Morgonrapport: Något lägre inflationstakt än väntat i USA

Datum: 2023-06-14

Sammanfattning

  • Något lägre inflationstakt än väntat i USA
  • Trump på plats i den federala domstolen
  • Teknologi- och gruvbolag steg i Europa
  • Under onsdagen presenteras svenska inflationssiffror och amerikanskt räntebesked

USA

Aktierna i USA handlades högre på tisdagen efter att ny inflationsdata visade att priserna steg mindre än väntat i maj, vilket troligen kommer att innebära en paus i Federal Reserves räntehöjningskampanj på onsdagen (idag). Vid slutet av tisdagen var S&P 500 upp cirka 0,7 procent, medan Dow Jones Industrial Average klättrade 0,4 procent, och Nasdaq Composite steg uppåt och steg med 0,8 procent. Konsumentprisindex (KPI)-rapporten för maj visade att den totala inflationen steg med 4 procent jämfört med föregående år i maj, den långsammaste takten sedan april 2021 och under förväntningarna på 4,1 procent. Den så kallade kärninflationen, det vill säga exklusive mat och energi, kom in på 5,3 procent. Här låg förväntningarna på 5,2 procent enligt Bloomberg. Det kan samtidigt vara värt att notera att flera banker och analyshus uppger att konsensus för kärninflationen ligger på 5,3 procent. Matpriserna steg med 0,2 procent jämfört med april efter att ha legat still två månader i rad medan energipriserna sjönk med 3,6 procent. Ekonomer såg i stort sett tisdagens inflationssiffror i linje med vad Fed hade förväntat sig och tror att centralbanken sannolikt kommer att pausa räntorna under dagen. Marknaderna prissätter nu en chans på 95 procent på att Federal Reserve pausar räntehöjningen under onsdagen, enligt CME FedWatch Tool.

För övrigt så är USA:s tidigare president Donald Trump nu på plats i den federala domstolen i Miami. Till domaren har Trump förklarat sig oskyldig på samtliga 37 åtalspunkter. Trump förväntas inte behöva ställa upp på ett så kallad mugshot och åtalet mot Trump rör främst expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago efter tiden i Vita huset.

Teslaaktien stängde upp för 13 handelsdagen i rad och avancerade 3,6 procent. Polestar var en annan vinnare efter en uppgång på 6,6 procent. Bolaget har presenterat en ny variant av sin modell Polestar 2 för den amerikanska marknaden. Netflix steg med 2,8 procent. Bank of America har upprepat sin köprekommendation på aktien och höjt riktkursen till 490 dollar från 410, bland annat sedan man ser positivt på streamingjättens ansträngningar att minska kontodelning.

Makronyheter

De ledande europeiska indexen stängde tisdagen i positivt territorium efter att investerare smälte starka brittiska arbetssiffror och de senaste amerikanska inflationssiffrorna. Det brittiska storbolagsindexet FTSE100 steg med 0,3 % medan tyska DAX steg med 0,8%. Det breda europeiska storbolagsindexet EUROSTOXX600 stängde sessionen med en uppgång på 0,6 %, med majoriteten av indexets sektorer i positivt territorium. Två sektorer som hade särskilt stark utveckling under dagen var Teknologi och Gruvbolag. Den förstnämnda är räntekänslig och steg med 1,5 % på förhoppningar om att FED kommer att pausa räntehöjningarna under morgondagen efter dagens amerikanska inflationsbesked. Den sistnämnda steg med 2,7 % efter att den kinesiska centralbanken sänkte landets styrränta med 10 punkter till 2,75 %, en aktion som tros öka efterfrågan på metaller och liknande i landet. Under tisdagen presenterades definitiva inflationssiffror från både Spanien och Tyskland. De tyska siffrorna var i linje med de preliminära inflationssiffrorna och visade en inflationsökning på årsbasis på 6,1 % i maj, ner från 7,2 % i april. I Spanien var inflationen oförändrad på månadsbasis, och ökade med 3,2 % på årsbasis. De spanska siffrorna var i linje med analytikernas förväntningar. Det tyska ZEW-indexet, som mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, ökade till minus 8,5 i juni. Detta var betydligt högre än analytikernas förväntning på minus 13,5. I UK så ökade den årliga lönetillväxten med 7,2 % (från 6,7 % tidigare) i kvartalet mellan februari och april. Siffran var högre än analytikernas förväntning.

I linje med resterande Europa så steg Stockholmsbörsen under tisdagen. Det breda samlingsindexet OMXSPI steg med 0,7 %, medan storbolagsindexet OMXS30 stängde med en uppgång på 0,9 %. Under onsdagsmorgonen så får vi de svenska inflationssiffrorna för maj 2023. Enligt analytikerna förväntas KPI öka med 9,5 % på årsbasis (10,5 % i april), samt vara oförändrad på månadsbasis (0,5 % i april). KPIF, som rensar ut effekterna av ändrade bolån, förväntas öka med 6,7 % på årsbasis (7,6 % i april) och även den vara oförändrad på månadsbasis (0,2 % i april). Slutligen så förväntas KPIF Ex. Energi, som oftast beskrivs som Riksbankens favoritmått på inflation, öka med 7,8 % på årsbasis och 0,4 % på månadsbasis. Motsvarande siffror under april var 8,4 % och 0,4 % respektive. Onsdagen bjuder även på annan intressant makrodata. Från UK får vi BNP samt produktionssiffror från industrin och tillverkningsindustrin. Många ögon kommer dock ligga på USA där det dels presenteras PPI siffror, men självklart mest viktigt är kvällens räntebesked från Federal Reserve.

Dagens makroagenda (Alla tider i svensk tid)

  • BNP, UK (08:00)
  • Produktion Industri & Tillverkningsindustrin, UK (08:00)
  • Inflationssiffror, Sverige (08:00)
  • Industriproduktion, Eurozonen (11:00)
  • Producentprisindex, USA (14:30)
  • Ränteprognos, USA (20:00)
  • Räntebesked, USA (20:00)

USA – Terminer och Föregående Stängning

IndexStad Terminsutveckling* Dagsutveckling**Årsutveckling***
S&P 500New York0,0 %+0,7 %+14,2 %
Nasdaq New York0,0 %+0,8 %+30,7 %
Dow JonesNew York-0,2 %+0,4 %+3,2 %
*Amerikanska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under förgående handelsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Europa – Terminer och Föregående Stängning

Index Stad Terminsutveckling* Föregående Stängning** Årsutveckling***
EUROSTOXX50 Eurozonen-0,1 %+0,7 %+12,8 %
FTSE100 London-0,2 %+0,3 %+0,5 %
DAX Frankfurt-0,1 %+0,8 %+15,4 %
OMXS30 Stockholm-0,1 %+0,9 %+11,1 %
*Europeiska aktieterminer i skrivande stund **Utveckling under föregående börsdag ***Årsutveckling vid förgående stängning

Asien – Utveckling Under Morgonen

IndexStadUtveckling* Årsutveckling
NIKKEI225Tokyo+1,4 %+28,5, %
ShanghaiShanghai+0,2 %+4,9 %
Hang SengHong Kong-0,1 %-1,4 %
*Asiatiska aktieindex i skrivande stund

Valutor – Terminer

ValutaparUtveckling*Terminsvärde*
USD/SEK-0,14 %10,69
EUR/SEK-0,16 %11,53
GBP/SEK+0,05 %13,48
EUR/USD-0,01 %1,08
*Globala valutaterminer i skrivande stund (data fördröjd 15 minuter)

Alla data är per klockan 07:10 2023/06/14 (Viss data kan vara fördröjd 10-20 min)

Vår senaste marknadspuls (juni): https://www.linkedin.com/posts/max-matthiessen_marknadspuls-juni-activity-7070408262218633216-WJ-8?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Gamla morgonrapporter juni 2023: https://www.maxm.se/newsroom/?m=202306

Tveka inte att höra av er med frågor eller feedback!

David Bergström – Kvantitativ Analytiker (Navigera)

Mail: david.bergstrom@navigera.se

Telefon: +46733757239

Linus Bergevi – Business Support (Navigera)

Mail: linus.bergevi@navigera.se

Telefon: +46734636643

Navigera AB (”Navigera”) är ett fondbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Navigera är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. Navigera tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för Navigera utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av Navigera. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan Navigeras tillstånd.