Morgonrapport: Lägre svensk inflation än väntat!

Datum: 2023-05-16

Sammanfattning

  • Framsteg i diskussionerna om det amerikanska skuldtaket
  • Turkiska valet går till extraomgång
  • Lägre inflation än väntat i Sverige

USA

New York-börserna inledde veckan med blandade kursrörelser. Men vid stängning hade Nasdaqs kompositindex lyft 0,7 procent medan det breda S&P 500 steg 0,3 procent. Dow Jones industriindex ökade 0,2 procent. Statsobligationsräntorna handlades högre där räntan på den 10-åriga statsobligationen handlades upp till 3,5 procent, medan räntorna på den tvååriga obligationen förändrades lite. Dollarindexet gick ner efter ett rally på 1,45 % förra veckan, vilket var den starkaste uppgången sedan slutet av september 2022. Den tickande bomben angående höjningen av skuldtaket från den amerikanska regeringen är fortsatt i centrum även den här veckan. President Joe Biden, och Kevin McCarthy som är talman för USA:s representanthus planerar att träffas på tisdag för att återuppta budgetförhandlingarna, efter att ha skjutit upp förhandlingarna på fredagen. Samtidigt sa finansministern Janet Yellen under helgen att diskussionerna gällande en höjning av skuldtaket går framåt enligt The Wall Street Journal. Michael Wilson, CIO på Morgan Stanley förväntar sig att debatten kring att höja den amerikanska skuldtaket kommer att utlösa kraftiga svängningar på aktiemarknaderna. Han tror att det i slutändan kommer att lösa sig, men inte utan en viss volatilitet på kort sikt, skrev Wilson i ett meddelande. På andra håll, i Washington, förväntas tidigare chefer från Silicon Valley Bank och Signature Bank vittna inför senaten på tisdag. Samtidigt fortsätter rapportsäsongen med rapporter från återförsäljarna Walmart, Target och Home Depot.

På måndagen godkände även EU-kommissionen Microsofts köp av Activision Blizzard på vissa villkor, beslutet kom efter en fördjupad granskning av fusionen. Som villkor för godkännande måste Microsoft ge gratis licenser under tio år för konsumenter i EES-området att streama via valfritt moln alla nuvarande och framtida Activisionspel som de har licens för. I dag licensierar Activision inte sina spel till molnspelsströmningsservrar.

Makronyheter

Tisdagen bjöd på blandade börser i Europa, dock med mer uppgångar än nedgångar. Handelsdagen präglades av försiktighet då investerare följde utvecklingen med det amerikanska skuldtaket, valet i Turkiet samt en ökad inflationsprognos för EU. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100 och franska CAC 40 steg med 0,3 % och 0,1 % respektive, medan tyska DAX handlades oförändrad. Det europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 var upp 0,2 % vid stängning, och majoriteten av indexets sektorer handlades svagt upp. EU-kommissionen presenterade under dagen deras senaste prognos för inflationen och tillväxten i området under 2023 och 2024. Kommissionen höjde sitt estimat för inflationen inom EU till 5,8 % under 2023 och 2,8 % i 2024, och väntar sig ytterligare räntehöjningar från ECB för att stävja inflationen. På den positivare sidan så skruvade kommissionen upp sitt estimat för tillväxten i området, och de ser nu en uppgång i BNP på 1,0 % under 2023 vilket kan jämföras med ett estimat på 0,8 % vid förgående rapportering. På den geopolitiska fronten så kommer det turkiska valet gå till en extraomgång då ingen av kandidaterna, sittande presidenten Erdogan och utmanaren Kilicidaroglu, säkrade en majoritet i det reguljära valet. Erdogan, som varit turkisk president i nästan 20 år, säkrade dock mest röster i det vanliga valet och klassas som favorit inför extraomgången. De svenska börserna hade en bra dag, och var tydligt starkare än sina europeiska motsvarigheter. Det breda samlingsindexet OMXSPI steg 0,8 % medan storbolagsindexet OMXS30 stängde med en uppgång på 0,7 %. Drivet av morgonens svenska inflationssiffra (se nedan) så fick vi se stora uppgångar i fastighetssektorn. Bland annat så steg SBB, Klarabo och Neobo 10,6 %, 7,1 % och 12,1 % respektive. Sektorn är väldigt räntekänslig, och en nedgång i inflationen samt möjligtvis lägre räntor skulle därför gynna sektorn.

Under måndagsmorgonen så fick vi efterlängtade makrosiffror i form av svenska inflationssiffror, där alla inflationsmått kom in lägre än både analytikernas och Riksbankens förväntningar. För inflation mätt som KPIF så kom aprils siffra in på 7,9 % på årsbasis, vilket kan jämföras med både analytikernas och Riksbankens förväntningar som låg på 7,9 % vardera. Den underliggande inflationen i april mätt som KPIF Ex. Energi kom in på 8,4 % på årsbasis, vilket var lägre än både analytikernas och Riksbankens förväntningar som låg på 8,7 % och 8,6 % respektive. På månadsbasis så steg KPIF och KPIF Ex. Energi med 0,2 % och 0,4 % respektive. En bidragande faktor till den avtagande inflationen var nedåtgående matpriser. Matpriserna sjönk med 1,3 % mellan mars och april, vilket var den första nedgången i matpriser sedan november 2021. Enligt EU-kommissionens gissningar om den ekonomiska utvecklingen i området så kommer Sverige ha sämst tillväxt i EU under 2023, med en nedgång på 0,5 % (vilket skulle representera en recession). Dock så är EU-kommissionen något mer optimistiska om den svenska tillväxten nu än vid de gissningar som gjordes i februari, då gissningarna låg på en nedgång på 0,8 % för den svenska ekonomin. Kommissionen spår att Sverige är tillbaka till tillväxt under 2024 med en uppgång på 1,1 %, vilket dock är lägre än genomsnittet för hela EU som spås hamna på 1,6 %. De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Under den tidiga morgonen så fick vi de senaste siffrorna för industriproduktionen i Kina, som visade att industriproduktionen steg 5,6 %. Detta var svagare än analytikernas förväntningar. Under tisdagen så har vi en del makrodata att se fram emot, där vi bland annat får de senaste tillväxt siffrorna från Eurozonen i form av BNP. Analytikernas förväntningar är att BNP stiger med 0,1 % i det första kvartalet 2023 jämfört med sista kvartalet 2022 (siffran för Q4 2022 vs Q3 2022 var 0,3 %). Motsvarande siffra i jämförelse med samma kvartal förra året (Q1 2022) tros hamna på 1,3 %. Vi får även inflationssiffror från Kanada och Italien, industriproduktion från USA samt ekonomiskt sentiment från Tyskland och Eurozonen.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Mötesprotokoll Reserve Bank of Australia, Australien (03:30)
  • Industriproduktion, Kina (04:00)
  • Inflationssiffror, Italien (10:00)
  • ZEW Current Conditions & Economic Sentiment, Tyskland (11:00)
  • BNP, Eurozonen (11:00)
  • ZEW Economic Sentiment, Eurozonen (11:00)
  • Detaljhandelsförsäljning, USA (14:30)
  • Inflationssiffror, Kanada (14:30)
  • Industriproduktion, USA (15:15)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York-0,3 %+0,3 %+8,2 %
Nasdaq New York-0,2 %+0,7 %+19,1 %
Dow JonesNew York-0,3 %+0,2 %+0,7 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen0,0 %-0,1 %+11,9 %
FTSE100 London-0,1 %+0,3 %+3,0 %
DAX Frankfurt-0,1 %0,0 %+13,1 %
OMXS30 Stockholm-0,1 %+0,7 %+7,7 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,8 %+14,5 %
ShanghaiShanghai0,0 %+7,2 %
Hang SengHong Kong+0,4 %+1,4 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK+0,01 %10,34
EUR/SEK+0,10 %11,26
GBP/SEK-0,03 %12,96
EUR/USD+0,08 %1,09
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:11 2023/05/16 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.