Morgonrapport: Lågkonjunktur i Tyskland.

Datum: 2023-05-26

Sammanfattning

  • USAs BNP steg med 1,3 procent under första kvartalet
  • Tyskland i teknisk recession efter reviderade BNP-siffror
  • Arbetslösheten sjönk i Sverige under april

USA

Aktierna i USA handlades blandat på torsdagen då oron för skuldtaket fortsätter att hänga över marknaderna. S&P 500 steg 0,9 procent, medan Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,1 procent och är fortsatt negativ på helåret. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,7 procent efter att den amerikanska halvledartillverkaren Nvidia redovisade ett riktigt starkt första kvartal, aktien steg 24,4 procent. Bolaget levererade också en prognos för det andra kvartalet på intäkter om 11 miljarder dollar plus/minus 2 procent, jämfört med analytikernas snittestimat på 7,1 miljarder dollar. Bolagets börsvärde ökade därmed under gårdagen med 184 miljarder dollar till 938 miljarder dollar, den värdemässigt överlägset största ökningen någonsin för bolaget och bland de största någonsin för ett amerikanskt börsbolag över huvud taget. Nvidia drog också med sig kollegorna AMD och Taiwan Semiconductor uppåt och aktierna steg 11,1 respektive 12,0 procent. Micron Technology var även upp med 4,6 procent och Broadcom adderade 7,3 procent. Värre gick det dock för Intel som backade med 5,5 procent.

USA:s bruttonationalprodukt steg med 1,3 procent i beräknad årstakt under första kvartalet enligt den andra beräkningen från Bureau of Economic Analysis. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytiker att BNP skulle ha stigit med 1,1 procent. Prisindex för den privata konsumtionen, PCE price index, steg med 4,2 procent. Motsvarande index rensat för livsmedel och energi, även känt som Core PCE index, steg med 5,0 procent under kvartalet, väntat var 4,9 procent. Nya arbetssökanden i USA steg mindre än väntat, där antalet nya arbetssökanden i USA steg till 229.000 under förra veckan, väntat var 245.000. 

Makronyheter

Torsdagen bjöd på en volatil handelsdag med mestadels nedgångar för de ledande europabörserna då oron runt det amerikanska skuldtaket fortsatt skadar investerarsentimentet. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100 sjönk 0,7 %, medan franska CAC 40 och tyska DAX stängde med nedgångar på 0,3 % respektive. Även det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 sjönk, och stängde ner 0,2 %. Medan många sektorer i indexet hade det tufft under dagen så gick teknologisektorn mot strömmen. Sektorn stängde med en uppgång på 1,8 %, mycket på grund av NVIDIA:s starka kvartalsrapport i USA. Ett bolag som tydligt steg i spåren av NVIDIA:s rapport var den nederländska sektorkollegan ASML, som steg 5 %. En sektor som hade det betydligt tuffare var Olja & Gas som sjönk 2,0 %. Fallet kom i spåren av att den ryska vice premiärministern Alexander Novak nedspelade rykten om att OPEC+ planerar mer nedskärningar av oljeproduktionen vid nästa veckas OPEC+ möte. Som ett resultat så föll Brentoljan och WTI mer än 3 %, och de stora brittiska energibolagen BP och Shell tappade runt 2 % vardera. Under torsdagsmorgonen så presenterades definitiva tillväxtsiffror för det första kvartalet i Tyskland. Medan preliminära siffror visade BNP som oförändrad på kvartalsbasis, så justerades siffrorna ner och BNP i Q1 2023 slutade definitivt på -0,3 % jämfört med förgående kvartal (Q4 2022). Detta var både lägre än analytikernas förväntningar på en oförändrad BNP på kvartalsbasis, samt betyder att Tyskland äntrat en teknisk recession (2 raka kvartal med negativ tillväxt) då BNP sjönk med 0,5 % på kvartalsbasis under Q4 2022. Anledningen till fallet i BNP under det första kvartalet var en kombination av sjunkande hushållskonsumtion (-1,2 %), och en minskad offentlig konsumtion (-3,9 %).

På Stockholmsbörsen var det blandat under torsdagen. Det breda samlingsindexet OMXSPI tappade 0,4 %, medan storbolagsindexet OMXS30 steg 0,1 %. Ett annat bolag än ASML som fick en extraskjuts av NVIDIA:s starka rapport var storbolaget Atlas Copco. Bolaget, som har anknytning till halvledarindustrin, var starkast på huvudlistan och steg med 2,7 %. Allt tuffare under dagen hade klädjätten H&M som föll 1,6 %, samt spelkonglomeratet Embracer som föll ytterligare nästan 8 % efter att ha fallit 45 % under onsdagen. Även fastighetssektorn hade det tufft där bland annat SBB tappade 12 %, och nu rör sig ytterligare närmre en ”all-time low”. Under dagen så presenterades de senaste jobbsiffrorna från Sverige i form av arbetslöshet. Justerat för säsongseffekter så sjönk arbetslösheten i Sverige till 7,1 % i april, vilket kan jämföras med motsvarande siffra på 7,2 % i mars. Majoriteten av de asiatiska börserna handlas upp under morgonen. Under morgonen fick vi de senaste inflationssiffrorna från Tokyo området i Japan. Siffrorna visade att kärninflationen i Japan steg med 3,9 % på årsbasis, den snabbaste takten sedan 1982. Fredagen bjuder på en något mager makroagenda för att avsluta veckan. På inflationsfronten så får vi siffror i form av PCE Price Index, ofta beskrivet som FED:s favoritmått på inflation, från USA. Från USA så får vi även statistik för att mäta sentimentet bland konsumenter i form av Michigan Index. Från UK och Sverige får vi detaljhandelsförsäljning för april, där konsensus pekar på detaljhandelsförsäljning i Sverige som minskar med nästan 9 % på årsbasis (-11,6 % i mars). Från Sverige får vi även Producentprisindex (PPI) som mäter prisutvecklingen på varor tillverkade av svenska företag. Analytikerna förväntar sig att svenska PPI sjunker med 2,7 % på månadsbasis i april, medan motsvarande siffra på årsbasis tros hamna på -0,6 %.

Veckans makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • Inflationssiffror – Tokyo, Japan (01:30)
  • Detaljhandelsförsäljning, UK (08:00)
  • Producentprisindex, Sverige (08:00)
  • Detaljhandelsförsäljning, Sverige (08:00)
  • Inflationssiffror – Core PCE Price Index, USA (14:30)
  • Michigan Consumer Sentiment & Consumer Expectations & Inflation Expectations & Current Conditions, USA (16:00)

Terminer, Index och Valutor

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York-0,2 %+0,9 %+8,6 %
Nasdaq New York-0,2 %+1,7 %+22,3 %
Dow JonesNew York-0,2 %-0,1 %-1,1 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,1 %+0,2 %+10,8 %
FTSE100 London-0,1 %-0,7 %+0,2 %
DAX Frankfurt0,0 %-0,3 %+12,3 %
OMXS30 Stockholm-0,1 %+0,1 %+6,8 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,7 %+18,9 %
ShanghaiShanghai+0,2 %+3,8 %
Hang SengHong KongMarknad Stängd-5,2 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,28 %10,80
EUR/SEK-0,12 %11,60
GBP/SEK-0,12 %13,32
EUR/USD+0,16 %1,07
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:24 2023/05/26 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (maj): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-maj-activity-7057659949027319809-wAxz?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Kontakt

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46733757239

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Kontakt

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.