Morgonrapport – Breda nedgångar efter Jackson Hole, Europeisk inflation och amerikansk jobbrapport i fokus.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -3,4 %
  • Nasdaq -3,9 %
  • Europeiska terminer pekar på en negativ öppning under morgonen
  • Bank Holiday, UK (mån)
  • CB Consumer Confidence, USA (tis)
  • JOLTs Job Openings, USA (tis)
  • Inflationssiffror, EU (ons)
  • PMI-siffror, Sverige, Tyskland, EU & USA (tor)
  • Non-farm payrolls, USA (fre)

USA: De amerikanska börserna rasade strax efter klockan åtta på fredagen efter Fed-chefen Jerome Powells oväntat hökaktiga uttalanden i Jackson Hole. Dow Jones stängde +1,0 %, S&P 500 steg med +1,4 % och Nasdaq klättrade +1,7 %. Powell var tydlig med att det krävs mer än ett par månader av inflationslättnad för att påverka penningpolitiken och han sa också att det kommer att bli jobbigt för hushåll och företag men att det är värt det för att undvika att inflationen biter sig fast. Både långa och korta amerikanska räntor klättrar uppåt och den amerikanska 10-årsräntan handlas på 3,12 %.

Asien: Det asiatiska börserna har under morgonen följt de amerikanska nedåt. Tokyo-börsen handlas kring -2,7 %, Shanghai-börsen tappar med -0,1 % och Hong Kong-börsen handlas ner -0,7 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp -1,3 %, vilket indikerar en positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Fedchefen Powells tal och budskap i Jackson Hole i fredags var föga överraskande att räntehöjningarna kommer att fortsätta och att det dröjer innan räntan kan sänkas. Det hökaktiga budskapet lyfts fram som drivkraften bakom börsfallet i fredags men räntorna rörde sig inledningsvis inte särskilt mycket vare sig i den korta eller långa änden av avkastningskurvan. Under natten har dock USA-räntorna börjat stiga och både 2 och 10-åriga statsräntor är upp ca 10 räntepunkter jämfört med stängningen i fredags. Marknaden prisar in 68 räntepunkter för Fedmötet i september, vilket innebär drygt 70 % sannolikhet för en ny 75 punktershöjning. Bland inkommande data blir USA:s jobbdata nu på fredag tillsammans med KPI (presenteras 13 september) avgörande för storleken på Feds räntehöjning.

Helgens hökaktiga uttalanden från flera ECB-ledamöter höjer pulsen inför euroområdets inflationssiffror som publiceras på onsdag. Konsensus är en liten uppgång från förra månadens 8,9 % till 9,0 %. Redan på tisdag publiceras tyska inflationssiffror, vilka brukar ge en indikation inför huvudsiffran. Marknaden prissätter minst en 50-punkters höjning från ECB i september och en överraskande hög inflationssiffra lär spä på spekulationerna om en trippelhöjning.

Veckan bjuder även på inköpschefsindex där europeisk PMI redan ligger under 50-strecket och indikerar negativ tillväxt. Amerikanska ISM väntas dock stanna kvar en bit över 50 även denna månad, men framöver talar mycket för att utsikterna försämras också för amerikanska exportföretag. På fredag kan det avgöras om det blir en höjning med 50 eller 75 punkter från Fed när den amerikanska jobbrapporten publiceras. Förväntningarna spretar men det finns förutsättningar för en stark jobbsiffra.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:43.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-3,0 %-3,4 %-2,7 % -0,1 %-0,7 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-1,4 %-0,7 %-1,3 %-1,3 %