USA-valet – marknadskommentar

  • Oklart valutfall
  • Swingstates kommer vara avgörande
  • Marknaden avvaktande

Det tidigare förväntade utfallet i form av en så kallad ”blue sweep” ser i skrivande stund ut att utebli. Valutfallet är betydligt jämnare där flera vågmästarstater kommer bli avgörande. Pennsylvania, Michigan, Wisconsin och Georgia, viktiga delstater, har uppgivit att rösträkningen kommer dra ut på tiden. Ett slutgiltigt resultat kommer alltså att dröja. Här handlar det om totalt 62 elektorsröster. Donald Trump har deklarerats vinnare i Ohio, vilken historiskt varit en vägledande delstat. Ingen kandidat har historiskt vunnit presidentposten utan att vinna Ohio.

Det bästa för marknaderna hade varit ett tydligt utfall, vilket nu inte blir fallet och vi står inför en potentiellt utdragen process. Vid en ifrågasatt utgång har delstaterna fram till den 8 december på sig att säkerställa rösträkningen varefter delstatselektorerna möts den 14 december för att lägga sina röster. Kongressen ska därefter gemensamt validera resultatet under inledningen av januari. Om det fortsatt inte finns en vinnare av 270  elektorsröster sker en omröstning i representanthuset och i slutändan går talmannen in som ställföreträdande till dess att en officiell kandidat är vald. Den 20 januari svärs den nya presidenten och vice presidenten in. Det stora antalet poströster kommer att bli avgörande.

Representanthuset ser i skrivande stund ut att förbli i demokratisk ägo, medan senatens utfall ännu är oklart. En uppdelad kongress kommer leda till fördröjningar vad gäller det förväntade stimulanspaketet något som är i marknadens fokus. Stimulanspaketet har i kombination med stigande viruskurvor tydligt styrt marknaderna under september och oktober med ökad volatilitet som följd.

Tittar vi på marknadsreaktionerna under natten så har de amerikanska aktieterminerna rört sig en hel del, där en tydlig uppgång i FAANG-index indikerar marknadens tro på en Trump-vinst i nuläget. Den amerikanska 10-åringen som har fallit tillbaka från att tidigare handlat strax över 0,9 procent indikerar samma vy, det vill säga att Trump väntas behålla presidentposten. Dollarn har också stärkts något, medan europeiska terminer i nuläget befinner sig strax under nollstrecket. Men mycket återstår ännu och vi räknar med fortsatt volatilitet i marknaderna allteftersom det slutliga valresultatet fastställs.

Vänliga hälsningar, 

 

 

Av: Jon Arnell, Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.