Morgonrapport: FED höjde räntan som väntat!

Datum: 2023-03-23

Sammanfattning

  • FED höjde räntan med 25 punkter
  • Ränteoron pressade svenska fastigheter
  • Inflationen hetare än väntat i UK

USA

Federal Reserve höjde referensräntan med 0,25 % på onsdagen, då den envisa inflationen och en bankkris har drivit centralbanken att vidta sina viktigaste åtgärder sedan pandemin började. Räntehöjningen tar upp Feds styrränta, federal funds-rate, till ett nytt intervall på 4,75%-5%, vilket är den högsta sedan oktober 2007. Efter initiala uppgångar svängde börserna kraftigt medan Fed-chefen Jerome Powell pratade i den efterföljande presskonferensen. Till slut stängde S&P 500 ned 1,7 procent medan Dow Jones och Nasdaq föll 1,6 procent. Bankaktier fortsatte att vara i fokus, First Republic hörde till förlorarna med en nedgång på 15,9 procent. 

Inflationen har avstannat något sedan mitten av förra året men styrkan i de senaste siffrorna indikerar att inflationstrycket fortsätter vara högt”, sa Fed-chefen under presskonferensen. Han nämnde även att centralbanken förblir ”mycket uppmärksam på inflationsrisker”, medan bankfrågor kan få kreditvillkoren att strama åt och tynga den ekonomiska tillväxten. Det amerikanska banksystemet är sunt och motståndskraftigt, sa även tjänstemän i sitt policyuttalande. Kommittén förutser att ytterligare en förstärkning av politiken kan vara lämplig för att uppnå en penningpolitik som är tillräckligt restriktiv för att återställa inflationen till 2% över tiden. Fed-tjänstemän lämnade oförändrade angående hur högt de ser att räntorna stiger, vilket för i år är intervallet 5%-5,25%, samma som beräknades i december. Sju tjänstemän ser höjningssiffrorna högre än 5,25 % i år, och en medlem ser siffrorna gå så högt som 6 %. Inga tjänstemän ser räntesänkningar i år.

Makronyheter

Under gårdagen så var marknaden relativt passiv i väntan på räntebeskedet från FED. När beskedet till slut kom så var det en väntad höjning på 0,25 punkter. Som ett resultat av beskedet så vände alla de ledande amerikanska indexen ner. På valutafronten så har den amerikanska dollarn försvagats en del under natten mot de stora valutorna. Bland annat så handlas USD/SEK i 10,24 vilket är den lägsta nivån sedan januari. I Europa så fick vi under dagen se majoriteten av de ledande indexen stiga i upptakten till FEDs räntebesked. De europeiska storbolagsindexen EUROSTOXX50, FTSE100 och DAX steg 0,4 %, 0,4 % och 0,1 % respektive. Svagaste sektorn i det bredare EUROSTOXX600 indexet var Finanssektorn, som sjönk 1,1 % efter ett antal starka dagar i rad. Bankdelen i sektorn, en sektor som har varit högst aktuellt på sistone, pendlade runt nollan hela dagen och stängde till slut svagt ner. Starkaste sektorn inom EUROSTOXX600 var Mat och Dryck. I Sverige så presterade index något svagare än i resten av Europa. Storbolagsindexet OMXS30 handlades runt nollan medan samlingsindexet OMXSPI föll 0,4 %. Den sektorn som drog ner den svenska marknaden var främst fastigheter, som föll tungt i svallvågorna av en ökad ränteoro. Som ett resultat av att investerare förväntade sig att FED skulle höja den amerikanska räntan under kvällen så steg korta globala obligationsräntor under dagen och skapade ränteoron som pressade fastighetsbolagen. En annan nyhet från Sverige under dagen var att vice riksbankschefen Harry Ohlson valt att lämna sin post i förtid. Ohlson har under de senaste åren placerat sig som en klart hökaktig ledamot i Riksbanken, och uttalade även stöd för en höjning mellan policymöten tidigare under året.

Under gårdagen så fick vi de senaste inflationssiffrorna från UK. Inflationssiffrorna under februari landade på 10,4 % på en årsbasis vilket var en ökning från 10,1 % i januari. Konsensus hos analytiker låg på 9,9 %, och därmed visade siffran på en fortsatt glödhet inflation i landet. Kärn KPI, som exkluderar energi och mat, steg med 6,2 % vilken var en ökning från 5,8 % förgående månad. Under dagen så får vi det senaste räntebeskedet från den brittiska centralbanken Bank of England. Med den senaste tidens volatilitet och gårdagens inflationssiffra i tanken så har marknaden prisat in en 25 punkters höjning från BoE med en sannolikhet på 95 %. Under morgondagen så får vi även räntebesked från Norge, där konsensus pekar på en 25 punkters höjning av räntan, samt Schweiz där räntan förväntas höjas med 50 punkter. Under tisdagen så höll ECBs president Lagarde ett anförande. Under anförandet sa Lagarde att den underliggande inflationen i Eurozonen fortsatt är alldeles för hög, och prisstabilitet (2% inflationstakt) är det viktigaste för ECB. Enligt Lagarde så har ECB inte sett tydliga bevis på att inflationen faller än och poängterade att centralbanken fortsatt kommer vara datadrivna i sina beslut.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Räntebesked, Schweiz (09:30)
  • Räntebesked, UK (13:00)
  • Initial Jobless Claims, USA (13:30)
  • Konsumentförtroende, Eurozonen (16:00)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,6 %-1,7 %+3,0 %
Nasdaq New York +0,7 %-1,6 %+12,4 %
Dow JonesNew York +0,6 %-1,6 %-3,3%
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,3 %+0,4 %+8,8 %
FTSE100 London-0,3 %+0,4 %+0,2 %
DAX Frankfurt -0,3 %+0,1 %+8,2 %
OMXS30 Stockholm -0,5 %0,0 %+2,7 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo-0,1 % +5,2 %
ShanghaiShanghai+0,3 %+6,0 %
Hang SengHong Kong+1,4 %+0,5 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,62 %10,24
EUR/SEK-0,19 %11,17
GBP/SEK-0,15 %12,63
EUR/USD+0,45 %1,09
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:20 2023/03/22 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-mars-activity-7039883687735214080-hv9y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter mars 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202303

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.