Morgonrapport: Bankerna tyngde Wall Street

Datum: 2023-05-05

Sammanfattning

  • Starkare resultat och högre omsättning än väntat från Apple
  • De svenska börserna föll i linje med resterande Europa under torsdagen
  • Norge höjde styrräntan med 25 punkter som väntad

USA


Aktierna i USA sjönk på torsdagseftermiddagen när marknaderna smälte den senaste räntehöjningen från Federal Reserve och mer press på den regionala banksektorn och inför en efterlängtad rapport från Apple. När torsdagens handel summerades var S&P 500 ned 0,7 procent medan Dow Jones tappade 0,9 procent och tekniktunga Nasdaq 0,5 procent. Det var fjärde dagen i rad som indexen lyste rött. Regionbanken PacWests aktier föll med 50,62 % på torsdagseftermiddagen efter att Bloomberg rapporterade att de övervägde strategiska alternativ inklusive en försäljning. Banken sa i ett uttalande att den ”kommer att fortsätta att utvärdera alla alternativ för att maximera aktieägarvärdet.” Andra regionala banker följde PacWest lägre. Western Alliance stängde ned 38,52% då Financial Times rapporterade att Western Alliance undersöker en potentiell försäljning. Western Alliance kallade i ett uttalande rapporten som ”falsk”, och tillade att banken ”inte undersöker en försäljning, och den har inte heller anlitat en rådgivare för att utforska strategiska alternativ. På den ekonomiska fronten överträffade de veckovisa initiala arbetslöshetsanmälningarna förväntningarna. Rapporten nämnde 242 000 ansökningar om arbetslöshet lämnades in, en ökning med 12 000 från veckan innan. Analytikerna hade förväntat sig 240 000 anspråk.

Teknikjätten Apple som rapporterade efter stängning slog förväntningarna i sin senaste kvartalsrapport, med både ett bättre resultat och högre omsättning än väntat. Aktien steg i efterhandeln. Apple redovisar ett resultat på 1,52 dollar per aktie för det andra kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Det är en bit över konsensusprognosen på 1,43 dollar per aktie enligt en sammanställning från Refinitiv. Omsättningen minskade på årsbasis men tappet blev mindre än beräknat. Apple rapporterar en omsättning på strax över 94,8 miljarder dollar, att jämföra med de knappt 93 miljarder dollar som analytikerna väntat sig. E-handelsbolaget Shopify levererade en starkare rapport än väntat samt meddelade att man säljer sin logistikverksamhet till Flexport. Aktien rusade 23,9 procent. 

Makronyheter

Torsdagen bjöd på nedgångar på de europeiska börserna när investerare smälte de senaste räntehöjningarna från ECB och FED. Det tyska storbolagsindexet DAX sjönk 0,5 % medan brittiska FTSE sjönk 1,1 %. På DAX så föll modebolaget Zalando med 7 % efter att ha rapporterat en svag syn på framtiden. På samma börs så steg biltillverkaren BMW 2,8 % efter en stark kvartalsrapport. Det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 stängde ner 0,5 % efter att ha hämtat sig något under eftermiddagen. Bland sektorer så var Kraftförsörjning och Mat & Dryck två av få sektorer som steg under dagen, med uppgångar på 1,1 % och 0,6 % respektive. Under dagen så fick vi det senaste räntebeskedet från Eurozonens centralbank ECB. I linje med förväntningarna så levererade ECB en höjning på 25 punkter, efter att ha levererat 50-punkters höjningar vid de senaste tre mötena. Höjningen innebär att styrräntan i Eurozonen ligger på 3,75 %, och ECB motiverade sitt beslut med att den underliggande inflationen fortsatt är alltför stark. ECB meddelade även att de kommer att sluta nettoköpa i investeringsprogrammet APP från och med juli, vilket stramar åt penningpolitiken ytterligare. Det rådde inte total enighet bland ECB:s ledamöter när räntebeskedet skulle tas under dagen. Medan 4 ledamöter röstade för en 25 punkters höjning så ville ledamot Holzmann ha en höjning på 50 punkter. Dock bör det sägas att fler ledamöter lutade åt en 50 punkters höjning men valde att gå med majoriteten, detta med förutsättningen att fler räntehöjningar kommer framöver.

De svenska börserna föll i linje med resterande Europa under torsdagen. Det breda samlingsindexet OMXSPI föll med 0,3 % medan storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,5 %. Bland storbolagen så hittade vi Electrolux, SBB och Boliden botten med nedgångar på 3,1 %, I toppen så hittade vi Nibe, Alfa Laval och Atlas Copco som steg 1,8 %, 0,9 % och 0,8 % respektive. Under dagen så presenterade Norges Bank, den norska centralbanken, det senaste räntebeskedet för landet. I linje med förväntningarna så höjdes styrräntan med 25 punkter till 3,25 %, den högsta nivån sedan 2008. Anledningen till höjningen är enligt centralbanken att bekämpa inflationen. De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. De europeiska och amerikanska indexterminerna handlas uppåt under morgonen vilket indikerar en positiv öppning under dagen. Makroagendan är väldigt tunn för att avsluta veckan. Vi får dock 2 stycken intressanta datapunkter relaterade till jobbmarknaden i USA. Dels får vi Nonfarm Payrolls men vi får även de senaste arbetslöshetssiffrorna.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Marknad Stängd, Japan
  • Nonfarm Payrolls, USA (14:30)
  • Arbetslöshet, USA (14:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,4 %-0,7 %+6,2 %
Nasdaq New York+0,2 %-0,5 %+15,2 %
Dow JonesNew York+0,4 %-0,9 %0,0 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,5 %-0,5 %+11,2 %
FTSE100 London+0,4 %-1,1 %+2,0 %
DAX Frankfurt+0,4 %-0,5 %+11,8 %
OMXS30 Stockholm+0,4 %-0,5 %+6,6 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225TokyoMarknad Stängd+11,7 %
ShanghaiShanghai-0,7 % +7,7 %
Hang SengHong Kong+0,6 %+1,5 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,29 %10,21
EUR/SEK-0,04 %11,28
GBP/SEK-0,07 %12,87
EUR/USD+0,25 %1,10
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:10 2023/05/05 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.