Morgonrapport: Hur mycket höjer Riksbanken?

Datum: 2022-11-24

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Räntebesked, Sverige (09:30)
  • Mötesprotokoll, ECB (13:30)
  • Thanksgiving Day, USA (Amerikanska börsen stängd)

USA

IndexStadDagsutveckling*Årsutveckling(YTD)
S&P 500New York+0,6 %-15,5 %
Nasdaq New York+1,0 %-27,9 %
Dow JonesNew York+0,3 %-5,9 %
*USA index utveckling vid stängning förgående handelsdag

Efter en volatil handelssession så stängde de ledande amerikanska indexen på plus under onsdagen. Tekniktunga Nasdaq tog täten i uppgången med en uppgång på 1,0 %, följt av S&P 500 och Dow Jones Industrial med uppgångar på 0,9 % och 0,3 % respektive. Marknadsuppgången stöddes av innehållet i mötesprotokollet från senaste Federal Reserve mötet. Anteckningar från mötet visar att centralbanken ser att deras ränteåtgärder börjar få inverkan på ekonomin och inflationen, och en majoritet av ledamöterna tolkade detta som att det kan vara lämpligt att sänka tempot på framtida räntehöjningar. Marknaden prisar för nuvarande in en 50 punkters höjning vid nästa räntebesked i december. Värt att notera är att mötesprotokollet är från oktober mötet vilket ägde rum innan oktobers siffror för den amerikanska inflationen kom in svagare än väntat. Under dagen så kom även Initial Jobless Claims, en jobbsiffra, in sämre (men bättre ur ett ränteperspektiv) än konsensus. Väntat var 225 000 nya arbetslöshetsansökningar, medan den faktiska siffran hamnade på 240 000 vilket ger en fingervisning att den tajta amerikanska arbetsmarknaden börjar bli svagare på grund av FEDs räntehöjningar. Faktumet att FED verkade vara mer duvaktiga redan innan dessa siffror kommit, så kan det vara så att de blir än mer duvaktiga framöver. Bland förlorarna under handelsdagen så var klädeskedjan Nordstrom, som föll över 4 % efter en rapport som var aningen svagare än förväntat. Bland vinnarna så hittades Deere som steg mer än 5 % på en stark rapport, och Tesla som lyfte nästan 8 % efter att ha fått en uppgraderad köprekommendation från Citi. Den amerikanska marknaden kommer att vara stängd under torsdagen på grund av Thanksgiving, och fredag är en halvdag på den amerikanska börsen.

Makro

Gårdagens duvaktiga uttalanden från FED fick de ledande amerikanska indexen att stiga medan statsobligationer föll. Det glada börshumöret smittade av sig på de europeiska börserna som gick starkt under gårdagen, samt de ledande asiatiska indexen som handlas mestadels uppåt under morgonen. På tal om Asien så höjde den Sydkoreanska centralbanken styrräntan med 35 punkter under morgonen till 3,25 %. I Japan så sjönk preliminära PMI siffror till 48,9 i november från 51,8 i oktober, och eftersom en siffra under 50 indikerar en ekonomi som kontraherar, kan vi konstatera just det om den japanska ekonomin. I Kina så fortsätter det nya covidutbrottet som plågat landet på sistone, och det rapporterades rekordmånga nya fall under onsdagen. På valutafronten så har de duvaktiga tonerna från FED i kombination med svaga PMI siffror under gårdagen satt press på den amerikanska dollarn. Euron har stärkts till sin högsta notering mot dollarn sen i början av juni på 1.04 och kronan har stärkts något mot både dollarn samt euron.

På tal om den svenska kronan så är Riksbankens räntebesked 09.30 viktig för både kronan samt den svenska ekonomin. Dagens räntebesked är det sista för Riksbankschefen Stefan Ingves som kommer att lämna sin post vid årsskiftet efter 17 år vid makten. Starkt konsensus i marknaden är att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 75 baspunkter till en nivå på 2,5 %. Samtidigt så har Sverige en underliggande riskbild som gör att en större höjning inte kan uteslutas. Detta inkluderar en skenande inflation, och en svag valuta. Samtidigt så har Riksbankens ränteåtgärder redan fått resultat i den svenska ekonomin med bland annat lägre inhemsk efterfrågan och fallande bostadspriser. Riksbankens höjning bör därför vara 75 punkter, eller något högre 100 punkter (även fast Nordea tror att det är möjligt med endast en 50 punkters höjning). Det blir även intressant att se centralbanken kommentarer om den framtida räntebanan, där många har prisat in en räntetopp i Q1 nästa år.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling*
NIKKEI225Tokyo+1,0 %
ShanghaiShanghai-0,1 %
Hang SengHong Kong+0,6 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Futures

Index Stad Utveckling*
EURO STOXX50 Eurozonen+0,1 %
FTSE100 London-0,1 %
DAX30 Frankfurt0,1 %
OMXS30 Stockholm+0,01 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund

Valuta

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK-0,33 %10,42
EUR/SEK+0,01 %10,87
GBP/SEK-0,01 %12,60
EUR/USD+0,36 %1,04
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla uppgifter är per klockan 07:19 (Viss data fördröjd 10-20 min)

Läs vår marknadsvy för november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.