Morgonrapport: Väntad räntehöjning från FED

Datum: 2023-05-04

Sammanfattning

  • Wall Street stängde på dagslägsta efter Fed-beskedet
  • De svenska börserna steg i linje med resterande Europa
  • Priset på både Brentoljan och WTI föll närmre 4%

USA

USA-börserna inledde onsdagen med små indexrörelser inför kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken Fed. Men alla de tre stora amerikanska indexen stängde i rött territorium på onsdagen efter Fed-beskedet. Dow Jones industriindex stängde ner med 0,8 procent och S&P 500 sjönk med 0,7 procent. Teknikorienterade Nasdaq Composite stängde ned med 0,5 procent. Kvällens huvudhändelse var räntebeskedet från den amerikanska centralbanken Fed som levererade en väntad räntehöjning på 25 punkter till 5-5,25 procent. Beskedet resulterade initialt inte i några större marknadsreaktioner utan dessa syntes istället under den efterföljande presskonferensen där S&P 500 först var uppe på dags högsta innan det föll tillbaka till dags lägsta. Under presskonferensen hade Fed-chefen Jerome Powell sagt att det inte blir några räntesänkningar så länge som inflationen fortfarande är för hög. Centralbanken kämpar fortfarande mot inflationen, som har sjunkit från 40-åriga toppnivåer som nåddes i juni 2022, men den ligger fortfarande långt över Feds mål på 2 procent. Dessutom har en rad bankkonkurser sedan början av mars fått vissa Fed-tjänstemän de senaste veckorna att fundera på att höja räntorna till nivåer som tidigare ansetts nödvändiga för att få ner inflationen.

På rapportsidan sänktes Estée Lauder i samband med rapporten för det tredje kvartalet. Bolaget räknar med försäljningsminskning på 10 till 12 procent. Den tidigare prognosen låg på ett försäljningstapp på 5 till 7 procent. Enligt Bloomberg är det tredje gången på sex månader som bolaget sänker sin prognos. Aktien rasade 17 procent. Ketchupjätten Kraft Heinz redovisade högre intäkter och justerad vinst per aktie under det senaste kvartalet. Bolaget skruvade även upp sin helårsprognos till en justerad vinst per aktie på 2,83-2,91 dollar från 2,67-2,75 dollar tidigare. Aktien steg 2 procent. 

Makronyheter

De europeiska börserna steg aningen under onsdagen i väntan på det senaste räntebeskedet från Federal Reserve. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100, tyska DAX och franska CAC 40 stängde dagen med uppgångar på 0,2 %, 0,6 % och 0,3 % respektive. Efter att ha tangerat ett nytt månads lägsta under tisdagen med en nedgång 1,2 % så hade det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 en starkare dag under onsdagen. Indexet steg 0,3 % efter att ha tappat en del av dagens initiala uppgång under eftermiddagen. Ledande sektor i indexet var Gruvbolag som steg 1,0 %. Bankaktier hade det fortsatt tufft i svallvågorna av den fortsatta oron i den amerikanska banksektorn. Sektorn tappade 0,5 %, och ett antal storbanker sjönk tydligt på svaga rapporter. Detta inkluderade BNP Paribas, områdets största bank, som sjönk 1,5 % medan brittiska Lloyds tappade 3,4 %. Italienska Unicredit hade en bättre dag och steg nästan 4 % efter att ha krossat analytikernas förväntningar med sin kvartalsrapport. En annan sektor som hade det tufft var Olja & Gas som fortsatte de senaste dagarnas kräftgång med en nedgång på 0,8 %. Nedgången i sektorn kom i linje med en fortsatt stor nedgång för oljepriset. Priset på både Brentoljan och WTI föll närmare 4 % under onsdagskvällen efter oro om att ytterligare räntehöjningar från FED kan skada efterfrågan på råvaran. Arbetslösheten i Euroområdet, som presenterades under onsdagen, sjönk till 6,5 % jämfört med 6,6 % förgående månad. Siffran var bättre än analytikernas förväntning på 6,6 %. Under torsdagen så får vi det senaste räntebeskedet från Eurozonens centralbank ECB. Konsensus bland analytikerna är en höjning på 25 punkter.

De svenska börserna steg i linje med resterande Europa under onsdagen. Både det breda samlingsindexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 % respektive. Dagen präglades återigen av ett tätt rapportschema och stora efterföljande rörelser. Mjukvarubolaget Cint, med riskkapitalbolaget Nordic Capital som största ägare, tappade nästan 40 % efter att ha rapporterat lägre försäljning och negativt kassaflöde. LMK Group, som bland annat äger Linas Matkasse i Sverige, steg hela 63,2 % efter en stark kvartalsrapport. Vitvarutillverkaren Electrolux fortsatte sin starka trend under dagen. Aktien steg 6,4 % efter storägaren Investor sökt garantier från kinesiska Midea som ryktas överväga ett bud på Electrolux. De asiatiska börserna handlas upp under morgonen. Under torsdagen så har vi förutom räntebesked från ECB en del att se fram emot i form av makrodata. Vi får PMI från en rad länder inklusive Kina, Sverige, Italien, Frankrike, Tyskland, Eurozonen och UK. Från USA får vi de senaste jobbsiffrorna i form av Initial & Continous Claims. Analytikernas förväntningar är att 240 000 nya personer sökte arbetslöshetsförsäkring under den senaste veckan.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Marknad Stängd, Japan
  • Caixin Manufacturing PMI, Kina (03:45)
  • PMI – Tjänstesektorn, Sverige (08:30)
  • Services & Composite PMI, Italien (09:45)
  • Services & Composite PMI, Frankrike (09:50)
  • Services & Composite PMI, Tyskland (09:55)
  • Services & Composite PMI, Eurozonen (10:00)
  • Services & Composite PMI, UK (10:30)
  • PPI, Eurozonen (11:00)
  • Räntebesked, Eurozonen (14:15)
  • Presskonferens, Eurozonen (14:30)
  • Initial & Continuing Jobless Claims, USA (14:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,2 %-0,7 %+7,0 %
Nasdaq New York+0,5 %-0,5 %+15,8 %
Dow JonesNew York+0,2 %-0,8 %+0,8 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,1 %+0,4 %+11,8 %
FTSE100 London-0,2 %+0,2 %+3,1 %
DAX Frankfurt-0,1 %+0,6 %+12,4 %
OMXS30 Stockholm-0,4 %+0,2 %+7,1 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225TokyoMarknad Stängd+11,7 %
ShanghaiShanghai+0,6 % +8,2 %
Hang SengHong Kong+1,0 %+0,6 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,28 %10,23
EUR/SEK-0,01 %11,34
GBP/SEK-0,21 %12,87
EUR/USD+0,26 %1,11
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:10 2023/05/04 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.