Morgonrapport – Stora ras i USA under torsdagen inför dagens viktiga arbetsmarknadsrapport.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -2,4 %
  • Nasdaq -3,7 %
  • Europeiska terminer handlas positivt under morgonen
  • Non-farm Payrolls, USA (14:30)

USA: De amerikanska börserna tappade rejält under torsdagen, vilket innebar slutet på en fyra dagars lång svit av uppgångar. Flera teknikaktier rasade och Facebooks ägarbolag Meta var torsdagens stora förlorare med ett ras på dryga 26 %. Dow Jones stängde -1,5 %, S&P 500 tappade med -2,4 % och Nasdaq handlades ner hela -3,7 %.

Efter gårdagens stängning meddelade Facebook (Meta) att antalet användare sjunker när yngre personer använder konkurrenternas plattformar. Den negativa guidningen sänkte aktien 23 % i efterhandeln, även Spotify föll kraftigt. ofattbara $ 230 mdr av sitt börsvärde utraderat, det största dagliga värdetappet någonsin för ett amerikanskt bolag. Kollapsen drog med sig resten av sektorn. Allt var dock inte nattsvart igår och Amazon som kom med sin rapport efter stängning slog vinstförväntningarna och meddelade också att man ska höja priserna på sin ”primetjänst”. Amazonaktien var upp nästan 15% i efterhandeln. Även Snap som handlades ner runt 25 % undergårdagen steg med 50 % (!) under efterhandeln efter att sociala medieföretaget rapporterade sin första kvartalsvisa nettovinst någonsin.

Asien: Tokyo-börsen handlas i nuvarande stund upp +0,7 %. Shanghai och Hong Kong-börsen håller fortsatt stängt p.g.a. det kinesiska nyåret.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,5 %, vilket indikerar en positiv start på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Inför dagens viktiga Non-farm Payrolls, kom onsdagens data från ADP in på mycket dystra – 301 000 nya jobb vilket stödjer tesen att NFP kommer bli en besvikelse och lär komma in under konsensus på +150 k. ADP är inte början på en ny trend dock utan är främst Omikron-relaterad (och lagt kort ligger på Feds kommande höjningar).

Gårdagen dominerades av räntebesked från Bank of England (BoE) och ECB. Att BoE höjde 25 punkter var väntat men att man var så nära en 50-punktershöjning. ECB ändrade som väntat inget i sin penningpolitik men tonen på presskonferensen var klart åt det hökaktiga hållet. När Christine Lagarde på en fråga inte ville upprepa budskapet från december om att en räntehöjning redan i år ”is unlikely” sände det kalla kårar genom marknaderna. Europeiska räntor steg rejält och euron stärktes. Mycket lutar dock fortfarande åt att en europeisk räntehöjning dröjer till 2023,

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:43.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-1,5 %-2,4 %+0,7 % – %– %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+0,5 %+0,6 %+0,3 %+0,5 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.