Morgonrapport: Hökaktiga FED ledamöter sänkte humöret på Wall Street.

Datum: 2022-11-18

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Arbetslöshetssiffror, Sverige (08:00)
  • ECB President Lagarde talar (09:30)
  • Husförsäljningssiffror, USA (16:00)

USA

IndexStadDagsutveckling*Årsutveckling(YTD)
S&P 500New York-0,3 %-17,2 %
Nasdaq New York-0,4 %-30,0 %
Dow JonesNew York0,0 %-7,7 %
*USA index utveckling vid stängning förgående handelsdag

Börsen fortsatte nedåt i USA medan stadsobligationer hoppade högre under torsdagen efter att flertalet ledamöter från Federal Reserve indikerade att centralbankens räntehöjningskampanj för att stävja inflationen är långt ifrån över. Efter att aktier hämtade sig något under kvällen så ledde tekniktunga Nasdaq nedgången med ett tapp på -0,4 % följt av S&P 500 som föll 0,3 % samt Dow Jones som handlades strax under nollstrecket. Ledande aktier var annars just techaktier med bland annat Cisco, Apple och IBM som största vinnare, medan aktier som skulle förlora på en recession så som material och konsumenttjänster ledde förlorarna. St. Louis Federal Reserve Presidenten James Bullard, känd som en av de mer hökaktigare ledamöterna i FED, talade under torsdagen. I sitt tal sa Bullard att nuvarande FED policy inte är tillräckligt restriktiv än, och att räntorna bör höjas mer än tidigare indikerat för att stävja inflationen. Enligt Bullard så bör den naturliga toppen i styrräntan ligga i spannet mellan 5-7 % för att stötta FEDs policy om prisstabilitet på sikt. Kansas City Fed Presidenten George följde på samma spår som Bullards kommentarer och pekade på en arbetsmarknad i USA som är väldigt tajt och inte verkar sakta ner. Hon nämnde också att det kanske är nödvändigt att inducera en recession för att kyla ner arbetsmarknaden och stävja den löneinflation som plågar USA för tillfället. Medan det var tydligt att FED var missnöjda med senaste tidens fallande räntor och förväntningar på en FED pivot och därför hade initiativ att kyla marknaden med dessa kommentarer, så står det klart att denna räntecykeln är långt ifrån över även efter senaste tidens makroutveckling. Den policykänsliga 2-åriga statsobligationen steg till 4,465 % under torsdagshandeln och inverterade ytterligare mot 10-års obligationen, något som pekar ytterligare mot en kommande recession. På den politiska fronten så står det efter Demokraternas nederlag i valet till representanthuset att förre talman Nancy Pelosi ej kommer att ställa upp för omval till Demokraternas ledare i representanthuset, en post som hon innehavt i 19 år.

Makro

De europeiska börserna följde de ledande amerikanska indexen i negativ utveckling under gårdagen, medan europeiska statsobligationer sköt i höjden jämside deras amerikanska motparter. I Sverige så sjönk OMXS30 med -0,4 % medan breda OMXSPI föll -0,6 %. Medan EURUSD och USDSEK var nästan oförändrade, så taktade valutaparet EURSEK uppåt och bryter sig nästan igenom 11 gränsen nu under morgonen. Under morgonen så handlas de asiatiska terminerna svagt nedåt, medan europeiska terminerna handlas blandat. På tal om Asien så presenterade Japan inflationssiffror under natten vilket tydde på att landet, som är ett låginflationsland, även börjar se ett inflationstryck. Inflationssiffran landade på 3,6 % i oktober månad, och är den högsta siffran i landet på över 40 år. I Kina, och i resten av världen, så har senaste tidens rykten om att Kina ska öppna upp igen efter Covid gett bränsle till världsbörserna i tron om att den globala ekonomin ska förbättras. I en Financial Times artikel från gårdagen så hävdar tidningen dock att ett abrupt återöppnade av Kina skulle kunna ha katastrofala konsekvenser på en hälsobasis. Landets sjukvård är byggd för ett lockdown scenario för tillfället och för att kunna återöppna landet skulle därför en stor omstälnning behövas.

Dagens makroagenda är något tunn med norsk BNP, svensk arbetsmarknadsstatistik och brittisk detaljhandel på agendan. Den sistnämnda väntas visa att trots att konsumenten spenderar mer och mer pengar i nominellt värde, så får den mindre volym för pengarna på grund av inflationen. På tal om UK så presenterade nya finansministern Hunt under gårdagen sin första budget i vilken skillnaderna från tidigare finansministern Kwartengs ”mini-budget” är tydliga. Istället för ofinansierade skattesänkningar så kommer fokus att vara på att återbygga förtroendet för staten genom besparingar och höjda skatter. Denna nya situation som britterna upplever kommer säkerligen att ses även i andra länder som efter pandemin har mycket skuld och stora underskott i kombination med glödhet inflation, och därför behöver en mycket mer restriktiv penningpolitik. För att avsluta i Sverige så rapporterar DN under morgonen att flertalet elbolag kommer att höja sina priser på fjärrvärme vid årsskiftet. Prishöjningar sägs ligga i genomsnitt på 5,5 %, med vissa platser i landet så högt som 25 %, och beror på kraftigt höjda priser på biobränsle.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling*
NIKKEI225Tokyo-0,1 %
ShanghaiShanghai-0,2 %
Hang SengHong Kong-0,4 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Futures

Index Stad Utveckling*
EURO STOXX50 Eurozonen+0,5 %
FTSE100 London+0,2 %
DAX30 Frankfurt+0,4 %
OMXS30 Stockholm+0,5 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund

Valuta

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK-0,04 %10,60
EUR/SEK-0,07 %10,99
GBP/SEK+0,20 %12,61
EUR/USD+0,03 %1,04
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla uppgifter är per klockan 07:11 (Viss data fördröjd 10-20 min)

Läs vår marknadsvy för november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.