Morgonrapport: Inflationen fortsatt hög i UK!

Datum: 2023-04-20

Sammanfattning

  • Blandad utveckling på världsbörserna
  • Inflationen högre än förväntad i UK
  • Globala räntor steg under gårdagen

USA

Under gårdagen avslutade både S&P 500 och Nasdaq kompositindex kring nollan. Nasdaq stängde strax över och S&P 500 strax under, Dow Jones avslutade dock minus 0,2 procent där indexet tyngdes av bland andra Cisco och United Health med nedgångar på 4,5 respektive 3,6 procent. Wall Street fortsätter att vara fixerad av alla indikatorer om Feds nästa politiska drag. Enligt Feds Beige Book-undersökning som släpptes på onsdagseftermiddagen avtog inflationen och anställningen i de tolv Fed-distrikten, och utlåningsvolymerna och låneefterfrågan bland företag och konsumenter minskade.

Disney bidrog även till Dow Jones nedgång, efter att bolaget annonserat kostnadsbesparingar och personalnedskärningar. Totalt cirka 7.000 anställda får lämna organisationen vilket fick Disney att backa 2,2 procent. Efter gårdagens stängning var det dags för Tesla att rapportera, där ett resultat på 85 cent per aktie kom in för årets första kvartal. Det var en minskning med 21 procent jämfört med samma period 2022 men fallet var i linje med analytikernas förväntningar. It-jätten IBM steg i den amerikanska efterhandeln efter att ha levererat ett starkare resultat än väntat för det första kvartalet. Bolaget spår en omsättningstillväxt på mellan 3 och 5 procent i år. Bolaget rapporterade en justerad vinst per aktie på 1,36 dollar eller knappt 14,1 kronor, mot förväntade 13 kronor. Omsättningen för det första kvartalet var något under Refinitivs sammanställning av analytikernas förväntningar och slutade på 147,5 miljarder kronor mot väntade 148,5 miljarder. För övrigt steg obligationsräntorna efter att Storbritanniens inflationstakt avtog förra månaden men låg kvar över 10 %. Räntan på 10-åringen klättrade till 3,59 %, medan den räntekänsliga 2-åriga obligationsräntan steg till 4,25 % på onsdagen.

Makronyheter

Efter en dag som präglades av inflationsfokus så stängde de ledande europeiska börserna utan någon tydlig riktning under onsdagen. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100 och franska CAC40 stängde dagen på -0,1 % och +0,2 % respektive medan tyska DAX handlades runt nollan. Det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 stängde strax under nollan med en nedgång på 0,1 %. Starkaste sektorn i indexet var Försäkringsbolag som steg 1,1 % medan Teknologi aktier hade det tufft med ett tapp på 1,9 %. Tappet i den räntekänsliga teknologisektorn kom i svallvågorna av stigande europeiska räntor under dagen, där bland annat tyska statsräntor steg med 1-3 punkter och svenska statsräntor steg med 5-10 punkter. Rörelsen i de europeiska räntorna kom som ett resultat av de senaste inflationssiffrorna från UK, som visade på en högre inflationstakt än väntat. Siffrorna visade att KPI i UK ökade med 10,1 % på en årsbasis (konsensus var 9,8 %) samt 0,8 % per månadsbasis. Även kärninflationen kom in högre än väntat där det faktiska utfallet på 6,2 % var högre än det väntade 6,0 %. Som ett resultat av inflationssiffrorna så ökade de brittiska statsräntorna med 11-16 punkter under dagen, och marknaden prisar nu in sannolikheten för en 25 punkters höjning av räntan från BoE vid nästkommande möte till nästan 100 %. På tal om inflationssiffror så presenterades även de senaste inflationssiffran (HIKP) från Euroområdet under dagen. Utfallet för inflationen och kärninflationen kom in på 6,9 % och 5,7 % respektive, båda i linje med analytikernas förväntningar.

På valutafronten så stärktes den amerikanska dollarn i linje med att amerikanska statsräntor steg då investerares förväntningar på Federal Reserves räntebana ökar. Den stärkta dollarn och tron att räntehöjningar från FED kan skada efterfrågan bidrog till en nedgång i oljepriserna under onsdagen. Både Brentolja och WTI föll runt 1,5 % under onsdagseftermiddagen. I Sverige så fick vi under dagen se en nedgång på Stockholmsbörsen. Det breda samlingsindexet OMXSPI föll 0,6 % medan storbolagsindexet OMXS30 klarade sig något bättre med en nedgång på 0,3 %. Ett par förlorare på storbolagslistan var SBB och Alfa Laval som tappade 3,6 % och 2,4 % respektive. I Asien ser vi under morgonen en blandad utveckling med Shanghai börsen som förlorare efter ett tapp på 0,7 %. Under torsdagen så är makrokalendern något tunn, men vi får ändå några intressanta datapunkter att ta del av. Från Europa får vi producentprisindex från Tyskland samt mötesprotokoll från ECB:s senaste policymöte. Det sistnämnda kan vara intressant för att få en djupare insikt i centralbankens tankar om det nuvarande makroklimatet samt den framtida räntebanan. Från USA får vi under eftermiddagen jobbsiffror i form av Initial Jobless Claims samt Philadelphia Fed Manufacturing Index.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • PPI, Tyskland (08:00)
  • Ränteprotokoll, ECB (13:30)
  • Initial Jobless Claims, USA (14:30)
  • Philadelphia Fed Manufacturing Index, USA (14:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York-0,3 %0,0 %+8,6 %
Nasdaq New York-0,4 %0,0 %+17,0 %
Dow JonesNew York-0,1 %-0,2 %+2,3 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,1 %0,0 %+14,0 %
FTSE100 London0,0 %-0,1 %+4,6 %
DAX Frankfurt0,0 %0,0 %+13,0 %
OMXS30 Stockholm+0,1 %-0,3 %+7,6 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,2 % +9,9 %
ShanghaiShanghai-0,7 %+8,3 %
Hang SengHong Kong+0,2 %+3,2 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK+0,02 %10,34
EUR/SEK+0,05 %11,35
GBP/SEK-0,10 %12,86
EUR/USD+0,03 %1,10
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:15 2023/04/20 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-april-activity-7047462777522724864-2uUV?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter april 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202304

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.