Morgonrapport – Stora ras på Wall Street under tisdagen, Svensk inflation i fokus.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -4,3 %
  • Nasdaq -5,2 %
  • Europeiska terminer handlas blandat under morgonen
  • Inflationssiffror, Storbritannien (08:00)
  • Inflationssiffror, Sverige (08:00)

USA: De amerikanska börserna föll rejält under tisdagen och Dow Jones tappade över 1200 punkter vilket gör tisdagen till den sämsta handelsdagen på Wall Street sedan juli 2020. Dow Jones tappade hela -3,9 %, S&P 500 föll med -4,3 % och Nasdaq rasade -5,2 %. Marknaderna rusade under fredagen och måndagen i tron om att USA:s inflationssiffror (mer om det nedan) skulle visa på en nedgång. När den amerikanska KPI-rapporten gjorde det motsatta och visade på en uppgång i inflationen i augusti reagerade marknaderna kraftigt negativt och uppgångarna från de senaste dagarna är därmed utraderade. Den amerikanska 2-årsräntan steg 14 punkter till 3,7 %, den högsta nivån sedan november 2007. 10-åringen steg 7 punkter till 3,43 %. Oljepriset föll initialt men återhämtade sig efter spekulation om att USA planerar att börja återfylla sin strategiska oljereserv som man använt för att hålla nere oljepriset sedan i november 2021.

Asien: Det asiatiska börserna handlas nedåt under morgonen. Tokyo-börsen handlas ner -2,6 % under morgonen, Shanghai-börsen tappar med -1,0 % och Hong Kong-börsen faller med -2,6 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas ned -0,6 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas blandat under morgonen.

Makro/Nyheter: Orsaken till rasen är gårdagens oväntat höga inflationssiffra från USA. Årstakten på inflationen minskade förvisso något jämfört med juli, men det berodde främst på lägre bränslepriser. Den stora överraskningen var att inflationen rensat från mat och energipriser ökade mer än väntat. Räntemarknaden prisar nu in med ett hundra procents säkerhet att Fed höjer styrräntan med 75 punkter nästa vecka. Samtidigt ökade sannolikheten för en höjning med 100 punkter från noll till över 30% enligt marknaden. Mot bakgrund av att lönerna i USA stiger med runt 6% i årstakt ter det sig alltmer osannolikt att Fed kommer att klara att få ner inflationen till runt 2% utan att orsaka en recession.

Det är även stigande inflation i Sverige. Efter att ha sjunkit i juli steg elpriserna kraftigt i augusti vilket ser ut att pressa KPIF-inflationen över 9 % i årstakt. Ett lägre bensinpris kommer endast delvis motverka de högre energipriserna. Samtidigt väntar vi oss att högre bolåneräntor bidrar till en ökning av KPI. Den uppåtgående trenden för KPIF exkl. energi förväntas fortsätta vara drivet av livsmedelspriser och tjänster. En ljusglimt är dock att internationella priser på livsmedelsråvaror har sjunkit och det finns också fler tecken på att problemen med leveranskedjan lättar. Dessutom fortsätter löneutvecklingen att vara dämpad.

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 07:59.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-3,9 %-4,3 %-2,6 % -1,0 %-2,6 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-0,9 %-0,9 %-0,9 %-0,6 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.