Morgonrapport: Bostadspriserna fortsätter falla.

Datum: 2022-11-21

Veckans Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • PPI, Tyskland (Mån 08:00)
  • Consumer Confidence, EU (Tis 16:00)
  • Initial Jobless Claims, USA (Ons 14:30)
  • Michigan Consument Confidence & Inflation Expectations, USA (Ons 16:00)
  • Räntebesked, Sverige (Tor 09:30)
  • Thanksgiving (Halvdag på börsen), USA (Fre)
  • PPI, Sverige (Fre 08:00)
  • BNP, Tyskland (Fre 08:00)

USA

IndexStadDagsutveckling*Årsutveckling(YTD)
S&P 500New York+0,5 %-16,8 %
Nasdaq New York+0,01 %-28,8 %
Dow JonesNew York+0,6 %-7,1 %
*USA index utveckling vid stängning förgående handelsdag

Efter en stark sista timme av handel innan helgen så stängde alla de ledande amerikanska indexen på plus under fredagen. Industritunga Dow Jones ledde uppgången med +0,6 %, följd av S&P 500 med en uppgång på +0,5 % medan tekniktunga Nasdaq handlades i princip sidledes med en uppgång på +0,01 %. Även fast de tre ledande indexen fortfarande är plus på månaden så summerades veckan med förluster för de tre. Dow tappade – 0,01%, S&P 500 tappade -0,7 % och Nasdaq tappade -1,57 % på veckan. Det är nu tydligt att efter de kraftiga uppgångarna som följde den senaste inflationssiffran i USA så har investerarnas eufori sänkts en aning som resultat av hökaktiga kommentarer från FED under föregående vecka och kan begränsa en stor uppsida härifrån. Investerarnas riskvilja verkar gått tillbaka mot mer av en standardnivå, och ögonen riktas tillbaka på kommande makrodata som kan ge en fingervisning av både ekonomins tillstånd samt framtida räntehöjningar. Bland de största förlorarna under fredagen så hittar vi de stora oljebolagen som föll efter att priset på olja sjunkit kraftigt. Brentoljan handlades under fredagen till 87 dollar per fat och drivmedelsjättarna Chevron och Exxon tappade 0,6 % respektive 0,8 % på grund av det lägre oljepriset. Bland vinnarna hittade vi istället flertalet detaljhandelsbolag, en bransch som haft rejäl volatilitet i takt med att kvartalsrapporterna presenterats och investerare får se om den svagare ekonomin har skadat den amerikanska konsumenten. Skohandlaren Foot Locker slog estimaten och belönades med en uppgång på 8,6 % och H&M konkurrenten GAP steg 7,4 % efter att ha annonserat ett sparpaket.

Makro

Trots en vecka där Federal Reserve tydligt slog tillbaka mot ryktena om en FED ”pivot” så stängde de ledande indexen i både USA och Europa på plus under fredagen. Samtidigt så faller de asiatiska börserna under morgonen i spåren av nya corona lockdowns i Kina. Denna gång är det i bland annat Kinas huvudstad Peking som fallen ökar och för första gången sedan i maj så har det rapporterats dödsfall på grund av coronaviruset i Kina. Kinesiska myndigheter har nu placerat Peking i karantän för att begränsa smittan och beordrat miljontals människor att stanna hemma. Även fast ryktena om ett återöppnade av Kina var säkerligen preliminära, så är dessa nedstängningar de senaste i raden av event som kan hota den globala tillväxten och föra in världsekonomin i en recession. Detta syns tydligt i oljepriserna där WTI oljan nu handlas under 80 dollar per fat och Brentoljan handlas under 87 dollar per fat. Oljepriset har även pressats på sistone av uppgifter att G7-länderna är nära att introducera ett pristak på rysk olja, vilket i sin tur skulle kunna innebära att Ryssland drar ner på sin oljeexport.

Veckan som kommer bjuder på en något tunn makroagenda med PMI siffror i USA och Eurozonen som viktigaste datapunkter. Utfallet i båda regionerna kan ge en ytterligare fingervisning till hur snabbt konjunkturen bromsar in. På onsdag släpps även protokollet från Federal Reserves senaste möte. Även fast detta protokoll må vara aningen utdaterat på grund av att inflationssiffrorna för oktober kommit in lägre än förväntat sedan FED mötet, så kan protokollet fortfarande ge viktiga fingervisningar om FEDs framtida agerande. I Sverige så är det på torsdag dags för det sista räntebeskedet i år. Efter den glödheta inflationen i oktober så verkar en höjning på minst 75 punkter vara som hugget i sten. Däremot så har oddsen och rösterna för en 100 punkters höjning ökat kraftigt de sista veckorna, och det blir intressant att se vad Stefan Ingves presenterar vid sitt sista räntebesked som chef över Riksbanken. På tal om Sverige så släpptes under morgonen den senaste siffrorna från Valueguards bostadsprisindex, som visar prisförändringar för svenska bostäder. Indexet visade att svenska bostadspriser föll med 3,0 % i oktober, där villor föll mest med 3,8 % följt av bostadsrätter på -1,6 %. Totalt har nu priserna sjunkit med 12 % sedan i februari och med Riksbankens kommande räntehöjningar i åtanke är det svårt att se ett ljus i slutet av tunneln. Data från första halvan av november visar även att lägenhetspriserna i Stockholm fallit med 0,8 % fram till mitten av månaden, medan priserna i Göteborg fallit med 2,2 % under samma period.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling*
NIKKEI225Tokyo+0,1 %
ShanghaiShanghai-0,4 %
Hang SengHong Kong-1,4 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Futures

Index Stad Utveckling*
EURO STOXX50 Eurozonen, %
FTSE100 London-0,2 %
DAX30 Frankfurt-0,3 %
OMXS30 Stockholm-0,1 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund

Valuta

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK+0,47 %10,68
EUR/SEK+0,47 %11,03
GBP/SEK+0,28%12,69
EUR/USDOförändrad1,03
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla uppgifter är per klockan 07:19 (Viss data fördröjd 10-20 min)

Läs vår marknadsvy för november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.