Sveriges främsta livbolag inom ansvarsfullt ägande

Folksam, KPA och SPP är landets främsta livbolag när det gäller ansvarsfullt ägande. Det visar en färsk undersökning från Max Matthiessen som inkluderar tolv av Sveriges största förvaltare av tjänstepensioner.

Våren 2013 lanserade Max Matthiessen sin uppmärksammade undersökning av livbolagens arbete inom ansvarsfullt ägande. I årets version har man gått djupare i analysen och höjt kraven för att nå upp till ”godkänt”.

Hälften av bolagen, sex stycken, får betyget underkänt. Trots det har pensionsförvaltarna generellt blivit bättre på ansvarsfullt ägande, menar analytikerna bakom undersökningen.

– Vi kan se en klar förbättring både när det gäller förvaltarnas ambition och deras prestation på det här området. Nivån har höjts samtidigt som vi har ökat kraven i vår bedömning, konstaterar Kaj Elfgren, analytiker på Max Matthiessen.

Det som förenar undersökningens vinnare Folksam, KPA och SPP är dels att bolagen har stora interna resurser för bolagsanalys, dels att de har arbetat relativt lång tid med sitt hållbarhetsarbete.

Max Matthiessens analytiker har studerat livbolagen ur en rad aspekter som transparens, portföljernas uppbyggnad, processer och regelsystem. Undersökningen omfattar ett förvaltat kapital som uppgår till cirka 2 000 miljarder kronor. Man har genomlyst livbolagens aktieportföljer, screenat för kontroversiella innehav och kommit fram till att bolagen har mellan 1 och 44 kontroversiella innehav i respektive portfölj, totalt 66 unika innehav.

För ytterligare information kontakta:
Anders Aronsson
Ansvarig för Max Matthiessens analysavdelning
0733-75 73 87

Sammanfattning av undersökningen Ansvarsfullt ägande 2014