Morgonrapport: Breda nedgångar på Wall Street

Datum: 2023-04-26

Sammanfattning

  • Svenska börserna föll i linje med övriga Europa
  • Producentpriserna (PPI) sjönk i Sverige under mars
  • Starkare rapport än väntat från Microsoft och Alphabet (Google)

USA

På indexnivå backade under gårdagen Dow Jones 1 procent, S&P 500 sjönk 1,6 procent och Nasdaq kompositindex var ner 2,0 procent. Bakom nedgången låg makrostatistik om bland annat hushållens förtroende som kom in under tisdag morgonen (amerikansk tid). Obligationsräntorna sjönk efter offentliggörandet av den nya bostads- och hushållens förtroendedata. Räntan på den 10-åriga sedeln sjönk till 3,39%, medan den räntekänsliga tvååriga obligationsräntan också sjönk till 3,93% på tisdagen. Även debatten om skuldtaket kan göra att det blir mer turbulent på finansmarknaderna framöver, där Republikanerna har presenterat ett förslag som skulle höja skuldtaket med 1.500 miljarder dollar, men ett förslag som avvisats av Demokraterna. USA:s finansminister Janet Yellen varnade på tisdagen för att ett misslyckande i kongressen med att höja skuldtaket skulle utlösa en ”ekonomisk katastrof” som skulle leda till högre räntor under lång tid.

Bland bolagen som gick mot strömmen fanns bland annat Spotify som rapporterade stark användartillväxt i första kvartalet. Aktien steg omkring 5,2 procent efter att som mest ha varit upp omkring 10 procent. Det var generellt stökigt på börsen då det var en generell oro inför jättarna Microsoft och Googles rapporter som släpptes efter stängning. Där It-jätten Microsoft levererade en högre vinst och omsättning än väntat för årets första kvartal. Microsofts justerade resultat landade på 2,45 dollar per aktie under det gångna kvartalet, en bit över snittprognosen på 2,23 dollar enligt en sammanställning från Refinitiv. Googles ägarbolag Alphabet slog även sina förväntningarna både sett till omsättning och vinst. Båda aktierna steg i efterhandeln på Wall Street.

Makronyheter

Efter flera handelsdagar där rörelserna har varit begränsade så slutade tisdagen med en nedgång för majoriteten av de ledande europeiska indexen. Handelsdagen präglades av volatilitet där många av de ledande indexen handlas ner kraftigt på öppningen för att sedan hämta sig något. Tyska storbolagsindexet DAX klarade sig bra och handlades runt nollan. Franska CAC 40 och brittiska FTSE100 hade dock tuffare med tapp på 0,6 % och 0,3 % respektive. Det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 avslutade dagen med en nedgång på 0,4 %, och majoriteten av indexets sektorer var röda. Två sektorer som hade det synnerligen tufft var Gruvbolag och Banker som föll 2,9 % och 2,0 % respektive. För den sistnämnda så drevs fallet mycket av de bankrapporter som presenterades under dagen. Bland annat rapporterade den schweiziska jätten UBS, som nyligen köpte upp sin konkurrent Credit Suisse, en nedgång i nettovinsten med 52 % på årsbasis. På råvarufronten så sjönk oljepriset under måndagen. Efter 2 handelssessioner där oljepriset stigit på grund av tro på ökad efterfrågan från Kina samt minskade amerikanska oljereserver, så sänkte investerares rädsla för den globala tillväxten och en stark dollar oljan under dagen. Både Brentoljan och WTI var ner med än 2 % under tisdagskvällen. På valutafronten så hade den amerikanska dollarn en stark dag. I linje med en oro i marknadsentimentet för riskfyllda tillgångar på grund av svaga kvartalsrapporter och en stagnerande global tillväxt så sökte sig investerare till dollarn som en ”safe haven”. Dollarindexet stärktes med 0,5 % under dagen.

De svenska börserna föll i linje med resterande Europa under tisdagen. Efter att initialt ha öppnat med ett brant fall så hämtade sig Stockholmsbörsen något under eftermiddagen men stängde ändå i negativt territorium. Samlingsindexet OMXSPI föll med 0,6 % medan storbolagsindexet OMXS30 föll med 0,5 %. Under dagen fick vi se stora rörelser på bolagsrapporter, där bland annat Boliden tyngde huvudlistan med ett fall på 7,1 % efter en svag kvartalsrapport. Några vinnare bland rapporterande bolag hittades bland annat i ABB och Alfa Laval som steg 3,9 & och 3,2 % respektive efter starka rapporter. Under tisdagsmorgonen så fick vi de senaste siffrorna på Producentpriser (PPI) i Sverige. I mars så sjönk producentpriserna med 0,1 % på månadsbasis och steg med 3,5 % på en årsbasis (ner från 9,3 % i februari). Mars PPI siffra representerar den lägsta årstakten för den svenska PPI sedan februari 2021. I Asien så handlas börserna blandat under morgonen. Största nedgången ser vi i Tokyo där NIKKEI225 tappar 0,8 %. På makroagendan under dagen så får vi intressanta besked från Sverige. Dels får vi klockan 08 de senaste siffrorna för arbetslösheten i Sverige, där den säsongsjusterade arbetslösheten tror ligga kvar på 7,6 % från förgående månad. Huvudfokuset ligger dock på klockan 09:30 när Riksbanken ska presentera sitt senaste räntebesked. Majoriteten av analytiker och investerare tror på att Riksbanken kommer höja styrräntan med 50 punkter. Dock så är marknaden lite mer tudelad och prisade under måndagen in en 40 punkters höjning, vilket indikerade en sannolikhet på 60 % för en 50 punkters höjning. Även fast det säkerligen pekar på en 50 punkters höjning så är risken på nedsidan snarare än uppsidan.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Inflationssiffror, Australien (03:30)
  • Arbetslöshet, Sverige (08:00)
  • Räntebesked, Sverige (09:30)
  • Crude Oil Inventories, USA (16:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,4 %-1,6 %+6,5 %
Nasdaq New York+1,3 %-2,0 %+13,6 %
Dow JonesNew York+0,1 %-1,0 %+1,2 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,6 %-0,5 %+13,5 %
FTSE100 London-0,4 %-0,3 %+4,5 %
DAX Frankfurt-0,5 %+0,1 %+12,8 %
OMXS30 Stockholm-0,5 %-0,5 %+7,6 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo-0,8 % +8,8 %
ShanghaiShanghai-0,2 %+5,5 %
Hang SengHong Kong-0,3 %-0,2 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,2 %10,30
EUR/SEK-0,09 %11,31
GBP/SEK-0,03 %12,80
EUR/USD+0,11 %1,10
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:25 2023/04/26 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-april-activity-7047462777522724864-2uUV?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter april 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202304

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.