Morgonrapport, Makro & Marknad

Unknown-1

  • Aktieterminerna under nollan
  • Barometerindikatorn, kl. 09:00
  • Storbritannien: BNP, kl. 10:30
  • USA: Durable Goods Orders, kl. 14:30p

New York-börsen stängde gårdagens handel uppåt. Energisektorn ledde uppgången, mot bakgrund av att oljepriset nådde nya årshögstanivåer. WTI steg 0,94 USD med en stängningskurs på 49,56 USD, efter att officiell lagerstatistik föll mer än vad marknaden förväntat. New York-börsens storbolagsindex Dow Jones steg 0,82 procent medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,70 procent.

Under den asiatiska handeln fortsatte oljepriset uppåt och nordsjöoljan Brent nådde över 50 USD för den första gången på sju månader. De kinesiska aktiemarknaderna är dock ned något. Tokyobörsen, som tyngs av en starkare valuta, ligger strax över nollstrecket. I övrigt kan nämnas att G7 mötet, som denna gång hålls i Japan, drog igång tidigare idag.

I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna under nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens veckobetraktelser och månatliga placeringsutsikter.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,82% 0,70% 0,09% -0,47% -0,08%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
-0,20% -0,17% -0,03% -0,33%

Uppgifter per klockan 08:21

Igår släpptes IFO-index, som är en indikator för utvecklingen i tysk ekonomi. IFO visade att de tyska företagen är mer nöjda med det nuvarande läget i ekonomin och ser ljusare på utsikterna för de kommande månaderna. Tidigare i veckan publicerades även ZEW-index, som mäter hur tyska investerare och analytiker ser på utsikterna. Indikatorn sjönk från 11,2 till 6,4, mot bakgrund av osäkerheter som den kommande brexit-omröstningen.

Igår släpptes även Riksbankens riskenkät, som sammanfattar de svenska marknadsaktörernas syn det finansiella systemet. En majoritet av aktörerna anser att risknivån i det svenska finansiella systemet är låg eller genomsnittlig, en tredjedel anser att den sammantagna risknivån för närvarande är hög och ungefär lika många anser att risknivån har ökat de senaste sex månaderna. Marknadsaktörerna bedömer att riskerna kopplade till hushållens skuldsättning skulle kunna få störst negativa konsekvenser, följt av den expansiva penningpolitiken i Sverige och Europa. Aktörerna anser att riskerna som är kopplade till det låga ränteläget är påtagliga, då de låga räntorna leder till en jakt på avkastning i allt mer riskfyllda placeringar.

Klockan 09:00 offentliggörs konjunkturbarometern, en månatlig indikator som beskriver läget i svensk ekonomi. Föregående månad backade indikatorn från 106,3 till 104,6 men den ligger kvar på en nivå som signalerar en fortsatt stark tillväxt. Hushållsbarometern har legat under 100-strecket sedan i april 2015, vilket indikerar att läget är svagare än normalt. I april dök indikatorn för hushållen till 97,1 från 99,5. Hushållen är fortsatt pessimistiska vad gäller utsikterna för den svenska ekonomin och i april hade de även ett något dystrare perspektiv på sin egen ekonomi. På förmidagen, klockan 10:30, publiceras även BNP för Storbritannien. På eftermiddagen, klockan 14:30, släpps amerikanska Durable Goods Orders.

Natten mot fredag väntar KPI för Japan, föregående månad dök kärninflationen (exklusive mat och energi) åter under nollstrecket till -0,3 procent, den lägsta nivån sedan april 2013, från 0,0 procent.

Veckan avslutas med amerikansk BNP för det första kvartalet. Den tidigare beräkningen pekade mot att BNP växte 0,5 procent, vilket är den svagaste tillväxttakten sedan det första kvartalet 2014. Inbromsningen var bred och tyngde de flesta sektorer. Under det fjärde kvartalet 2015 växte ekonomin 1,4 procent. Under det andra och tredje kvartalet ökade BNP 3,9 respektive 2,0 procent. Marknadens medelprognos pekar mot att tillväxten för det första kvartalet revideras upp något.

På fredag talar även den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Janet Yellen. Föregående vecka offentliggjordes protokollet från centralbankens senaste räntebesked. Budskapet i protokollet var överraskande hårt, särskilt i jämförelse med marknadens medelprognos som innan prissatte en mycket låg sannolikhet för en räntehöjning i sommar. Efter protokollet släpptes har även en rad centralbanksledamöter uttalat sig hökaktigt. Marknaden kommer att följa Janet Yellens tal efter ytterligare signaler.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.