Morgonrapport: Alla ögon på den svenska inflationen!

Datum: 2023-05-15

Sammanfattning

  • Fortsatt osäkerhet för det amerikanska skuldtaket
  • Omdebatterat val i Turkiet
  • Svenska inflationssiffror under morgonen

USA

Amerikanska aktier sjönk på fredagen. Alla tre stora index slutade dagen lägre, och S&P 500 noterade sin andra raka förlustvecka. S&P 500 gick ned med 0,16 procent, Dow Jones stängde svagt nedåt och Nasdaq backade 0,35 procent. President Joe Biden hade planerat att träffa andra lagstiftare på fredagen för att diskutera en möjlig lösning på skuldtakskrisen, men samtalet sköts upp till denna veckan. Kongressen har nu bara några veckor på sig att höja den nationella skuldgränsen innan regeringen potentiellt kan få slut på pengar, enligt finansminister Janet Yellens uppskattning. Federal Reserve-guvernören Michelle Bowman framförde också möjligheten att Fed kan komma att utfärda ytterligare en räntehöjning för att tackla den höga inflationen, vilket ökar ytterligare farhågor om att en stramare Fed-politik kan utlösa en recession. Förra veckan kom Konsumentprisindex (KPI) för april in på 4,9 %, något bättre än förväntade 5,0 %. Detta var den minsta årliga ökningen sedan april 2021 och den tionde månaden i rad av förbättring sedan inflationen toppade i juni förra året på 9,1 %. Bensinpriserna steg från föregående månad, men matpriserna sjönk. Årligen är livsmedelsinflationen fortfarande hög på 7,1 %, men den är ned från 13,5 % i augusti. Exklusive livsmedel och energi tickade kärninflationen ner till 5,5 % från 5,6 %.

I fredags släpptes även University of Michigans konsumentsentimentundersökning, där det sjönk till 57,7 i maj, den lägsta nivån på sex månader. Samtidigt steg inflationsförväntningarna under de kommande fem åren till 3,2 %, den högsta nivån som undersökningen registrerat sedan 2008. Den här veckan får vi viktiga siffror angående detaljhandeln och bostäder i USA.

Makronyheter

Trots en tuffare vecka så avslutade europabörserna veckan på topp med uppgångar för de ledande europeiska indexen. Både det franska storbolagsindexet CAC 40 och tyska DAX steg 0,5 % för att avsluta veckan. På DAX var två bolag som stod ut stridsfordonstillverkaren Rheinmetall som steg 3 % efter att ha fått en order på ammunition, samt biltillverkaren BMW som tappade över 8 %. Det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 steg 0,4 %, där ledande sektorer var Banker samt Olja & Gas som steg 0,8 % och 1,5 % respektive. Under fredagen så presenterades de senaste tillväxtsiffrorna från UK. Det preliminära utfallet för BNP under första kvartalet var en uppgång med 0,1 % jämfört med förgående kvartal, samt en ökning med 0,2 % jämfört med samma kvartal förgående år. Båda siffrorna var i linje med analytikernas förväntningar. På valutafronten så stärktes den amerikanska dollarn mot både pundet och euron under fredagen. Den förgående veckans uppgång för dollarn summerades till 1,2 %, vilket var den starkaste veckan för valutan sedan i februari. På den geopolitiska fronten så gick Turkiet till val under helgen. De två ledande kandidaterna i valet är sittande presidenten Erdogan och utmanaren Kiliçdaroglu. Preliminära valresultat visar att Erdogan, som haft makten i landet i 20 år, leder men saknar majoritet. Valet ser därför ut att gå mot en ”run-off” där det sker ett extraval endast mellan de två huvudkandidaterna.

I Sverige så stängde börserna runt nollan under fredagen. Storbolagsindexet OMXS30 noterade en uppgång på 0,3 % medan det breda samlingsindexet OMXSPI handlades oförändrad. Som ofta under den senaste veckan så var det återigen stora rörelser i fastighetsbolag med SBB i täten. Efter att initialt ha öppnat uppåt på nyheter om att bolaget avvecklat sitt innehav i fastighetsbolaget JM, så föll SBB tillbaka under dagen och stängde ned nästan 9 %. Andra fastighetsbolag föll i linje med SBB där bland annat Castellum och Balder föll mer än 4 %. Åt andra hållet fick vi se förvärvskonglomeratet Storskogen som hade sin bästa börsdag någonsin med en uppgång på 18 %, drivet av en stark kvartalsrapport. Under måndagsmorgonen så får vi en mycket efterlängtad svensk makroindikator i form av de senaste inflationssiffrorna. Konsensus bland analytikerna är en liten nedgång i inflationstakten från förgående månad. KPIF (KPI utan förändringar i räntekostnader) tros komma in på 7,9 % på årstakt i april (ner från 8,0 % i mars), medan KPIF ex. Energi tros falla tillbaka till 8,7 % (8,9 % i mars). De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen, där bland annat japanska Nikkei stiger 0,7 % för att tangera ett nytt 52-veckorshögsta. I Thailand så ser det ut som att oppositionen kommer gå vinnande ur valet, ett resultat som skulle innebära att ett regimskifte efter nästan 10 år med en konservativ militärstödd regering.

Veckans makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Inflationssiffror, Sverige (Mån 08:00)
  • Industriproduktion, Eurozonen (Mån 11:00)
  • Industriproduktion, Kina (Tis 04:00)
  • BNP, Finland (Tis 07:00)
  • Inflationssiffror, Italien (Tis 10:00)
  • ZEW Economic Sentiment, Tyskland (Tis 11:00)
  • BNP, Eurozonen (Tis 11:00)
  • ZEW Economic Sentiment, Eurozonen (Tis 11:00)
  • Försäljning – Detaljhandeln, USA (Tis 14:30)
  • Inflationssiffror, Kanada (Tis 14:30)
  • Industriproduktion, USA (Tis 15:15)
  • ECB President Lagarde Talar (Tis 16:00)
  • Halvdag på Svenska Börsen (Ons)
  • BNP, Japan (Ons 01:50)
  • Inflationssiffror, Eurozonen (Ons 11:00)
  • Crude Oil Inventories, USA (Ons 16:30)
  • Börs Stängd, Sverige (Tor)
  • Börs Stängd, Norge (Tor)
  • Börs Stängd, Denmark (Tor)
  • Årsbudget, Nya Zeeland (Tor 03:30)
  • Initial Jobless Claims, USA (Tor 14:30)
  • Marknad Stängd, Danmark (Fre)
  • Inflationssiffror, Japan (Fre 01:30)
  • PPI, Tyskland (Fre 08:00)
  • ECB President Lagarde Talar (Fre 21:00)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York0,0 %-0,2 %+7,4 %
Nasdaq New York0,0 %-0,4 %+17,4 %
Dow JonesNew York0,0 %0,0 %+0,5 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,1 %+0,2 %+12,0 %
FTSE100 London+0,1 %+0,3 %+2,7 %
DAX Frankfurt+0,1 %+0,5 %+13,1 %
OMXS30 Stockholm+0,2 %+0,3 %+7,0 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,7 %+13,4 %
ShanghaiShanghai-0,9 %+4,9 %
Hang SengHong Kong+0,1 %-0,6 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,12 %10,37
EUR/SEK-0,04 %11,27
GBP/SEK-0,03 %12,93
EUR/USD+0,08 %1,09
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:11 2023/05/15 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.