Morgonrapport: Covidoro i Kina sänker riskaptiten.

Datum: 2022-11-28

Veckans Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • BNP, Sverige (Tis 08:00)
  • Konsumentförtroende, Sverige (Tis 08:00)
  • Konsumentförtroende, USA (Tis 16:00)
  • Inflationssiffror, Eurozonen (Ons 11:00)
  • ADP Nonfarm Employment Change, USA (Ons 14:15)
  • BNP, USA (Ons 14:30)
  • JOLTS Job Openings, USA (Ons 16:00)
  • PMI, Kina (Tor 02:45)
  • PMI, UK (Tor 10:30)
  • Inflationssiffror- Core PCE, USA (Tor 14:30)
  • PPI, Eurozonen (Fre 11:00)
  • Nonfarm Payrolls, USA (Fre 14:30)
  • Arbetslöshetssiffror, USA (Fre 14:30)

USA

IndexStadDagsutveckling*Årsutveckling(YTD)
S&P 500New York-0,03 %-15,5 %
Nasdaq New York-0,5 %-28,2 %
Dow JonesNew York+0,5 %-5,5 %
*USA index utveckling vid stängning förgående handelsdag

De ledande amerikanska indexen stängde den halva handelsdagen på fredagen med blandade rörelser. Industritunga Dow Jones stängde upp 0,5%, medan S&P 500 och tekniktunga Nasdaq tappade -0,03% respektive -0,5% för att stänga veckan. Alla indexen summerade veckan på uppgångar med Dow upp 1,8%, S&P 500 upp 1,5% och Nasdaq upp 0,7%. En av de största förlorarna under handelsdagen var speljätten Activision Blizzard som föll mer 4% efter rapporter om att FTC väntas blocka Microsofts uppköp av bolaget. En annan förlorare var techjätten Apple som föll mer än 2% efter att det rått fullskaligt covidkaos vid deras fabrik i kinesiska Zhengzhou, där anställda har drabbat samman med polis som ett resultat av missnöje med en covidkarantän som ska introduceras i staden. Bland övriga bolag tappade techjätten Amazon 0,8%, streamingjätten Netflix 2% och elektronikföretaget Nvidia 1,5%. Under kommande vecka så har investerare ett antal saker att hålla ögonen på i USA. På rapportfronten får vi rapporter från bland annat Kroger och Ulta Beuty. På makrofronten kommer ännu en inflationsrapport i form av PCE rapporten under torsdagen, och under fredagen får vi november månads jobbsiffror.

Makro

De sociala oroligheterna i Kina har fortsatt under helgen, med öppna protester mot den kinesiska regeringens nolltolerans mot covid. Protesterna har sin grund i den senaste vågen av tuffa covid nedstängningar där bland annat storstaden Peking sattes i en lock down under föregående vecka på grund av ökande smittotal. Enligt Bloomberg är omfattningen på protesterna okänt, men oroligheterna har påverkat de ledande asiatiska indexen nu under morgonen där Shanghaibörsen har fallit 1,4 % medan Hang Seng indexet i Hong Kong har tappat mer än 2 %. Den amerikanska tioåriga statsobligationen har fallit med 8 räntepunkter sedan i fredags, och S&P 500 har fallit i terminshandeln sedan stängningen i fredags. På valuta- och råvarusidan så har den amerikanska dollarn stärkts medan den kinesiska Yuanen har sjunkit, och EURSEK har stigit medan oljepriset har fallit.

I USA så verkar försäljningen under Black Friday ha ökat med 7 % year-on-year om man tittar på antalet butiksbesök. Mängden faktiska köp i butik ökade dock inte, och istället steg handel på nätet med ungefär 2 %. I absoluta monetära summor så steg totala försäljningen med 10 % year-on-year. Det verkar därför säkerligen som att den amerikanska konsumenten fortfarande har en del pengar kvar även i den tuffa makroekonomiska situationen vi befinner oss i, men samtidigt så var ökningarna i försäljning mindre än förväntat. I Australien i sin tur så sjönk aktiviteten i detaljhandeln under oktober med -0,2 % (Väntat var en ökning med +0,5 %). Tappet verkar främst vara drivet av den höga inflationen. Veckan som kommer bjuder på en del i makronyhetsväg. I Sverige så får vi konjunkturbarometer på tisdag och PMI på torsdag. Globalt så får vi på onsdag ett tal av FED chefen Powell, och veckan avslutas sedan med PMI samt sysselsättningsstatistik från USA.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo-0,4 %-2,2 %
ShanghaiShanghai-1,4 %-16,0 %
Hang SengHong Kong-2,2 %-26,5 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,6 %+0,01 %-8,5 %
FTSE100 London-0,5 %+0,3 %-0,1 %
DAX Frankfurt-0,6 %+0,01 %-8,5 %
OMXS30 Stockholm-0,5 %+0,5 %-12,5 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutaterminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK+0,78 %10,49
EUR/SEK+0,25 %10,86
GBP/SEK+0,31 %12,65
EUR/USD-0,56 %1,04
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:25 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Läs vår vy för marknaden i november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.