Morgonrapport: Intensiv makroagenda under dagen.

Datum: 2022-11-30

Dagens Makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Inflationssiffror, Frankrike (08:45)
  • BNP, Italien (10:00)
  • Inflationssiffror, Eurozonen (11:00)
  • ADP Nonfarm Employment Change, USA (14:30)
  • BNP, USA (14:30)
  • JOLTs Job Openings, USA (16:00)

USA

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling(YTD)***
S&P 500New York+0,2 %-0,2 %-17,5 %
Nasdaq New York+0,1 %-0,6 %-30,6 %
Dow JonesNew York+0,2 %0,0 %-7,5 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag. ***Årsutveckling vid förgående stängning

Vid gårdagens stängning hade det breda S&P 500-indexet minskat med 0,2 procent samtidigt som industriindexet Dow Jones stängde på oförändrad nivå och Nasdaqs kompositindex var ned med 0,6 procent. På makrofronten har statistik för amerikanska bostadspriser för september släppts. Bopriserna steg 0,1 procent, jämfört med föregående månad, och steg med 10,9 procent jämfört med samma månad 2021, enligt Federal Housing Finance Agency, FHFA. Ökningarna var något under förväntningarna. På den ekonomiska fronten kommer Federal Reserves ordförande Jerome Powell att hålla ett tal på onsdag vid Brookings Institution, där även Powell kommer att svara på frågor från deltagarna. Enligt Bloomberg, väntas Powell bekräfta att centralbanken kommer att dra ned på räntehöjningstakten men även påminna om att arbetet för att dämpa inflationstrycket fortsätter. Senare i veckan, på fredag, väntas också ny statistik från den amerikanska arbetsmarknaden. Flera oljebolag, bland annat Conoco Philips, Chevron och Exxon handlades upp med oljepriset i takt med hoppet om att oron i Kina, som är världens största oljeimportör, ska lätta. Tekniksektorn fortsatte att pressas med bolag som Apple, Microsoft och Amazon som tyngde.

Makro

Efter att de ledande amerikanska indexen föll svagt under gårdagen så följer de ledande asiatiska indexen mestadels samma trend under morgonen. Nedgången i Asien kan attribueras till svag makrodata från en rad olika asiatiska länder. I Kina så kom det officiella inköpschefsindexet för industrin in på 48 i november. Det är en siffra som är både lägre än månaden innan (49) samt konsensus (49), och understryker att landets covidnedstängningar fortsätter att sänka den kinesiska ekonomin. Samtidigt så var industriproduktionen i både Japan och Sydkorea sämre än väntat, och de sjönk med 2,6 % och 3,5 % respektive i november månad. I Europa så fick vi under gårdagen intressant inflationssiffror från både Spanien och Tyskland. Båda ländernas inflation var lägre än väntat under november månad, främst driven av nedgångar i energipriser vilket är logiskt med tanke på det milda vädret i Europa hitills. Samtidigt så var båda ländernas kärninflation relativt oförändrad, vilket ställer frågan hur mycket inflationen faktiskt faller, och hur mycket senaste tidens lättnader runt i Europa berott på ett lägre energipris. Under dagen får vi se inflationen för både Frankrike samt hela Eurozonen, där den sistnämnda kan ge en bra översikt över hela kontinenten och ge en fingervisning på vad ECB kommer att göra med räntan framöver.

Klockan 08:15 så ska den svenska energi- och näringsministern Ebba Busch ge en uppdatering på arbetet kring högkostnadsskydd för el. Samtidigt meddelar DN att svenska kraftnät har hemliga diskussioner med olika aktörer angående att öka produktionen under vintern för att säkerställa robustheten i systemet och förhindra att elen stängs av för svenskarna. Vi får under morgonen även färsk lönestatistik från Sverige. Det intressanta blir att titta efter löneinflationen, som i Sverige lyst med sin frånvaro även fast de allmänna priserna pressats upp. Annars så är dagen full med intressant makrodata från USA. Vi får bland annat reviderad BNP för det tredje kvartalet, sysselsättningssiffror, JOLTS Job openings samt ett tal under kvällen från centralbankschefen Jerome Powell.

Navigera & Naventi Performance

Terminer, Index och Valuta

Asien

IndexStadUtveckling* Årsutveckling(YTD)
NIKKEI225Tokyo-0,2 %-2,9 %
ShanghaiShanghai-0,1 %-13,5 %
Hang SengHong Kong+0,1 %-29,8 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling(YTD)***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,5 %0,0 %-9,2 %
FTSE100 London+0,4 %+0,5 %+0,1 %
DAX Frankfurt+0,6 %-0,2 %-10,4 %
OMXS30 Stockholm+0,3 %-0,2 %-14,4 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund . **Utveckling under föregående börsdag.***Årsutveckling vid förgående stängning

Valutaterminer

ValutaparUtveckling*Värde*
USD/SEK+0,23 %10,57
EUR/SEK-0,01 %10,94
GBP/SEK+0,08 %12,66
EUR/USD+0,21 %1,03
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:26 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Läs vår vy för marknaden i november här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64689

Gamla morgonrapporter för november hittas här: november 2022 – MM Newsroom (maxm.se)

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.