Morgonrapport: Stark dag för aktiemarknaderna efter Yellens kommentarer

Datum: 2023-03-22

Sammanfattning

  • Breda uppgångar på världsbörserna
  • Bankoron minskade efter Yellens uttalande
  • Xi på plats i Moskva för att träffa Putin

USA

Amerikanska aktier steg under tisdagen efter amerikanska och europeiska ansträngningar om att stabilisera banksystemet. USA:s finansminister Janet Yellen bedömer att situationen nu stabiliseras i den amerikanska banksektorn efter att nettouttagen avstannat. Ingen har blåst faran över, men läget framstår åtminstone för stunden mer stabilt. När de amerikanska börserna stängde hade S&P 500 ökat med 1,3 procent, Dow Jones Industrial Average med 1,0 procent och tekniktunga Nasdaq Composite med 1,6 procent. JPMorgan leder enligt uppgift samtal med andra banker om ansträngningar att stabilisera First Republic efter att förra veckans insättningslivlina på 30 miljarder dollar misslyckades med att återställa förtroendet på marknaden. First Republic steg i höjden under tisdagen efter att ha sjunkit 47 % på måndagen. Storbanksaktier återhämtade sig också inklusive Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo och Citigroup.

Obligationsräntorna steg, vilket potentiellt indikerar mindre av en recessionsimpuls från banksystemet, enligt US Market Intelligence-teamet vid JPMorgan. Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen steg till 3,6 % under tisdagen och på den främre änden av avkastningskurvan steg den tvååriga räntan till 4,17 %. Veckans huvudhändelse kommer att vara ett avgörande tvådagarsmöte i Federal Reserves policyutredningskommitté som sätter igång under dagen, där centralbankens tjänstemän står inför ett tufft beslut om de ska höja räntorna igen eller ta en paus mitt i turbulensen i banksektorn. Före nedfallet av Silicon Valley Bank var centralbanken redo att höja räntorna med så mycket som 50 punkter efter all data som visat en motståndskraftig ekonomi. Men med tanke på krisen i banksektorn förutspår många marknadsaktörer en mindre räntehöjning – eller ingen alls. ”Baserat på Powells senaste hökskifte i början av mars, ger marknaden fortfarande Fed utrymme att höja 25bps vid detta kommande möte, men kommer inte att tillåta Fed att komma undan med ytterligare åtstramningar utöver det,”skrev Victor Masotti från Clear Street i ett uttalande. Idag klockan 19.00 svensk tid kommer vi att få räntebesked från USA.

Makronyheter

De globala aktiemarknaderna steg återigen under tisdagen efter uttalande från den amerikanska finansministern Janet Yellen. Uppgången kom efter att oron i banksektorn lugnade sig då Yellen sa att de amerikanska bankerna har stabiliserats och att amerikanska myndigheter undersöker en temporär insättningsgaranti. Det senare lär säkerligen göra allmänheten mer säkra på att deras pengar hos bankerna är säkra och därmed stoppa uttag/utflöden. På detta spår så har den senaste tidens bankoro bidragit till en stark utveckling för kryptovalutor, detta som ett resultat av att allmänheten rör sig mot andra sätt att förvara pengar än i banker. Bland kryptovalutor så har bland annat Bitcoin stigit med mer än 40 % under de senaste 11 dagarna. Under dagen så fick vi de senaste siffrorna på husförsäljning i USA. Siffrorna visade att försäljningstakten steg med 14,5 % på en årsbasis. Det kom även nyheter om att svenska pensionsjätten Alecta har avyttrat hela sitt innehav i den amerikanska banken First Republic som varit senaste tidens följetong. Alecta tog en stor förlust på innehavet, och i kombination med Alectas positionerna i Signature Bank och Silicon Valley Bank (som tagits över av amerikanska staten och som Alecta har skrivit ner värdet på sina innehav till 0), så har pensionsjätten förlorat nästan 20 miljarder kronor. Även i Europa fick vi under dagen se breda uppgångar. Storbolagsindexen EUROSTOXX50, FTSE100 samt DAX steg 1,5 %, 1,8 % och 1,8 % respektive. Den starkaste sektorn i EUROSTOXX var Finans där Banksektorn steg 3,8 % medan sektorn Försäkringsbolag steg med 2,9 %. Bland bolag så var de högaktuella finanshuset UBS upp 12 % i svallvågorna av söndagens nyhet om att företaget köper sin tyngda konkurrent Credit Suisse.

I Sverige så hade börserna en utveckling i linje med resten av Europa när både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,3 % upp respektive. Mest omsättning under dagen såg vi i banksektorn där storbankerna hade en bra dag. Bland annat steg Nordea 3,6 %, medan Swedbank och SEB steg 2,4 % vardera. Även i Asien ser vi under morgonen en bred uppgång där stora vinnaren är japanska Nikkei som stiger 2 %. Bland andra nyheter angående Asien så är den japanska premiärministern Kishida på plats i Ukraina för att möta landets president Zelenskyj, och bland annat diskutera den nuvarande konflikten mellan Ukraina och Ryssland. På tal om Ryssland så var den kinesiska presidenten Xi på plats i Moskva för att träffa den ryska presidenten Putin under dagen. På agendan var bland annat en diskussion om det fredsförslag som Kina lagt fram för att avsluta konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Samtalen ledde även till ett antal avtal mellan länderna där bland annat rysk gas ska levereras till Kina via Sibirien. Putin och Xi ska ha kommit fram till att kärnvapenkrig inte finns på kartan, och Xi bjöd efter mötet in Putin till att besöka Kina senare under året. På makroagendan under dagen så är självklart fokus på det amerikanska räntebeskedet från FED, och marknaden lär säkerligen lyssna noga på den presskonferens som följer för att få en uppfattningen om den framtida amerikanska räntebanan. Annars så får vi under dagen även inflationssiffror och producentprisindex från UK samt ett tal från den europeiska centralbankschefen Lagarde.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Inflationssiffror, UK (08:00)
  • PPI, UK (08:00)
  • ECB President Lagarde talar (09:45)
  • Crude Oil Inventories, USA (15:30)
  • Räntebesked, USA (19:00)
  • Presskonferens FED, USA (19:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York-0,1 %+1,3 %+4,7 %
Nasdaq New York-0,1 %+1,6 %+14,2 %
Dow JonesNew York0,0 %+1,0 %-1,7 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+9,2 %+1,5 %+8,4 %
FTSE100 London+0,2 %+1,8 %-0,2 %
DAX Frankfurt+0,3 %+1,8 %+8,0 %
OMXS30 Stockholm+0,2 %+1,3 %+2,7 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+2,0 % +5,4 %
ShanghaiShanghai+0,1 %+5,5 %
Hang SengHong Kong+1,8 %-0,9 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,08 %10,33
EUR/SEK-0,04 %11,13
GBP/SEK+0,13 %12,63
EUR/USD+0,06 %1,08
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:20 2023/03/22 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-mars-activity-7039883687735214080-hv9y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter mars 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202303

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.