Morgonrapport: Svaghetstecken för amerikanska arbetsmarknaden.

Datum: 2023-05-12

Sammanfattning

  • Svaga amerikanska jobbsiffror
  • Brittiska styrräntan höjd med 25 punkter
  • Stark dag för Stockholmsbörsen

USA

Under torsdagen smälte fortfarande marknaden onsdagens inflationssiffror där KPI-inflationen var marginellt lägre än väntat. Under gårdagen kom även ny statistik som visade att producentpriserna (PPI) i USA steg 0,2 procent i april jämfört med månaden innan, vilket var lägre än analytikernas prognos på 0,3 procent. Samtidigt framkom det att antalet nyanmälda arbetslösa i USA uppgick till 264 000 personer att jämföra med prognosen på 245 000. Breda S&P 500-indexet öppnade ned med 0,6 procent, och Dow Jones industriindex backade med 1,1 procent medan teknikinriktade Nasdaq var enbart ned 0,1 procent och höll emot väl. Men när dagen var slut så var det en väldigt spretig USA-börs, där det breda indexet S&P 500 stängde på minus 0,2 procent. Dow Jones backade 0,7 procent medan Nasdaq steg 0,2 procent. Räntan på den amerikanska tioårsobligationen var ned med runt 6 punkter till 3,381 procent. Räntan backade med runt 8 punkter även på onsdagen.

Disney handlades ned dryga 8,7 procent efter onsdagens rapport för det första kvartalet. Bolagets vinst och omsättning, på motsvarande 224 miljarder kronor, var i princip i linje med analytikernas förväntningar. Men det som marknaden tog emot negativt var att antalet prenumeranter på strömningstjänsten Disney+ minskade dock jämfört med förra kvartalet. Även Polestar, som till ungefär hälften ägs av Volvo Cars, backade runt 13 procent efter sin rapport. Polestars tidigare prognos om att leverera 80.000 bilar i år drar bolaget ned till 60-70.000 bilar Förlusten under det första kvartalet uppgick till 199 miljoner dollar vilket var mer än väntade 126 miljoner dollar, enligt S&P Global Market Intelligence. Sonos redovisade en omsättning på motsvarande 3,1 miljarder kronor under det första kvartalet vilket var 24 procent lägre än under samma period förra året. Aktien handlades ned med runt 24 procent på torsdagskvällen vilket innebär att hela årets kursuppgång är utraderad. Alphabets aktie steg med 4,1 procent på onsdagen och fortsatte upp med 4,3 procent på torsdagskvällen. Aktien handlas nu på den högsta nivån sedan augusti förra året.

Makronyheter

De ledande europeiska börserna handlades blandat under torsdagen när investerare tog beaktning för ny makrodata, samt det senaste räntebeskedet från Bank of England. För det sistnämnda så höjde den brittiska centralbanken styrräntan med 25 punkter till 4,5 %, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Höjningen representerade den 12e räntehöjningen i rad från BoE, och resonemanget bakom höjningen från centralbanken var det fortsatt ihärdiga inflationstrycket i landet. Enligt Simon Wells, chefsekonom på brittiska storbanken HSBC, så kan det ta mer än ett år för räntehöjningarna att bita på inflationen i UK då räntan har en laggande effekt på ekonomin. BoE presenterade under dagen även sina utsikter för den inhemska tillväxten, där prognosen på BNP skruvades upp kraftigt och centralbanken ser nu inte längre en kommande recession i landet. På indexfronten så sjönk det brittiska storbolagsindexet FTSE100 och tyska DAX med 0,1 och 0,4 % respektive, medan franska CAC40 handlades upp 0,3 %. Det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 pendlade mellan upp- och nedgång under dagen men stängde till slut runt nollan. På räntemarknaden fick vi se nedgångar efter svag jobbstatistik (Initial Claims) från USA, och svenska och tyska statsräntor sjönk med 11 och 9 punkter respektive vid europabörsernas stängning. På valutamarknaden så stärktes den amerikanska dollarn mot andra ledande valutor, och dollarindexet (dollarn vs en korg med andra ledande valutor) steg till den högsta nivån den senaste veckan.

Oljepriset föll under torsdagen på grund av en stärkt dollar samt en ökad rädsla för en recession som skulle skada efterfrågan på råvaran. Under torsdagskvällen så handlades både Brentoljan och WTI ner runt 2 %. De svenska börserna hade en utmärkt dag under torsdagen, och överpresterade klart mot sina europeiska motsvarigheter. Både det breda samlingsindexet OMXSPI samt storbolagsindexet avslutade dagen med uppgångar på 1,0 % respektive, och bröt en trend med tre negativa dagar med nedgång. De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen, där bland annat japanska Nikkei stiger med 0,9 %, och handlas på en nivå som är den högsta på ett år. För att avsluta dagen så har vi en relativt intressant makroagenda att se fram emot. På BNP-fronten så får vi siffror från både UK samt vårt grannland Norge. Vi får även inflationssiffror från både Frankrike och Spanien. Slutligen får vi diverse data från USA som Importer & Exporter samt konsumentsentiment.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • BNP, UK (08:00)
  • BNP, Norge (08:00)
  • Inflationssiffror, Frankrike (08:45)
  • Inflationssiffror, Spanien (09:00)
  • Export & Import Price Index, USA (14:30)
  • Michigan Consumer Sentiment & Expectations & Inflation Expectations, USA (16:00)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,2 %-0,2 %+8,0 %
Nasdaq New York+0,3 %+0,2 %+18,7 %
Dow JonesNew York+0,1 %-0,7 %+0,5 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,3 %0,0 %+11,7 %
FTSE100 London+0,3 %-0,1 %+2,3 %
DAX Frankfurt+0,3 %-0,4 %+12,6 %
OMXS30 Stockholm+0,4 %+1,0 %+6,7 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,9 %+12,6 %
ShanghaiShanghai-0,4 %+6,7 %
Hang SengHong Kong-0,1 %-0,3 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK0,00 %10,33
EUR/SEK+0,06 %11,29
GBP/SEK+0,07 %12,94
EUR/USD+0,07 %1,09
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:11 2023/05/12 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.