Morgonrapport: Hektisk makrovecka inväntas med inflation och räntebeslut.

Datum: 2023-06-12

Sammanfattning

  • Tesla lyfte för elfte dagen i rad på stilla Wall Street
  • Positiv underton kvarstår men nervöst inför Fed på onsdagen
  • De ledande europeiska indexen handlades svagt nedåt under fredagen

USA

Börsrallyt breddades förra veckan, även om det avtog något efter onsdagen. S&P 500 klamrade sig fast vid tjurmarknadsstatus på fredagen, indexet avslutade handelsveckan med en uppgång om 0,1 procent, medan industriindex Dow Jones handlades upp 0,1 procent och tekniktunga Nasdaq stärktes 0,2 procent. Uppgångarna leddes främst av Tech aktier. Samtidigt flaggar marknaden att uppgångarna kan få ett abrupt stopp i nästa vecka då styrräntebesked väntas från såväl den europeiska centralbanken, ECB, som den amerikanska Federal Reserve. Marknadskonsensus är för stunden att räntan hålls oförändrad – men de oväntade höjningarna från de kanadensiska och australiska centralbankerna i veckan väcker orosmoln. De senaste data över nya sökande av arbetslöshetsstöd i USA talar dock för en svalnande arbetsmarknad, vilket också talar emot en ny höjning från i alla fall Federal Reserve. Marknaden förväntar sig att FED lämnar räntorna oförändrade i slutet av sitt Fed-möte den 13-14 juni, men det är inte dock inte säkert då KPI-inflationsrapporten för maj kommer på tisdag morgon, och producentprisindex tidigt på onsdagen. De skulle kunna ändra humöret strax före Fed-mötets tillkännagivande. Många tror att det kan bli en ”hökaktig” paus men iså fall har Fed-mötets uttalande och Fed-chefen Jerome Powell sagt att de skulle sannolikt betona möjligheten till förnyade räntehöjningar vid ett efterföljande möte, dvs en Fed-räntehöjning i slutet av juli.

På bolagsnivå steg Tesla sin rekordlånga uppgångstrend då aktien lyfte för elfte dagen i rad. Aktien stärktes 4,1 procent på fredagen i spåren av att ha ingått en överenskommelse med branschkollegan General Motors. Det gäller att General Motors ska få nyttja Teslas laddnätverk för elbilar, samt att de kommer att använda sig av Teslas standard laddkontakter från och med 2025.

Makronyheter

En försiktig handelsvecka avslutades med att majoriteten av de ledande europeiska indexen handlades svagt nedåt under fredagen. Anledningen till den försiktiga handeln är säkerligen räntebeskeden som kommer från både den amerikanska centralbanken FED samt dess motsvarighet i Eurozonen ECB under kommande vecka. Trots att Eurozonen officiellt äntrade en teknisk recession under förgående vecka (2 raka kvartal med negativ tillväxt), så förväntar sig analytikerna fortsatt en räntehöjning på 25 punkter från ECB under onsdagen. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100 handlades ner 0,5 % medan franska CAC 40 tappade 0,1 %. Tyska DAX handlades ner 0,3 % efter att en rad kemibolag som till exempel BASF och Brenntag föll tungt efter att det brittiska kemibolaget Croda sänkt sektorn med en svag kvartalsrapport. På tal om kemibolag så sjönk kemibolagssektorn 2,0 procent i det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600. Indexet som helhet tappade 0,2 %, och starkaste sektorn var Kraftförsörjning som steg 0,7 %. På valutafronten så stärktes den amerikanska dollarn under fredagen, och lyfte från en nivå som var den lägsta på 2 veckor. Den stärka dollarn kommer i spåren av förväntningar innan det senaste räntebeskedet från FED under tisdag denna vecka. Dollarindexet, som mäter valutans utveckling mot en korg av sex andra stora valutor steg ungefär 0,2 % under fredagen. Under fredagen fick vi de senaste inflationssiffrorna från vårt grannland Norge. Siffrorna visade på att inflationen i landet ökade med 0,5 % på månadsbasis och 6,7 % på årsbasis. Det sistnämnda var betydligt högre än analytikernas förväntning på 6,2 % och matchade utvecklingen på årsbasis för den norska kärninflationen (6,2 %).

I Sverige så avslutades handelsveckan i linje med resterande Europa med en lugn handelsdag, där index handlades runt nollan. Både det svenska storbolagsindexet OMXS30 samt det breda samlingsindexet OMXSPI handlades närmast oförändrade. Under fredagen så presenterades de senaste tillväxtsiffrorna från Sverige i form av BNP. På månadsbasis så var den svenska tillväxten oförändrad, vilket var betydligt lägre än konsensus på +0,3 %. Jämfört med motsvarande månad förgående år så minskade tillväxten i Sverige med 0,1 %. Under fredagen presenterades även de senaste konsumtionssiffrorna för svenska hushåll, som visade att konsumtionen i april ökade med 1,2 % jämfört med förgående månad. Motsvarande siffra på årsbasis var oförändrad. Under kommande onsdag så ska tjänstemän från Sverige och Turkiet återigen mötas för att diskutera Sveriges natoansökan. Inför mötet i Ankara så säger den nya säkerhetsrådgivaren för den omvalda turkiska presidenten Erdogan att chanserna för ett Turkiet ja till ansökan har ökat jämfört med förra året, men att det fortsatt finns diskussionspunkter. Även fast måndagen bjuder på en mager makroagenda så har vi betydligt mer att se fram emot under resten av veckan. Förutom de tidigare nämnda räntebeskeden från ECB och FED så får vi inflationssiffror från en rad länder inkluderande Tyskland, Spanien, USA, Sverige, Frankrike, Italien samt Eurozonen. Vi får även annan intressant data så som konsumentförtroende och produktionssiffror från ett antal länder som kan ge en bra bild på hur världsekonomin står sig till det tuffa makroklimatet.

Veckans makroagenda (Alla tider i svensk tid)

Måndag:

  • Federal Budget Balance, USA (20:00)

Tisdag:

  • Average Earnings Index, UK (08:00)
  • Arbetslöshet, UK (08:00)
  • Inflationssiffror, Tyskland (08:00)
  • Inflationssiffror, Spanien (09:00)
  • ZEW Ekonomiskt Sentiment, Tyskland (11:00)
  • ZEW Ekonomiskt Sentiment, Eurozonen (11:00)
  • Inflationssiffror, USA (14:30)

Onsdag:

  • BNP, UK (08:00)
  • Produktion Industri & Tillverkningsindustrin, UK (08:00)
  • Inflationssiffror, Sverige (08:00)
  • Industriproduktion, Eurozonen (11:00)
  • Producentprisindex, USA (14:30)
  • Ränteprognos, USA (20:00)
  • Räntebesked, USA (20:00)

Torsdag:

  • Import & Export, Japan (01:50)
  • Industriproduktion, Kina (04:00)
  • Detaljhandelsförsäljning, Kina (04:00)
  • Inflationssiffror, Frankrike (08:45)
  • Räntebesked, Eurozonen (14:15)
  • Detaljhandelsförsäljning, USA (14:15)
  • Export & Import Index, USA (14:30)
  • Philadelphia FED Manufacturing Index, USA (14:30)
  • Produktion Industri & Tillverkningsindustrin, USA (15:15)

Fredag:

  • Inflationssiffror, Italien (10:00)
  • Inflationssiffror, Eurozonen (11:00)
  • Michigan Konsumentsentiment & Konsumentförväntningar & Inflationsförväntningar, USA (16:00)
  • Räntebesked, Japan (19:18)

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York+0,1 %+0,1 %+12,4 %
Nasdaq New York+0,2 %+0,2 %+27,7 %
Dow JonesNew York0,0 %+0,1 %+2,2 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen+0,3 %-0,2 %+11,3 %
FTSE100 London+0,4 %-0,5 %+0,1 %
DAX Frankfurt+0,4 %-0,3 %+13,4 %
OMXS30 Stockholm+0,2 %0,0 %+10,1 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+0,4 %+24,1 %
ShanghaiShanghai-0,3 %+4,3 %
Hang SengHong Kong-0,6 %-2,5 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,05 %10,83
EUR/SEK+0,24 %11,64
GBP/SEK+0,41 %13,62
EUR/USD+0,04 %1,07
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:10 2023/06/12 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (juni): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-juni-activity-7070408262218633216-WJ-8?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter maj 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202305

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46733757239

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.