Morgonrapport: Blandade rörelser efter tillväxtoro.

Datum: 2022-11-29

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • BNP, Sverige (08:00)
  • Konsumentförtroende, Sverige (08:00)
  • Inflationssiffror, Spanien (09:00)
  • PPI, Italien (11:00)
  • Inflationssiffror, Tyskland (14:00)
  • Konsumentförtroende, USA (16:00)

USA

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling(YTD)***
S&P 500New York+0,5 %-1,5 %-16,8 %
Nasdaq New York+0,3 %-1,6 %-29,4 %
Dow JonesNew York+0,2 %-1,5 %-6,9 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag. ***Årsutveckling vid förgående stängning

De ledande amerikanska indexen stängde alla kraftigt ner under måndagen. Tekniktunga Nasdaq ledde nedgången med ett tapp på 1,6% medan både S&P 500 och Dow Jones tappade 1,5% vid stängning. Anledningen till nedgången är de fortsatta sociala oroligheterna i Kina där befolkningen demonstrerar mot regeringens allt tuffare covidrestriktioner. Den sektorn som var under mest press under dagen var teknologi, och det inkluderade särskilt företag som har exponering mot Kina. Techjätten Apple, som har produktionsfaciliteter i Kina, tappade 2,6% efter att Bloomberg rapporterade att störningarna vid deras fabrik i Zhengzao kan leda till ett tapp i produktion på nästan 6 miljoner Iphone Pro:s. En annan sektor som har exponering mot Kina och var tufft pressad under dagen var chiptillverkarsektorn, där Qualcomm och Nvidia tappade 3,2% och 2,7% respektive. Volvo Cars ägda Polestar, som har tillverkning i Kina, tappade mer än 14 %. Måndagen var starten på vad som säkerligen kan vara en volatil börsvecka med mycket viktig makrodata som kan ge en överblick av den amerikanska ekonomin. Detta inkluderar PCE-rapporten (inflationsrapport) under torsdagen, samt november månads jobbrapport under fredagen.

Makro

Under gårdagen så pressade de omfattande covidprotesterna i Kina världsbörserna, och de ledande amerikanska indexen stängde kraftigt ner. Samtidigt så stiger majoriteten av de asiatiska indexen under morgonhandeln, med Hang Seng indexet i Hong Kong i täten med en uppgång på 4,2 % i skrivande stund. Den stora uppgången i Asien tros bero på 2 olika faktorer. Dels så börjar covidprotesterna i Kina delvis att ebba ut, och om de burit frukt får vi mer information om under dagen från Kinas president Xi som väntas göra ett uttalande. Samtidigt så har de asiatiska indexen stöttats av att den kinesiska regeringen ännu en gång förändrat refinansieringsmöjligheterna för noterade bolag i landet. Detta gynnar särskilt fastighetsbolag, en sektor som varit under press i Kina under en längre tid. Tillväxtoron som kommit från protesterna och covidrestriktionerna i Kina fortsätter dock att pressa oljepriset, där Brentoljan handlas en bit under 83 dollar per fat. Samtidigt så rörde sig de långa räntorna aningen uppåt under gårdagen och natten, och den amerikanska 10 åriga statsobligationen handlas runt 3,7 %.

Dagens agenda är full av intressanta datasläpp, men två av dem viktigaste är spanska och tyska KPI siffror för oktober månad då de ger en fingervisning för eurozonen som helhet. Väntat är att priserna på drivmedel har dämpats, men samtidigt så har elpriserna växt mycket jämfört med i oktober föregående år så utfallet är ovisst. På tal om energipriser så meddelades det under gårdagen att Sveriges största kärnkraftverk i Oskarshamn ska kopplas bort från elnätet för reparationer mellan 9-18 december. Med ett elpris som redan idag är skyhögt, så får svenskarna hoppas på att perioden för stängningen av verket sammanfaller med en mild period i vädret, annars kommer säkerligen nya prisrekord att slås. Tillbaka till eurozonen så fick vi en del kommentarer från ledamöter i ECB under gårdagen. Ledamot Knot avfärdade riskerna med att ECB kommer höja för mycket, och sa att hans fokus var på 3 saker vilka var ”inflation, inflation , inflation”. Å andra sidan var ECB presidenten Lagarde aningen duvaktigare under gårdagen och sa endast att ECB kommer att behöva höja räntan ytterligare även fast konjunkturen viker ner, hon vägrade dock meddela med hur mycket.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo-0,5 %-2,6 %
ShanghaiShanghai+2,1 %-13,7 %
Hang SengHong Kong+4,2 %-23,0 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,2 %-0,6 %-9,1 %
FTSE100 London+0,2 %-0,2 %-0,4 %
DAX Frankfurt-0,1 %-1,1 %-10,2 %
OMXS30 Stockholm0,0 %-1,0 %-13,4 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutaterminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK+1,35 %10,55
EUR/SEK+0,69 %10,91
GBP/SEK+0,03 %12,62
EUR/USD-0,67 %1,02
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:16 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Läs vår vy för marknaden i november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.