Morgonrapport: Blandad dag på världsbörserna.

Datum: 2023-03-29

Sammanfattning

  • Konfidensindikatorn för amerikanska hushåll steg mer än väntat
  • Fransk polis i räd mot flera storbanker
  • FI ser svenska bolånetagare som fortsatt starka trots ökad press

USA

De amerikanska aktierna steg något lägre under tisdagen, medan obligationsräntorna fortsatte att ticka uppåt när investerare fortsatt övervakar den senaste utvecklingen inom banksektorn efter försäljningen av Silicon Valley Bank. När de amerikanska börserna stängde på tisdagen hade S&P 500 minskat med 0,2 procent, Dow Jones Industrial Average med 0,1 procent och tekniktunga Nasdaq Composite med 0,5 procent. S&P 500 och Nasdaq-komposit höll sig över sina 200-dagars glidande medelvärden, men bara Nasdaq är kvar över sin 50-dagarslinje. De amerikanska hushållens konfidensindikator steg till 104,2 i mars jämfört med 103,4 i februari vilket framgick av Conference Boards månatliga mätning. Väntat var 101, konfidensindikatorn visar hushållens syn på ekonomin. Uppgången kommer efter tre följande månatliga nedgångar, vilket visar en positiv vändning. Den amerikanska konsumenten är fortfarande förvånansvärt motståndskraftig. Statsobligationerna på 2 och 5 år steg 7 respektive 5 punkter, vilket framför allt drabbade teknikaktier. WTI-råoljan steg med mer än 5% på måndagen, men handlades något lägre under tisdagen tills den steg 1,2 procent och tickade upp till cirka 73,4 dollar per fat. Chiptillverkarna AMD och Qualcomm var båda ned omkring 2 procent, medan något mer hajpade Nvidia stannade på minus 0,5 procent. Men även jättarna Apple och Microsoft backade, minus 0,4 procent vardera.

Makronyheter

Den volatilitet och osäkerhet som präglat de finansiella marknaderna fortsatte under tisdagen. Efter en stark öppning under morgonen så vände de ledande europeiska indexen ner under eftermiddagen, och majoriteten av de ledande indexen stängde runt nollan. Det europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX50 och tyska DAX handlades oförändrade medan brittiska FTSE100 stängde 0,3 % upp. Under dagen såg vi återigen en stor volatilitet i den europeiska banksektorn. Efter att ha startat dagen svagt så steg banksektorn mot slutet av dagen och sektorn slutade upp 0,7 % i det breda EUROSTOXX600 indexet. En bank som gick svagare under dagen var tyska bankjätten Deutsche Bank som sjönk 1,6 % efter att frågor om bankens hälsa fortsatt är på agendan. Några andra europeiska storbanker som hade en tuff dag inkluderade bland annat BNP Paribas, HSBC och Societe Générale som fick sina kontor i Paris genomsökta av fransk polis som en del av en utredning om skattebedrägeri. Skattebedrägeriet grundar sig i att bankerna ska ha hjälpt utländska klienter slippa skatter på utdelningar. De misstänkta bankerna riskerar vid fällande dom skadestånd på sammanlagt 1 miljard euro. Under dagen så har EU klubbat igenom ett beslut som skulle förbjuda nyförsäljning av bilar drivna av bensin och diesel från och med 2035.

Under dagen har även de europeiska statsräntorna fortsatt den starka trenden från måndagen, och bland annat de tyska och svenska statsräntorna steg. På tal om Sverige så stängde de svenska börserna svagt positivt under tisdagen. Storbolagsindexet OMXS30 steg med 0,2 % medan samlingsindexet OMXSPI steg med 0,3 %. Sektorer som bidrog starkt under dagen inkluderade både Industri- samt Verkstadsbolag. De ökande statsräntorna samt fortsatta osäkerheten i marknaden bidrog till att räntekänsliga bolag hade en tuff dag. Bland annat så placerade kommunikationsbolaget Sinch och fastighetsbolaget SBB sig som största förlorare på huvudlistan efter tapp på 2,2 % och 4,8 % respektive. I den senaste bolånerapporten från FI så skriver tillsynsmyndigheten att de fortsatt stigande räntorna pressar de svenskar med bolån. Samtidigt kan räntebetalningarna som en del av disponibla inkomsten stiga till i genomsnitt 16 % av den disponibla inkomsten i slutet av året. FI poängterar dock att majoriteten av nya bolånetagare har goda marginaler i sin privata ekonomi. Under morgonen så handlas majoriteten av de ledande asiatiska indexen upp. Stor vinnare under morgonen var Hong Kongs Hang Seng index som steg med hela 1,9 %. En stor del i den uppgången kan attribueras till techjätten Alibaba. Bolaget meddelade under gårdagen att det kommer splittras upp i 6 olika delar som kommer sättas på börsen separat, och steg 13 % på beskedet.

I Japan så presenterades under gårdagen en ny budget som var rekordstor. Budgeten innehåller bland annat satsningar på den åldrande befolkningen, men även upprustningar inom landets försvar. Japan skrev även under gårdagen på ett nytt handelsavtal med USA angående viktiga metaller för användning i bilbatterier. Under dagen så är återigen makroagendan något tunn. Från Sverige får vi de senaste siffrorna för detaljhandelsförsäljning och konsumentförtroende. Den europeiska centralbanken ECB har under dagen ett möte, där dock det inte ska beslutas om policy. Slutligen så får vi de senaste siffrorna på råoljelagret i USA. Beroende på utfall kan vi säkerligen få se en rörelse i oljan efter siffrorna släppts, då råvaran har handlats sannerligen volatilt under den senaste veckan.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Detaljhandelsförsäljning, Sverige (08:00)
  • Konsumentförtroende, Sverige (09:00)
  • ECB Möte (09:00)
  • Crude Oil Inventories, USA (16:00)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,5 %-0,2 %+3,9 %
Nasdaq New York+0,4 %-0,5 %+12,8 %
Dow JonesNew York+0,4 %-0,1 %-2,2 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,3 %+0,1 %+8,1 %
FTSE100 London0,0 %+0,2 %-0,9 %
DAX Frankfurt+0,3 %+0,1 %+7,6 %
OMXS30 Stockholm+0,4 %+0,2 %+1,2 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,7 % +6,2 %
ShanghaiShanghai0,0 %+5,0 %
Hang SengHong Kong+1,9 %+1,9 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK+0,02 %10,35
EUR/SEK-0,06 %11,22
GBP/SEK-0,04 %12,76
EUR/USD-0,03 %1,08
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 06:44 2023/03/29 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-mars-activity-7039883687735214080-hv9y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter mars 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202303

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.