Morgonrapport – Stark veckoavslutning på Wall Street, En ny svensk regering verkar sannolikt.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +1,5 %
  • Nasdaq +2,1 %
  • Europeiska terminer handlas positivt under morgonen
  • Börserna i Kina och Hong-kong håller stängt under måndagen
  • ZEW Economic Sentiment, Tyskland & EU (tis)
  • Inflationssiffror, Tyskland & USA (tis)
  • Inflationssiffror, Storbritannien & Sverige (ons)
  • Prospera Inflationsförväntningar, Sverige (tor)
  • Inflationssiffror, EU (fre)

USA: De amerikanska börserna stängde starkt uppåt under fredagen och bröt tre veckor med negativ trend. Dow Jones stängde +1,2 %, S&P 500 klättrade +1,5 % och Nasdaq steg med +2,1 %. Bästa sektor var energi som lyfte på stigande oljepriser. Oljepriserna var vid stängning upp med 4,3 % för Brent och med lika mycket för WTI-olja. Amerikanska 2-åringen nu över 3,55 %, att jämföra med 20 punkter för ett år sedan.

Asien: Börserna i Kina och Hong-kong håller stängt under måndagen. Tokyo-börsen handlas upp +1,0 % under morgonen.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,6 %, vilket indikerar en positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas smått positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Målfoto i det svenska valet men preliminärt kommer vi så småningom ha en ny regering. Det borgerliga blocket leder just nu med ett mandat, 175 mot 174 när 94% av rösterna är räknade. Tidigast på onsdag kommer vi med säkerhet känna till slutet på den här valrysaren.

Den här veckan är inflationen i fokus för finansmarknaderna eftersom vi kommer att få ny data från flera viktiga länder. Inflationsdata för augusti kommer att släppas från bland annat USA, Storbritannien och Sverige. Viktigast kommer självklart att vara den amerikanska data. Ytterligare bekräftelse på att USA har passerat sin inflationstopp förväntas men hur snabbt inflationen avtar kommer tillsammans med utvecklingen på arbetsmarknaden att vara viktigt för att bedöma storleken på Fed-höjningarna framöver. Den senaste tidens nedgång i oljepriset tyder på att den amerikanska inflationen nådde en topp i juni. På kort sikt kan fallande bensinpriser och baseffekter gör att den totala inflationen kommer att sjunka snabbt under de kommande 6-12 månaderna. Utsikterna för kärninflationen är blandade men med en stark löneutveckling och högre hyror kommer sannolikt siffrorna att pressas uppåt. I Storbritannien har BOE-mötet som ursprungligen var planerat till denna vecka flyttats till den 22 september efter drottning Elizabeth II:s bortgång.

För Sverige sjönk siffrorna i juli dock har elpriserna att ökat kraftigt i augusti, vilket pressar KPIF-inflationen till över 9 % i årstakt. Ett lägre bensinpris kommer att fungera i motsatt riktning. Högre bolåneräntor bidrar till ökningen för KPI. Terminspriserna innebär att elpriserna kommer att stiga mycket mer under den kommande vintern, men ett eventuellt pristak kan begränsa påverkan på KPI.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:35.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
+1,5 %+2,1 %+1,0 % – %– %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+0,7 %+0,2 %+0,7 %+0,6 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.