Morgonrapport: Svenska inflationen fortsatt glödhet.

Datum: 2023-03-16

Sammanfattning

  • Credit Suisses nedgång pressade de europeiska börserna
  • Svenska inflationen kom in högre än väntat
  • Ränteförväntningarna på FED och ECB sjunker

USA

Dow Jones industriindex stängde på minus 0,9 procent, det bredare S&P 500 på minus 0,7 procent och den räntekänsliga tekniktunga Nasdaqkompositindex stängde kring nollan. Amerikanska aktier rasade under onsdagen då en ny turbulens hos Credit Suisse (CS) förnyade investerarnas oro över banksektorn. Även obligationsräntorna rasade. Räntan på riktmärket den 10-åriga amerikanska statsobligationen sjönk till 3,49 % på onsdagen från 3,6 % på tisdagen. På den främre änden av avkastningskurvan sjönk tvååriga räntan till 3,89 %. Oljan föll till nya bottennivåer under året, där WTI föll under 70 dollar per fat. På den ekonomiska makrosidan i USA sa handelsdepartementet att detaljhandelsförsäljningen sjönk med 0,4 % under den senaste månaden, i linje med ekonomernas konsensus som sammanställts av Bloomberg. Samtidigt sjönk februaris producentprisindex med 0,1%, vilket var en oväntad nedgång. Den plötsliga kollapsen av Silicon Valley Bank och Signature Bank, såväl som den framväxande turbulensen på Credit Suisse, kommer vid en tidpunkt då ekonomin brottas med klibbigare, om än avtagande, inflation. Det har väckt ännu mer intresse om huruvida Fed kommer att höja räntorna eller inte efter mötet nästa vecka.

Makronyheter

Den kraftiga volatiliteten och osäkerheten fortsatte på världsmarknaderna under gårdagen. I USA så fick vi se stora intradagsrörelser i de ledande indexen, där tekniktunga Nasdaq till slut var bästa index efter att ha stängt runt nollan. Sämsta index för dagen var industritunga Dow Jones som föll 0,9 % där bland annat storbanken JP Morgan var ett stort sänke med ett tapp på nästan 5 % efter senaste tidens bankfrossa. Även oljejättarna Exxon och Chevron drog ner indexet efter individuella fall på över 4 % då oljepriset fortsatte sitt ras nedåt. I Europa så fick vi se nästintill extrema börsnedgångar under gårdagen. Storbolagsindexen EUROSTOXX50, FTSE100 och DAX tappade 3,6 %, 3,8 % och 3,3 % respektive. Mycket av anledningen till till det stora fallet i europeiska index kan attribueras till den schweiziska storbanken Credit Suisse. Banken, som har haft problem under en längre tid, föll som mest 30 % under gårdagen efter att allt mer frågor om dess fortsatta existens. Banken behöver desperat likvida medel men fick under gårdagen ett nej angående en kapitalförskjutning från storägaren Saudi National Bank vilket bidrog till oron. Under morgonen sa dock banken att de kommer att låna upp till 50 miljarder Schweiziska Francs från landets centralbank för att stabilisera sin balansräkning. Detta positiva uttalande bidrar till att Europeiska och Amerikanska index handlas positivt. Även fast det sannerligen är positivt att bolaget fått in mer pengar så fortsätter osäkerheten, och eftersom att Credit Suisse är klassat som en systemviktig bank är det värt att fortsatt hålla ögonen på banken.

I Sverige så fick vi under gårdagen se ett av de största börsfallen i världen när storbolagsindexet OMXS30 hade sin värsta dag på nästan 2,5 år och tappade hela 4,1 %. Samlingsindexet OMXSPI föll 3,8 % för sin värsta dag på nästan ett år. De svenska storbankerna fick se sina aktiekurser under rejäl press där bland annat Nordea, Swedbank och Handelsbanken föll 7,7 %, 5,4 % och 4,2 % respektive. Vi fick även se stora fall i andra namn kopplade till finans som Avanza, Nordnet och Collectum. Klädjätten H&M presenterade en lägre försäljning än väntat för perioden december-februari vilket bidrog till att aktien tappade 8,8 %. Under gårdagen så fick vi även ta del av de senaste inflationssiffrorna i Sverige. Inflationsutfallet blev högre än väntat för alla inflationsmått och visar på att inflationen är tuffare att bli av med än tidigare väntat. KPI kom in på 12,0 % vilket var högre än konsensus på 11,7 %. KPIF kom samtidigt in på 9,4 % vilket var högre än konsensus på 9,2 %. Slutligen så kom KPIF Ex-Energi, Riksbankens favoritmått när det kommer till inflation, in på 9,3 % på årsbasis vilket var betydligt högre än konsensus som trodde på en siffra på 8,7 %.

Efter dessa inflationssiffror samt senaste tiden makrodata så ökar nu förväntningarna på Riksbanken angående räntan. Majoriteten av analytiker tror nu att Riksbanken kommer höja räntan med 50 punkter vid nästkommande möte, men risken ligger snarare på uppsidan med högre höjningar än lägre höjningar. På tal om räntehöjningar så är det under dagen dags för det senaste räntebeskedet från Eurozonens centralbank ECB. Efter att marknaden och ECB själva har varit säkra på en 50 punkters höjning under en tid så börjar oron kring Credit Suisse och banksektorn dra ner förväntningarna något. Marknaden prisar nu in sannolikheten för en 50 punkters höjning till endast 25 %, vilket pekar på att det endast kommer en 25 punkters höjning under eftermiddagen. Liknande utveckling ser vi i USA där pressen på banksektorn har bidragit till en allt mer cementerad bild hos analytiker att FED ej kommer höja räntan vid nästa möte, och kanske har nått räntetoppen redan. Under gårdagen så prisade marknaden även in nästan 100 punkter av räntesänkningar av FED fram till slutet av året.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Inflationssiffror, Italien (10:00)
  • Initial Jobless Claims, USA (13:30)
  • Philadelphia Fed Manufacturing Index, USA (13:30)
  • Räntebesked, Eurozonen (14:15)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,3 %-0,7 %+1,8 %
Nasdaq New York+0,4 %0,0 %+10,1 %
Dow JonesNew York+0,3 %-0,9 %-3,8 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen, %-3,6 %+4,5 %
FTSE100 London+1,3 %-3,8 %-2,8 %
DAX Frankfurt+1,7 %-3,3 %+4,7 %
OMXS30 Stockholm+1,4 %-4,1 %+0,3 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo-0,9 %+3,4 %
ShanghaiShanghai-0,7 %+5,0 %
Hang SengHong Kong-1,6 %-2,8 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,20 %10,58
EUR/SEK+0,20 %11,23
GBP/SEK+0,04 %12,78
EUR/USD+0,30 %1,06
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 06:55 2023/03/16 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-mars-activity-7039883687735214080-hv9y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter mars 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202303

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.