentrerar vår alternativa exponering.

En glad nyhet är att vi i dagarna lanserar ännu en förvaltningsstrategi inom vår Förmögenhetsförvaltning med fokus på enbart aktier. Vi satsar vidare inom affärsområdet och ser fram emot en spännande höst.      

 

 

Utveckling aktieindex, i svenska kronor

MSCI, i SEK I år 2019 2018 2017 2016 2015
Global -2,87% 34,8% -1,15% 10,3% 15,9% 6,8%
Sverige 4,06% 27,96% -6,53% 8,7% 8,4% 2,3%
USA 1,53% 38,19% 2,83% 9,2% 19,5% 8,4%
Europa -12,49% 30,69% -7,81% 13,1% 7,3% 4,6%
Japan -3,17% 26,29% -5,66% 11,7% 10,3% 18,0%
Tillväxt -6,46% 25,04% -7,50% 23,7% 19,8% -8,4%
Brasilien -44,06% 33,36% 7,75% 11,9% 79,1% -36,9%
Ryssland -32,39% 59,33% 7,53% -5,2% 66,8% 12,2%
Indien -8,78% 13,58% 0,38% 25,1% 6,2% 1,1%
Kina 9,09% 30,35% -12,15% 38,9% 8,7% -0,7%

Marknadsräntor/valuta

Marknadsräntor 29-sep 2019 2018 2017 2016 2015
Sverige, 10 år -0,12% 0,1530% 0,47% 0,55% 0,55% 0,99%
USA, 10 år 0,65% 1,8945% 2,72% 2,45% 2,45% 2,29%
Tyskland, 10 år -0,55% -0,1820% 0,24% 0,21% 0,21% 0,64%
Japan, 10 år 0,03% -0,0230% 0,00% 0,00% 0,04% 0,26%
Valuta
EUR/SEK 10,56 10,4336 10,2753 9,85 9,57 9,14
USD/SEK 9,04 9,3171 8,971 8,23 9,1 8,35
100JPY/SEK 8,56 8,5320 8,11978 7,31 7,77 6,93

Uppgifter om avkastning, ekonomiska nyckeltal med mera avser uppgifter per 29 september.

 

Av: Jon Arnell, Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.