Morgonrapport: Riksbanken höjde räntan med 50 punkter!

Datum: 2023-04-27

Sammanfattning

  • Fortsatt nedåt på de europeiska börserna
  • Teknikfokuserade Nasdaq gick mot strömmen efter starka rapporter från Microsoft och Alphabet
  • De brittiska tillsynsmyndigheterna blockerade Microsofts bud på Activision Blizzard
  • Meta (Facebook) steg i efterhandeln efter att slagit sina förväntningar

USA

Trots en stark inledning på Wall Street så handlades Amerikanska aktier blandat på onsdagen. S&P 500 tickade ner 0,4 procent medan Dow Jones Industrial Average sjönk 0,7 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite gick mot strömmen och steg med 0,5 procent. S&P 500 nedgång lindrades dock av kraftiga uppgångar i Microsoft, Nvidia och Amazon vars vikter i S&P 500 tillsammans motsvarar ungefär elva procent av indexet. Statsobligationer steg. Räntan på den 10-åriga sedeln tickade upp till 3,44 procent, medan den räntekänsliga tvååriga obligationsräntan steg något till 3,98 procent. Microsofts potentiella förvärv av Activision Blizzard drabbades dock av ett bakslag på onsdagsmorgonen, då brittiska tillsynsmyndigheter blockerade affären på grund av konkurrensrädsla. Activision Blizzard rasade 11,5 procent under onsdagen, trots att bolaget släppte starka kvartalssiffror i samband med att budet blockerades. Utanför tekniksektorn var snabbmatsjätten Chipotle den mest lysande stjärnan efter en stark kvartalsrapport under onsdagens morgonen. Aktien rusade 13 procent och stängde på högsta stängningskursen någonsin för bolaget.

Efter gårdagens stängning var det dags för Meta (Facebook) att rapportera. Aktien steg över 10 procent i efterhandeln då företagets intäkter för det första kvartalet toppade uppskattningarna. Metas resultat uppgick till 2,2 dollar per aktie under det senaste kvartalet, en bit över väntade 2,03 dollar enligt en analytikersammanställning från Refinitiv. Idag, torsdag kommer Amazon att rapportera.

Makronyheter

Onsdagen bjöd på nedgångar på de europeiska börserna efter att oron för den globala banksektorn, som varit som bortblåst i några veckor, gjorde comeback. Både det brittiska storbolagsindexet FTSE100 och tyska DAX tappade 0,5 %, medan det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 stängde ner 0,8 %. 3 sektorer som hade det tufft under dagen i EUROSTOXX600 var Hälsovård, Industri och Hushållsvaror som sjönk med 2,5 %, 1,4 % och 1,2 % respektive. Bankoron, som även smittade av sig på de asiatiska börserna under morgonen, grundar sig i att den amerikanska banken First Republic Bank först föll nästan 49 % under tisdagen och sedan ytterligare 20 % under onsdagen. Anledningen till det dramatiska tappet var bankens senaste kvartalsrapport som visade att insättningar hos banken minskade med 40 %. Trots oron i banksektorn så hämtade sig banksektorn i EUROSTOXX600 från en större nedgång tidigare under dagen för att stänga ”bara” 0,2 % ner. I Sverige så fortsatte den hektiska rapportsäsongen under onsdagen, och vi fick se stora rörelser på både upp- och nedsidan efter vissa kvartalsrapporter. Trots en stark återhämtning under handelsdagens sista timme så stängde Stockholmsbörsen ner under dagen. Det breda samlingsindexet OMXSPI sjönk 0,3 % medan storbolagsindexet OMXS30 stängde ner 0,4 %. Bland vinnarna för de rapporterande bolagen hittades bland annat storbolagen Telia och SEB som båda lyfte mer än 5 % efter starka kvartalsrapporter.

Under dagen så fick vi det senaste räntebeskedet från Riksbanken, där den svenska centralbanken höjde styrräntan i linje med förväntningarna på 50 punkter för det andra mötet i rad. Räntan höjdes därmed från 3,0 % till 3,5 %. Riksbanken justerade även upp sin framtida ränteprognos med en topp i styrräntan på 3,65 % (10 punkter i juni och 5 punkter i september) från en prognostiserad topp på 3,33 % vid förgående möte. Ökningen i räntebanan indikerar att sannolikheten för en 25 punkters höjning framöver ligger på 60 %. I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att inflationen fortsatt är alldeles för hög, och att den underliggande inflationen under årets första månad har varit högre än väntat om man bortser från nedgående energipriser. Riksbanken skriver även att kronans svaga utveckling inte varit en avgörande faktorn i den starka inflationen, men att en starkare krona är önskvärd. Även fast höjningen på 50 punkter var i linje med majoriteten av förväntningarna så rådde det oenighet bland centralbankens ledamöter. Både vice riksbankschefen Flodén och förste vice riksbankschefen Breman motsatte sig höjningen, och hade hellre sett en ökning på 25 punkter samt en räntebana som indikerar en stark sannolikhet för ytterligare höjningar i samband med juni och/eller september mötena. Under dagen så fick vi även de senaste siffrorna för den svenska arbetslösheten. Den säsongsjusterade arbetslösheten hamnade på 7,2 % i april vilket var lägre än den motsvarande siffran på 7,6 % från mars. Siffran var också lägre än analytikernas förväntningar där de förväntade sig en oförändrad siffra från mars (7,6 %).

Under morgonen så handlas de asiatiska börserna blandat. På onsdagsmorgonen fick vi de senaste inflationssiffrorna från Australien. KPI hamnade på 7,0 % (7,8 % i mars) på årsbasis, vilket översteg analytikernas förväntning på 6,9 %. På kvartalsbasis ökade KPI med 1,4 % vilket även det översteg analytikernas förväntning på 1,3 %. Under torsdagen så har vi en begränsad makrokalender att se fram emot, men det finns dock fortfarande en del intressanta datapunkter som kommer släppas. Från Sverige så får vi de senaste siffrorna för det svenska konsumentförtroendet samt BNP. För den sistnämnda förväntas BNP i Sverige sjunka med 0,1 % på kvartalsbasis och öka med 0,2 % på årsbasis. Även från USA så får vi under torsdagen de senaste BNP siffrorna. Det årsjusterade BNP i USA förväntas öka med 2,0 % på kvartalsbasis. Från USA får vi även de senaste jobbsiffrorna i form av Initial Jobless Claims som mäter antalet nya ansökningar för arbetslöshetsförsäkring under den senaste veckan. Analytikernas förväntningar ligger på 248 000 nya ansökningar. Antalet fortsatta ansökningar, Continuing Claims, tros hamna på 1,878 miljoner ansökningar.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • BNP, Sverige (08:00)
  • Konsumentförtroende, Sverige (09:00)
  • Konsumentförtroende, Eurozonen (11:00)
  • BNP, USA (14:30)
  • Initial Jobless Claims, USA (14:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,3 %-0,4 %+6,1 %
Nasdaq New York+0,6 %+0,5 %+14,1 %
Dow JonesNew York+0,1 %-0,7 %+0,5 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,4 %-0,8 %+12,7 %
FTSE100 London-0,3 %-0,5 %+4,0 %
DAX Frankfurt-0,2 %-0,5 %+12,3 %
OMXS30 Stockholm-0,4 %-0,4 %+7,2 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,1 %+9,0 %
ShanghaiShanghai+0,2 %+5,9 %
Hang SengHong Kong-0,1 %-0,2 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,22 %10,31
EUR/SEK-0,09 %11,39
GBP/SEK-0,12 %12,86
EUR/USD+0,14 %1,11
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:21 2023/04/27 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls: https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-april-activity-7047462777522724864-2uUV?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter april 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202304

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.