Morgonrapport: Biden och McCarthy diskuterade skuldtaket

Datum: 2023-05-17

Sammanfattning

  • Detaljhandelsförsäljningen i USA ökade mindre än väntat
  • De svenska börserna handlades ner i linje med resterande Europa under tisdagen
  • Japanska aktier (TOPIX) steg till den högsta nivån sedan 1990

USA

De amerikanska börsindexen inledde tisdagen på minus. Återupptagandet av diskussionerna kring det amerikanska skuldtaket har bidragit till att sänka framför allt marknadens humör. Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 1 procent och är nu återigen minus på året, medan breda S&P 500 noterade en nedgång om 0,6 procent. Tekniktunga Nasdaq handlades ned 0,2 procent. Under tisdagskvällen väntades USA:s president Joe Biden att sitta ner med talmannen Kevin McCarthy och andra kongressledare där man förhandlade om hur skuldtaket ska kunna höjas – så att regeringen inte står utan pengar. USA:s president Joe Biden kommer som planerat resa till Japan på onsdagen för att delta i G7-toppmötet – men håller just nu på och ”omvärderar” resten av sin resa, meddelade Vita huset. Anledningen är att USA riskerar gå in i en finanspolitisk kris om inte landets skuldtak höjs, och förhandlingarna i frågan med Republikanerna går in i en ny kritisk fas de kommande dagarna. McCarthy erbjöd flera svåra bedömningar på måndagen av var saker och ting står. Han sa: ”Jag tror inte att vi är på en bra plats.” Finansminister Janet Yellen varnade även i ett tal på tisdagsmorgonen att ”det är mycket tänkbart att vi skulle kunna se ett antal finansiella marknader krascha ifall ingen deal om skuldtaket går igenom”.

Statistik över detaljhandelsförsäljning, som kom före börsöppningen på tisdagen, visade en lägre ökning än väntat i april. Detaljhandelsförsäljningen steg med 0,4 % i april, från föregående månad, vilket motsvarar bara hälften av den tillväxt som Wall Street hade förväntat sig. Ekonomer hade räknat med att försäljningen skulle öka med 0,8 % jämfört med föregående månad efter ett överraskande fall i mars. Den nedgången reviderades till -0,7% efter att först ha kommit in på en nedgång på 1%. En av de kategorier som bidrog till att hålla den totala försäljningen högre än förgående månad var online försäljningen. ”Konsumenter är fortfarande benägna att spendera även om de blir mer selektiva i sina inköp”, skrev Oren Klachkin Lead US Economist för Oxford Economics på tisdagen. Han sa även att dem förväntar sig en svagare arbetsmarknad, stramare kreditstandarder och högre priser kommer att göra konsumenterna mindre benägna att spendera under andra halvåret. Ekonomer vid Wells Fargo är överens med Oxford om att konsumtionsutgifterna kommer att ”modereras” under loppet av året eftersom effekterna av Federal Reserves räntehöjningar fortsätter att spridas på marknaden.

Bland enskilda aktier fick byggvaruhuskedjan Home Depot se sin aktie backa 2,2 procent efter att kvartalsrapporten bjudit på ett bättre resultat än väntat men med en försäljning som inte nådde förväntningarna. Samtidigt sänkte de även sina prognoser för helåret och räknar nu med en försäljningsnedgång på 2–5 procent bland annat som en följd av osäkerhet avseende efterfrågan hos konsumenter.

Makronyheter

Tisdagen bjöd på nedgångar för de ledande europeiska indexen när investerare reagerade på ny makrodata, och följde utvecklingen runt det amerikanska skuldtaket. Det tyska storbolagsindexet DAX sjönk med 0,1 %, medan franska CAC40 och brittiska FTSE100 tappade 0,2 % och 0,3 % respektive. Det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 tappade 0,4 %, och majoriteten av indexets sektorer handlades ner. Under tisdagen fick vi en rad data från EU. Tillväxten mätt i BNP för EU steg med 0,2 % under det första kvartalet 2023 jämfört med sista kvartalet 2022, och med 1,2 % jämfört med samma kvartal förra året (Q1 2022). För Eurozonen låg motsvarande siffror på 0,1 % och 1,3 % respektive, vilket var i linje med konsensus. På sysselsättningsfronten så steg den preliminära sysselsättningen i EU med 0,6 % under det första kvartalet 2023 jämfört med förgående kvartal, och med 1,6 % jämfört med motsvarande kvartal förgående år. Under dagen fick vi även data som visade att sentimentet inom den tyska ekonomin försvagades under maj. Nulägessentimentet, som mäts i ZEW-indexet, föll till minus 34,8 i maj vilket var lägre än förgående månads siffra på minus 32,5 men högre än analytikernas förväntningar på minus 37,0. Sentimentet angående den framtida bilden på den tyska ekonomin förvärrades dock mer. Här hamnade ZEW-indexet på minus 10,7, ner från 4,1 under förgående månad, och sämre än analytikernas förväntning på minus 5,0.

De svenska börserna handlades ner i linje med resterande Europa under tisdagen. Det breda samlingsindexet OMXSPI tappade 1,0 % medan storbolagsindexet OMXS30 föll 0,7 %. Ett bolag som var pressat under tisdagen var gamingkoncernen Embracer, som föll nästan 16 % efter att ha vinstvarnat. Enligt Prosperas senaste månatliga undersökning så sjunker de svenska inflationsförväntningarna. Undersökningen visar att inflation mätt som KPIF förväntas vara 3,7 % inom 1 år, 2,3 % på två års sikt samt 2,1 % på 5 års sikt. Motsvarande siffror vid förgående undersökning var 4,0 %, 2,4 % och 2,1 % respektive. De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Tidigt under onsdagsmorgonen fick vi de senaste BNP siffrorna från Japan. Siffrorna visade att det japanska BNP växer snabbare än väntat. Siffran för det första kvartalet 2023 vs sista kvartalet2022 hamnade på 0,4 % vilket överträffade analytikernas förväntning på 0,2 %. Under morgonen så steg japanska aktier (TOPIX) till den högsta nivån sedan 1990. Anledningen till den starka utvecklingen grundar sig dels i en optimism om att Japans ekonomi, som är väldens tredje största, kommer att överprestera mot sina motsvarigheter i andra länder, samt att japanska företag fokuserar på återköp av aktier samt aktieägarvärde. 1990 så toppade den japanska börsen efter att en fastighetsbubbla sprack och skickade landet in i en långvarig recession.

Onsdagen bjuder på en något mager makroagenda, men det finns fortfarande en del intressant data att se fram emot. Från USA så får vi siffror för bostadsbyggnad samt den senaste statusen på råoljelagret. Vi får även inflationssiffror från Eurozonen. Inflation mätt som KPI i april förväntas öka med 7,0 % på årsbasis (upp från 6,9 % under mars), och öka med 0,7 % på månadsbasis (samma takt under mars). Kärninflationen förväntas öka med med 5,6 % på årsbasis i april, vilket är samma takt som i mars.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Halvdag på Svenska Börsen
  • BNP, Japan (01:50)
  • Inflationssiffror, Eurozonen (11:00)
  • Building Permits, USA (14:30)
  • Housing Starts, USA (14:30)
  • Crude Oil Inventories, USA (16:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,2 %-0,6 %+7,5 %
Nasdaq New York+0,3 %-0,2 %+18,8 %
Dow JonesNew York+0,2 %-1,0 %-0,4 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,1 %0,0 %+12,0 %
FTSE100 London-0,1 %-0,3 %+2,6 %
DAX Frankfurt+0,2 %-0,1 %+13,0 %
OMXS30 Stockholm0,0 %-0,7 %+7,0 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,8 %+15,3 %
ShanghaiShanghai-0,2 %+6,3 %
Hang SengHong Kong-0,6 %+0,4 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,04 %10,40
EUR/SEK-0,01 %11,31
GBP/SEK-0,12 %12,98
EUR/USD+0,02 %1,09
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:15 2023/05/17 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.