Morgonrapport: Stark veckoavslutning för svenska börsen!

Datum: 2023-05-22

Sammanfattning

  • Fortsatt osäkerhet om det amerikanska skuldtaket
  • Högre räntor under längre tid ska stävja inflationen enligt ECB
  • G7 möte i Japan

USA

Dow Jones industriindex stängde fredagen ned 0,3 procent, medan breda index S&P 500 handlades 0,2 procent lägre och tekniktunga Nasdaq ned 0,1 procent. USA-börserna pressades i spåren av förhandlingarna om ett höjt skuldtak. Vita huset och den amerikanska kongressen förhandlade under fredagen om att höja det federala skuldtaket på 31,4 biljoner dollar utan några framsteg. Men samtidigt nämnde president Joe Biden från Japan att han trodde att ett fallissemang kunde undvikas. Men det är mindre än två veckor kvar till den 1 juni, när det amerikanska finansdepartementet har varnat för att regeringen kan vara tom på pengar och inte kan betala sina skulder. Detta skulle utlösa ett fallissemang som kan orsaka kaos på finansmarknaderna. Finansminister Janet Yellen sa även till ett flertal bankchefer under fredagen att fler bankfusioner kan behövas. Det slog på de regionala bankaktierna på fredagen, även om de steg kraftigt under veckan. Även de andra spänningar i den amerikanska banksektorn som uppstått i år kan innebära att Federal Reserve inte behöver fortsätta med räntehöjningar i samma utsträckning för att bromsa ekonomin. Det sade Fed-chefen Jerome Powell under en paneldebatt på fredagen, rapporterar flera internationella medier.

Nvidias kvartalsrapport kommer under onsdag kvällen, och kommer att vara en stor händelse för marknader den här veckan. Nvidia-aktien steg med 10 procent förra veckan och är den ledande megacap- och AI-aktien i ett befintligt marknadsrally som dominerats av megacaps och AI. För övrigt kommer viktiga ekonomiska uppgifter den här veckan inklusive PMI-data, FOMC-protokoll och preliminära BNP-data för första kvartalet.

Makronyheter

De ledande europeiska indexen avslutade börsveckan med uppgångar. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100 steg med 0,2 % medan franska CAC 40 steg 0,6 %. Det tyska storbolagsindexet DAX steg 0,7 %, och stängde på en ”all-time high”. Även det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 gick starkt, och stängde med en uppgång på 0,8 %. Den ledande sektorn i indexet under dagen var Finans som steg 2,2 %, och alla indexets sektorer förutom en handlades i positivt territorium. Den sektorn som gick mot strömmen var Detaljhandel som sjönk 0,8 %. Inom sektorn såg vi stora kursfall i flera klädbolag och nätmodehandlare, fall som till synes började med att amerikanska Foot Locker rapporterade svaga kvartalssiffror och bolagets aktie sjönk 25 %. Bland nedgångarna inom sektorn så föll bland annat brittiska JD Sports nästan 8 %, medan tyska Zalando tappade mer än 3 %. Under fredagen så fick vi ett antal uttalanden från medlemmar i ECB. Centralbankens president Lagarde sa under dagen att stävjandet av inflationen kräver högre räntor under en längre tid. Enligt Lagarde så närmar sig ECB mer känsliga beslut angående räntehöjningar framöver, men enligt Lagarde kommer ECB att vara modiga för att nå prisstabilitet. ECB ledamoten Schnabel var på samma spår som Lagarde när hon talade under fredagen. Enligt Schnabel så kan ECB fortsätta att höja räntan utan oro för banksektorn för att stävja inflationen, och hon sa även att det inte finns någon konflikt mellan den finansiella stabiliteten och prisstabilitet.

De svenska börserna steg kraftigt under fredagen, och var betydligt starkare än sina europeiska motsvarigheter. Anledningen är troligtvis att de svenska börserna var stängda under torsdagen när andra världsbörser steg, och fick därmed ta del av den uppgången under fredagen. Det breda samlingsindexet OMSPI steg med 1,9 % medan storbolagsindexet OMXS30 steg med 1,6 %. Summerat på hela veckan så steg OMXS30 och OMXSPI 2,6 % och 1,6 % respektive. De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Undermorgonen så fortsatte japanska aktier (TOPIX) sin starka trend med den sjunde raka dagen av uppgångar, och höll sig därmed runt toppnivåer som senast sågs 1990. På tal om Japan så möttes under helgen ledarna för några av världens största länder för G7-möte i japanska Hiroshima. Punkterna som diskuterades inkluderade bland annat Rysslands invasion av Ukraina, klimat samt energi och global hälsa. Under veckan som kommer så har vi en bred makroagenda att se fram emot. Vi får bland annat PMI siffror från Frankrike, Tyskland, Eurozonen och USA. Andra höjdpunkter inkluderar inflationssiffror från UK, USA (PCE Price Index) samt Japan (endast Tokyo), BNP från Tyskland samt USA och räntebesked från Nya Zeeland. Från Sverige så får vi arbetslöshetssiffror, PPI och försäljningssiffror från detaljhandeln.

Veckans makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Marknad Stängd, Kanada (Mån)
  • Konsumentförtroende, Eurozonen (Mån 16:00)
  • Manufacturing & Services & Composite PMI, Frankrike (Tis 09:15)
  • Manufacturing & Services & Composite PMI, Tyskland (Tis 09:30)
  • Manufacturing & Services & Composite PMI, Eurozonen (Tis 10:00)
  • Manufacturing & Services & Composite PMI, USA (Tis 15:45)
  • New Home Sales, USA (Tis 16:00)
  • Räntebesked, Nya Zeeland (Ons 04:00)
  • Inflationssiffror, UK (Ons 08:00)
  • PPI, UK (Ons 08:00)
  • IFO Business Climate Index & Expectations + Current Assessment, Tyskland (Ons 10:00)
  • Räntebesked, Sydkorea (Tor 03:00)
  • Arbetslöshet, Sverige (Tor 08:00)
  • BNP, Tyskland (Tor 08:00)
  • BNP, USA (Tor 14:30)
  • Inflationssiffror – Tokyo, Japan (Fre 01:30)
  • Detaljhandelsförsäljning, UK (Fre 08:00)
  • PPI, Sverige (Fre 08:00)
  • Detaljhandelsförsäljning, Sverige (Fre 08:00)
  • Core PCE Price Index, USA (Fre 14:30)
  • Michigan Consumer Sentiment & Expectations, USA (Fre 16:00)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York0,0 %-0,1 %+9,6 %
Nasdaq New York+0,1 %-0,2 %+21,9 %
Dow JonesNew York-0,1 %-0,3 %0,9 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,2 %+0,6 %+14,0 %
FTSE100 London+0,1 %+0,2 %+2,7 %
DAX Frankfurt0,0 %+0,7 %+15,7 %
OMXS30 Stockholm0,0 %+1,9 %+9,5 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,4 %+18,5 %
ShanghaiShanghai+0,1 %+6,4 %
Hang SengHong Kong+1,3 %-0,4 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,16 %10,51
EUR/SEK0,00 %11,37
GBP/SEK-0,03 %13,1
EUR/USD0,00 %1,08
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 06:50 2023/05/22 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46861130559

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.