Morgonrapport – Breda uppgångar på Wall Street, ECBs räntebesked i fokus.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +1,8 %
  • Nasdaq +2,1 %
  • Europeiska terminer handlas positivt under morgonen
  • Räntebesked ECB, EU (14:30)

USA: De amerikanska börserna steg på bred under onsdagens handel. Att detta skulle vara en signal för att trenden är på väg att vända är dock osannolikt, uppgången ser mer ut som en teknisk återstuds efter de stora fallen sedan mitten på augusti. Dow Jones stängde +1,4 %, S&P 500 klättrade med +1,8 % och Nasdaq steg med hela +2,1 %. Räntan på den amerikanska 10-åringen föll tillbaka nästan 8 punkter till omkring 3,27 % efter tisdagens rejäla uppställ. Oljepriset föll kraftigt under onsdagen och befinner sig nu på den lägsta nivån sedan början av året. Brentoljan handlas nu till $ 89 per fat och fallet kommer i spåren av en tilltagande oro för en recession i Europa och vikande efterfrågan från Kina på grund av de fortsatta covid-nedstängingarna.

Gaspriset sjunker trots stängningen av Nordstream 1. Politiska ledare i EU verkar alltmer förvissade om att man kommer att klara vintern utan en ohållbar kris i energisektorn. Tack vare köp av naturgas från USA, Qatar och andra producenter samt minskad konsumtion ökar nu sannolikheten för att Europa skall klara sig utan rysk gas i vinter utan att omfattande ransonering.

Asien: Det asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen handlas kring +2,3 %, Shanghai-börsen handlas ned -0,2 % och Hong Kong-börsen tappar med -0,7 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,3 %, vilket indikerar en försiktigt positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Den stora händelsen på agendan idag är ECB:s räntebesked kl 14:30. ECB ser ut att höja inlåningsräntan med 75 punkter till 0,75 %. Stigande inflation och alltmer hökaktiga kommentarer från flera medlemmar av ECB:s penningpolitiska kommitté har cementerat marknadens förväntningar på en räntehöjning om 75 punkter av samtliga policyräntor. Beslutet är dock inte helt säkert. En ansenlig minoritet av de tillfrågade analytikerna av Bloomberg tror att ECB sparar på krutet och höjer med 50 punkter liksom i juli. Euron var nere och vände på strax under 0,99 mot dollarn igår, men återhämtade sig och ligger i skrivande stund strax under paritet. En höjning med 75 punkter och signaler om fortsatta höjningar lär ge visst stöd till euron, men mycket pekar på att det fortfarande störst risk för ytterligare försvagning av euron i år. Troligtvis lär det bli fortsatta räntehöjningar om 50 punkter vid mötena i oktober och december, vilket resulterar i att inlåningsräntan når 1,75 % i slutet av 2022.

Siffror från Svensk Mäklarstatistik idag visar att bostadspriserna sjönk med 2 % i augusti i Sverige som helhet. Fallet i augusti var störst bland villor i framför allt Stockholm och de andra storstadsområdena. Nedgången på årsbasis är dock fortfarande större bland bostadsrätterna. Bostadspriserna i Stockholm har nu sjunkit med runt 10 % på tre månader och de flesta bedömare tror på ytterligare prisfall på runt 10%. Energipriserna är sannolikt den enskilt starkast bidragande faktorn bakom fallen, men förväntningar om stigande räntor bidrar också.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:35.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
+1,4 %+1,8 %+2,3 % -0,2 %-0,7 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+0,6 %+0,2 %+0,4 %+0,3 %