Morgonrapport: Optimismen återvänder!

Datum: 2023-03-31

Sammanfattning

  • Tyska inflationen starkare än väntat
  • H&M steg kraftigt efter bra kvartalsrapport
  • Donald Trump åtalas

USA

De amerikanska börserna steg under torsdagen efter att Labour Department släppte veckovisa totala ansökningar om arbetslöshet och BNP-data för fjärde kvartalet. De initiala arbetslöshetsanmälningarna klättrade till 198 000, vilket överträffade Wall Streets förväntningar på en ökning till 195 000 mot 191 000 föregående vecka. Samtidigt kom BNP-siffror för det fjärde kvartalet in på 2,6 %, under förväntningarna på 2,7 %. Börserna fortsatte även uppåt då det är en lägre oro för en bankkris. ”Marknadens rädsla för en bredare smitta är begränsad”, säger Matt Orton, investeringsstrateg på Raymond James Investment Management. Dow Jones ökade med 0,4 procent, S&P 500 med 0,6 procent, och Nasdaq med 0,7 procent. Spelutvecklaren Electronic Arts, EA, kommer säga upp cirka 6 procent av personalstyrkan samtidigt som bolaget drar ned på kontorsytan, i ett steg för att dra ned kostnaderna. Liknande besked kom även från strömningsbolaget Roku som meddelade att omkring 6 procent av de anställda kommer sägas upp. På rekommendationsfronten noterades tobaksbolaget Philip Morris, som i fjol köpte upp svenska Swedish Match, upp 2 procent efter en höjning till outperform från neutral av JP Morgan. Under dagen släpps färska siffror för Core PCE Price Index i USA. Vilket mäter förändringar i priset på varor och tjänster, exklusive mat och energi. KPI mäter prisförändringar ur konsumentens perspektiv vilket är ett viktigt sätt att mäta förändringar i inköpstrender och inflation.

Makronyheter

Det goda börshumöret från onsdagen fortsatte under torsdagen och vi fick se breda uppgångar på världsbörserna. Dagen präglades återigen av att investerare mer och mer lägger den senaste tidens oro för banksektorn bakom sig. Bland de ledande europabörserna fick vi se breda och tydliga uppgångar. Det europeiska samlingsindexet EUROSTOXX600 steg 1 %, brittiska FTSE100 steg 0,7% medan tyska DAX steg 1,3 %. Starkaste sektorn i EUROSTOXX600 var Detaljhandel som steg med 3,7 %. Den minskade bankoron bidrog till en uppgång på 1,5 % för bankaktier, och den minskade oron bidrog även till att investerare sökte mer riskfyllda investeringar vilket resulterade i en uppgång för Teknologi sektorn på 2,5 %. Under onsdagen så fick vi inflationssiffror från både Tyskland och Spanien, men blöandade resultat. I Spanien så föll inflationen till 3,3 % på årsbasis, ner från 6 % förgående månad och betydligt lägre än analytikernas konsensus på 3,8 %. Den tyska inflationen kom dock in högre än analytikernas konsensus även fast den sjönk. Analytikerna hade förutspått den tyska inflationen på 7,5 % på årsbasis, men den kom in på 7,8 % vilket var en minskning från 8,7 % förgående månad. En starkt bidragande faktor till den höga inflationen var matpriser, som steg med hela 22,3 % på en årsbasis. På råvarufronten så steg både Brentoljan och WTI-oljan mer än 1 % under dagen. Anledningen till uppgången är dels ett exportstopp på olja från Kurdistan området, men också att det amerikanska råoljelagret som presenterades under onsdagen var mindre än väntat.

Även på den svenska börsen fick vi under dagen se starka uppgångar. Samlingsindexet OMXSPI steg med 2,4 % medan storbolagsindexet OMXS30 steg med 2,3 %. På storbolagslistan så var alla bolag förutom Tele2 och Telia upp på dagen. Bland individuella bolag så stack helt klart klädjätten H&M ut med en uppgång på kraftiga 16,3 %. Uppgången kom efter att bolaget presenterade sin senaste kvartalsrapport under morgonen. Rapporten visade på ett rörelseresultat på 725 miljoner kronor, som kan jämföras med analytikernas estimat på en miljardförlust. Under morgonen så handlas de asiatiska börserna upp i linje med världsbörsernas utveckling under gårdagen. Största vinnaren är japanska Nikkei som stiger med 1,0 %. På tal om Japan så kan Bank of Japan temporärt sluta stödköpa statsobligationer under en period, då uppåt trycket på statsräntorna minskar. Under fredagsmorgonen så kom nyheter om att den före detta amerikanska presidenten Donald Trump kommer att åtalas för att ha använt kampanjmedel till att betala tystnadspengar till en kvinna vid namn Stormy Daniels. Trump är den första ex-presidenten att åtalas, och händelsen kommer säkerligen skapa mer polarisering i USA och göra valet till ny president 2024 allt mer intressant. På den geopolitiska fronten så ratificerade Turkiets parlament Finlands bud att ansluta till försvarsorganisationen NATO. Finlands anslutning till NATO kommer bli officiell efter att landet lämnar sitt acessionsbud till amerikanska State Department, något som tros ske inom några dagar.

För att avsluta veckan så får vi en hektisk dag med makrodata. På inflationsfronten så får vi inflationssiffror från Frankrike, Italien och Eurozonen. För den sistnämnda förväntas inflationen öka med 7,1 % på årsbasis, ett fall från 8,5 % under förgående månad. Kärninflationen förväntas öka med 5,7 % på årsbasis, upp från 5,6 % under förgående månad. Under dagen får vi även BNP siffror från UK och Kanada. Slutligen så får vi den senaste inflationssiffran från USA i form av PCE Price Index, som många kallar Federal Reserves favoritmått på inflation.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • PMI, Kina (03:30)
  • BNP, UK (08:00)
  • Inflationssiffror, Frankrike (08:45)
  • Inflationssiffror, Italien (11:00)
  • Inflationssiffror, Eurozonen (11:00)
  • Core PCE Price Index, USA (14:30)
  • BNP, Kanada (14:30)
  • Michigan Consumer Sentiment & Inflation Expectations, USA (16:00)
  • ECB President Lagarde Tal (17:00)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,3 %+0,6 %+5,9 %
Nasdaq New York+0,4 %+0,7 %+15,7 %
Dow JonesNew York+0,2 %+0,4 %-0,8 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,2 %+1,4 %+11,2 %
FTSE100 London0,0 %+0,7 %+0,9 %
DAX Frankfurt+0,3 %+1,3 %+11,5 %
OMXS30 Stockholm0,0 %+2,3 %+5,2 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+1,0 % +7,5 %
ShanghaiShanghai+0,2 %+5,8 %
Hang SengHong Kong+0,7 %+3,5 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK+0,02 %10,35
EUR/SEK+0,02 %11,29
GBP/SEK+0,05 %12,84
EUR/USD+0,01 %1,09
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 06:12 2023/03/31 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-mars-activity-7039883687735214080-hv9y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter mars 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202303

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.