Morgonrapport – Nya ras på Wall Street, S&P 500 gick under gårdagen in i en björnmarknad.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -3,9 %
  • Nasdaq -4,7 %
  • Svensk inflation den högsta på 31 år.
  • Europeiska terminer handlas positivt under morgonen
  • Inflationssiffror, Sverige (08:00)
  • Inflationssiffror, Tyskland (08:00)
  • Zew Economic Sentiment, Tyskland (11:00)

USA: De amerikanska börserna bjöd på rejäla nedgångar under veckans första handelsdag. Dow Jones stängde -2,8 %, S&P 500 tappade med hela -3,7 % och Nasdaq rasade -4,7 %. S&P 500 gick in i en s.k. björnmarknad (minst 20% nedgång från toppen) under gårdagen. Fredagens höga USA-inflation fortsätter sätta avtryck i marknaden. Med snabbare och större räntehöjningar kliver Fed in och dämpar inflationen genom att knäcka konjunkturen och skicka ekonomin in i en recession. Marknaden prisar nu in 80 räntepunkters höjning på junimötet. Även långräntor steg kraftigt igår med en amerikansk 10-årsränta nära 3,40%. Dess tvååriga motsvarighet steg något mer och delar av räntekurvan i USA inverterade för första gången sedan april. Brentoljan handlas nu strax över $122 per fat.

Asien: Det asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen handlas ner -1,3 %, Shanghai-börsen handlas upp +0,3 % och Hong Kong-börsen klättrar +0,2 %.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,5 %, vilket indikerar en positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Inflationstakten (KPIF) i Sverige uppgick till 7,2 % i maj, enligt färsk statistik från SCB. Vilket är den högsta siffran på 31 år. I april låg siffran på 6,4 %. Konsensus inför hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 7,0 %. KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE) steg till 5,4 % i maj från 4,5 ( i maj. Här låg förväntningarna på 5,1 %. Månadsförändringen för maj påverkades till stor del av prisökningar för livsmedel och alkoholfria drycker, där kött samt mjölk, ost och ägg ökade mest. Tomatpriserna som har ökat fem månader i rad, minskade i stället i maj. Utöver livsmedel hade prisökningar på el samt rekreation och kultur en positiv påverkan på månadsförändringen. Inflationen ligger klart högre än Riksbankens prognos och mest oroande för banken är bredden, där den inhemska tjänsteinflationen låg en hel procentenhet över deras prognos redan i april. 

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:43.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-2,8 %-3,9 %-1,3 % +0,3%+0,2 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+1,0 %+0,7 %+1,0 %+0,5 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.