Morgonrapport: Tuff dag för världsbörserna!

Datum: 2023-05-25

Sammanfattning

  • Fortsatt osäkerheter kring det amerikanska skuldtaket
  • Protokollet från Feds senaste möte visade blandade åsikter om vart räntan ska ta vägen
  • Brittiska inflationstrycket går fortfarande på högvarv

USA

Amerikanska aktier sjönk på onsdagen då investerare är fortsatt oroliga över att skuldtakskrisen inte kommer att lösas. Dow Jones industriindex stängde 0,8 procent ner, S&P 500 backade med 0,7 procent och tekniktunga Nasdaq Composite stängde 0,6 procent ner. Inom statsobligationer var räntan på riktmärket den 10-åriga sedlen något högre och handlade upp till 3,75 procent, medan tvååriga räntor steg något till 4,38 procent och den 30-åriga obligationen tickade upp till 3,99 procent. Avbrottet i Washingtons förhandlingar om skuldtaket visar sig att bli längre än väntat. Talmannen Kevin McCarthy lämnade enligt uppgifter tisdagens möte och sa till sina republikanska kollegor: ”Vi är inte i närheten av en överenskommelse ännu.” Bara timmar tidigare hade han sagt i det ovala rummet ”Jag tror att vi i slutet av dagen kan hitta en gemensam grund.” Samtidigt sa en topplöjtnant från McCarthy att det inte finns några fler möten planerade, rapporterade Bloomberg. Under kvällen släpptes även protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte som visar blandade åsikter om vart räntas ska ta vägen. Enligt protokollet från den amerikanska centralbankens senaste möte var den räntesättande kommittén splittrad om var styrräntan ska ta vägen. En del var överens om att det var mindre säkert att fler räntehöjningar behövdes, men de var splittrade om framtiden. Vissa medlemmar var för fler ökningar medan andra förväntade sig en avmattning i tillväxten för att ta bort behovet av att dra åt ytterligare, visade en rapport som släpptes på onsdagen.

Efter börsstängning väntades rapporten från årets kursrusare, chipbolaget Nvidia, vars börsvärde har dubblats sedan årsskiftet. Nvidia brädade förväntningarna med en stark rapport för det första kvartalet. Aktien, som stigit kraftigt i hajpen kring artificiell intelligens, steg tvåsiffrigt på Wall Street i efterhandeln. Nvidia redovisade ett resultat på knappt 1,1 dollar för det första kvartalet, ett snäpp bättre än väntade 0,2 dollar enligt en analytikersammanställning från S&P Global Market Intelligence. Även försäljningen brädade förväntningarna, 7,2 miljarder dollar jämfört med väntade 6,5 miljarder.

Microsoft släppte även ett blogginlägg under onsdagskvällen att det amerikanska bolaget har upptäckt skadlig aktivitet riktat mot amerikanska organisationer. Detta ska ha utförts av Volt Typhoon, vilket beskrivs som en statsfinansierad aktör i Kina som typiskt sett fokuserar på spionage och informationsinsamling.

Makronyheter

Världsbörserna var pressade under onsdagen när investerarsentimentet försämrades på grund av osäkerheterna kring det amerikanska skuldtaket. I Europa så fick vi se breda nedgångar och stora fall för de ledande indexen. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100, tyska DAX och franska CAC 40 tappade 1,8 %, 1,9 % och 1,7 % respektive. Även det breda samlingsindexet EUROSTOXX600 hade en tuff handelsdag med en nedgång på 1,8 %, och majoriteten av indexets sektorer var ner mer än 1 %. Några sektorer som hade det särskilt tufft var bland annat Biltillverkare, Banker, Försäkringsbolag och Resebolag som alla tappade mer än 2 %. Lyxbolag, som sjönk kraftigt tidigare i veckan, hade det fortsatt tufft under dagen där bland annat LVMH och Kering tappar runt 2 % respektive. Anledningen ska vara en oro för att en ny smittovåg av corona i Kina samt en försvagad amerikansk ekonomi kan skada efterfrågan på lyxprodukter. Under onsdagsmorgonen så visade de senaste inflationssiffrorna att det brittiska inflationstrycket fortfarande går på högvarv. På årsbasis så steg KPI med 8,7 % (10,1 % i mars) i april, vilket var betydligt högre än analytikernas förväntningar på 8,2 %. Motsvarande siffra på månadsbasis var 1,22 %, vilket även det var högre än konsensus på 0,8 %. Efter att inflationssiffrorna presenterades så steg de brittiska statsräntorna rejält, och marknaden prisar nu till 100 % sannolikhet in en 25 punkters räntehöjning vid BoE:s junimöte samt ytterligare höjningar senare under året. I ett anförande kopplat till 25-års firandet av Eurozonens centralbank ECB, så upprepade ECB presidenten Lagarde mycket av vad hon sagt den senaste tiden. Detta inkluderar att inflationen är alldeles för hög, och att den förväntas vara det under en för lång tid. Enligt Lagarde så skadar inflationen köpkraften hos personer och företag, särskilt de mest utsatta, och för att få bukt med inflationen kommer ECB hålla räntorna tillräckligt höga under en längre tid.

I linje med sina europeiska motsvarigheter så hade Stockholmsbörsen en tuff dag under onsdagen. Det breda samlingsindexet OMXSPI tappade 2,3 % medan storbolagsindexet OMXS30 tappade 1,6 %. Även fast det sannerligen inte saknades förlorare under börsdagen så stack gamingkonglomeratet Embracer ut. Efter att ha presenterat en ljummen kvartalsrapport och dragit ner framtida prognoser kraftigt (på grund av ett uteblivet avtal), så tappade aktien hela 45 %. Ett annat bolag som hade det tufft var fastighetsbolaget SBB som tappade nästan 12 %, och närmar sig en ny ”all-time low” vilket är en ny bottennotering för aktiekursen i hela bolagets börsresa. Fallet i SBB drog även med sig andra fastighetsbolag, där bland annat Corem och Wallenstam sjönk runt 4 % och 3 % respektive. På valutafronten så fortsatte den dystra utvecklingen för den svenska kronan under dagen. Kronan föll tydligt mot både den amerikanska dollarn och euron, och handlas nu på de svagaste nivåerna mot euron sedan 2009. De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Stor förlorare är Hong Kongs Hang Seng index som tappar mer än 2 %, och handlas på de lägsta nivåerna på 2 månader.

Veckans makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Arbetslöshet, Sverige (08:00)
  • BNP, Tyskland (08:00)
  • Initial Jobless Claims, USA (14:30)
  • BNP, USA (14:30)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,3 %-0,7 %+7,6 %
Nasdaq New York+1,4 %-0,6 %+19,3 %
Dow JonesNew York-0,3 %-0,8 %-1,0 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,1 %-1,8 %+10,5 %
FTSE100 London+0,2 %-1,8 %+1,0 %
DAX Frankfurt+0,2 %-1,9 %+12,6 %
OMXS30 Stockholm+0,2 %-1,7 %+6,7 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,6 %+18,4 %
ShanghaiShanghai-0,7 %+3,1 %
Hang SengHong Kong-2,1 %-5,4 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK+0,07 %10,73
EUR/SEK-0,04 %11,52
GBP/SEK-0,13 %13,24
EUR/USD-0,11 %1,07
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 06:04 2023/05/25 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Kontakt

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46733757239

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Kontakt

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.