Morgonrapport – Grön måndagsstängning i USA inför dagens viktiga inflationssiffror.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +1,1 %
  • Nasdaq +1,3 %
  • Europeiska terminer handlas blandat under morgonen
  • Inflationssiffror, Tyskland (08:00)
  • ZEW Economic Sentiment, Tyskland (11:00)
  • Inflationssiffror, USA (14:30)

USA: De amerikanska börserna inledde veckan med fortsatta uppgångar, drivet av förhoppningar om att dagens amerikanska inflationssiffror visar på att inflationstakten har toppat. Dow Jones stängde +0,7 %, S&P 500 klättrade +1,1 % och Nasdaq steg med +1,3 %. Sektorsvis utvecklades energibolagen klart starkare än övrigt. Brentoljan handlas stabilt kring 93$/fat efter gårdagens uppgång. Den amerikanska tioårsräntan backade 4 punkter till 3,29 %.

Asien: Asiatiska börser stiger generellt under morgonen. Tokyo-börsen handlas upp +0,3 % under morgonen, Shanghai-börsen handlas kring nollan och Hong Kong-börsen stiger med +0,3 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,3 %, vilket indikerar en positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas blandat under morgonen.

Amerikanska terminer handlas positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Dagens inflationsdata för augusti väntas bekräfta synen att USA passerade inflationstoppen i juni (på strax över 9 %) med stöd av främst sjunkande priser på bensin, medan matpriserna ser ut att fortsätta att stiga i snabb takt. Baseffekter från små prisökningar i fjol gör att kärninflationen, KPI exklusive mat och energi, antagligen inte har toppat ur ännu. Bilden är dock svårbedömd med lättnader i produktionskedjor, lägre fraktpriser och sjunkande prisindex i olika sentimentsindikatorer bör dämpa pristrycket på varor medan snabba löneökningar och stigande hyror verkar i motsatt riktning. En positiv inflationsnyhet för Fed levererades redan igår. New York Feds undersökning av hushållens inflationsförväntningar fortsatte ned på både ett och tre års sikt i augusti, till 5,7 respektive 2,8 %. Fem-årsförväntningarna sjönk från 2,3 till 2,0 %, i linje med Feds mål, men denna serie har en kort historik. Augusti-inflationen är den sista pusselbiten inför Feds räntebesked den 21 september.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:35.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
+0,7 %+1,1 %+0,3 % +0,0 %+0,3 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+0,3 %-0,1 %+0,4 %+0,2 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.