Morgonrapport: Lugn börsdag när Wall Street var stängt.

Datum: 2022-11-24

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • PPI, Sverige (08:00)
  • BNP, Tyskland (08:00)
  • PPI, Spanien (09:00)
  • Thanksgiving Day, USA (Amerikanska börsen stänger 18:00)

USA

IndexStadDagsutveckling*Årsutveckling(YTD)
S&P 500New YorkMarknad stängd-15,5 %
Nasdaq New YorkMarknad stängd-27,9 %
Dow JonesNew YorkMarknad stängd-5,9 %
*USA index utveckling vid stängning förgående handelsdag

Amerikanska marknaden var stängd under gårdagen på grund av Thanksgiving.

Makro

Gårdagens stängda amerikanska börs bidrog till en lugn dag på marknaden, där handeln präglades av små rörelser. De europeiska börserna fick dock lite skjuts uppåt av det aningen duvaktiga protokollet från senaste Federal Reserve mötet, och som ett resultat steg Eurostoxx 50 1,0 % medan det breda svenska indexet OMXSPI steg 0,3%. I Asien så handlas majoriteten av de ledande indexen ner under morgonen efter att oron angående covid situationen i Kina har ökat ytterligare. Förutom att häromdagen ha presenterat de första dödsfallen på grund av Covid sedan maj 2022, så visade gårdagens siffror på mest nya covid infektioner i Kina sedan pandemins start. Som ett resultat av detta så sattes hela staden Peking, samt andra städer i en full lockdown. På tal om Asien så kom inflationen i Japans huvudstadsregion Tokyo in skållhet under morgonen. Inflationen i november var 3,8 % jämfört med 2,5 % månaden innan. Verkliga frågor börjar nu ställas angående Bank of Japans ståndpunkt som en av de mest duvaktiga centralbankerna på planeten.

I Sverige så presenterade riksbankschefen Stefan Ingves sin sista räntehöjning vid rodret då han slutar efter 17 år. Utfallet var som väntat en höjning på 75 punkter och Riksbanken kommunicerade att det kommer en 25 punkters höjning i februari nästa år samt möjligtvis ytterligare en 25 punkters höjning i april 2023. Centralbanken tog också bort flaggningen för en räntesänkning i 2024, och prognostiserar nu den första räntesänkningen att ske i Q4 2025. Riksbankens uttalande plattade till räntebanan ordentligt, och med tanke på de extremt tuffa makroekonomiska förutsättningarna vi ser idag så ser det närmast duvaktigt ut. De scenarier som målas upp ovan stöds av en tro från Riksbanken att inflationen snabbt kommer att falla tillbaka till deras långsiktiga mål på 2 %. I det scenariot där KPIF håller sig över 3,5 % på sikt så ser däremot Riksbanken en styrränta som behöver toppa på 4,65 %, en siffra som säkerligen skulle sätta enorm press på de svenska hushållen.

Navigera & Naventi Performance

*Naventi Offensiv Flex handlades inte under gårdagen på grund av den stängda börsen i USA

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo-0,4 %-1,8 %
ShanghaiShanghai+0,3 %-14,9 %
Hang SengHong Kong-0,9 %-25,2 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EURO STOXX50 Eurozonen-0,1 %+1,0 %-15,4 %
FTSE100 London-0,1 %+0,01 %-0,5 %
DAX40 Frankfurt+0,01 %+0,8 %-8,5 %
OMXS30 Stockholm-0,1 %-0,2 %-12,9 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutaterminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK+0,05 %10,41
EUR/SEK+0,02 %10,83
GBP/SEK-0,12 %12,59
EUR/USD-0,03 %1,04
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla uppgifter är per klockan 07:25 (Viss data fördröjd 10-20 min)

Läs vår marknadsvy för november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.