Morgonrapport – Breda fall på Wall Street när teknikbolag tappade, Europeiska terminer indikerar en röd öppning.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -2,1 %
  • Nasdaq -2,6 %
  • Europeiska terminer negativt nedåt under morgonen
  • PMI-siffror, Tyskland, Storbritannien (09:30)
  • PMI-siffror, EU (10:00)
  • PMI-siffror, Storbritannien (10:30)
  • PMI-siffror, USA (15:45)

USA: De amerikanska börserna föll kraftigt på måndagen sedan oro för fortsatta räntehöjningar. Nedgången var bred med teknikbolag bland de största förlorarna. Dow Jones stängde -1,9 %, S&P 500 tappade -2,1 % och Nasdaq föll hela -2,6 %. För Dow Jones var det den sämsta börsdagen sedan i juni och samtliga bolag inom indexet föll. Tyngst gick det för teknikbolag som brukar handlas ned vid ränteoro. Den amerikanska 10-årsräntan tog sig över 3 %-nivån och handlas för närvarande kring 3,03 %. Dollarn stärktes och nådde paritet (EUR/USD 1,0).

Asien: Det asiatiska börserna handlas negativt under morgonen. Tokyo-börsen handlas ned kring -1,2 %, Shanghai-börsen tappar med -0,1 % och Hong Kong-börsen handlas ned med -1,1 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas ner -0,5 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Dagens dataagenda domineras av konjunkturbarometrar i form av PMI-siffror från både Europa och USA. Under de senaste månaderna har det globala sentimentet sjunkit och dagens preliminära augustisiffror väntas fortsätta i samma riktning. I Europa har stämningen inom tillverkningsindustrin varit dyster och flertalet delindex ligger nu under 50-strecket som indikerar kontraktion. Samtidigt har tjänstesektorn varit mer motståndskraftig. Dagens siffror kommer högst troligt fortsätta vika nedåt till följd av bland annat skenande energipriser och ihållande hög inflation. Även i USA har konjunkturmätare vikt nedåt och indikerar en allt mer pessimistisk syn gällande utsikterna framåt, både inom industrin och tjänstesektorn. Förra månaden pekade dock siffrorna för tjänstesektorn åt olika håll, PMI signalerade kontraktion (under 50-stecket) medan ISM signalerade expansion (över 50-strecket).

I Europa fortsatte gas-och elpriserna stiga till nya rekordnivåer efter att Gazprom aviserat att gasflödet i Nord Stream 1 kommer stängas av i tre dagar från och med den 31 augusti. Avstängningen beror på underhåll av ledningen och beskrivs som en rutinåtgärd.

Svenska bostadspriser föll med 2,9 % på månadsbasis i juli i riket enligt HOX Valueguard. Totalt har bostadspriserna fallit med 8,5 % (6 % säsongsrensat). I juli var priserna även 2,6 % lägre än för ett år sedan. Mest föll priserna i Stockholm där priserna på bostadsrätter sjönk med 3,5 % och villor med 2,5%

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:29.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-1,9 %-2,1 %-1,2 % -0,1 %-1,1 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-0,7 %-0,5 %-0,5 %-0,5 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.