Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Sverige: KPIF på 2,0 procent i februari, inflationsförväntningarna
  • USA: Räntebesked Federal Reserve, kl. 19:00
  • Parlamentsval

New York-börsen avslutade gårdagen med röda siffror inför dagens räntebesked från Federal Reserve. Marknadens prissättning indikerar att centralbanken lyfter styrräntan från 0,50-0,75 till 0,75-1,00 procent (mer info nedan). Storbolagsindexet Dow Jones backade 0,21 procent medan det bredare indexet S&P500 sjönk 0,34 procent. Oljepriset fortsatte även nedåt under den amerikanska handeln. WTI-oljan sjönk 0,68 USD till 47,72 USD/fatet, efter att OPEC rapporterade att oljelagren ökade inom oljekartellen och Saudiarabien meddelade att de dragit upp produktionen. Efter stängning visade dock data att de amerikanska oljelagren minskade, vilket lyfte oljepriset under den asiatiska handeln. Nu på morgonen ligger WTI-oljan närmare 48,45 USD/fatet.

Tokyobörsen är ned drygt 0,15 procent mot bakgrund av en starkare valuta, vilket anses negativt för de stora exportbolagen. Shanghaibörserna ligger över nollstrecket medan Hong Kong ligger under. Förutom Federal Reserve är det Holländska parlamentsvalet i fokus inför dagens börsöppning. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna strax över nollan. För vidare information om utvecklingen på marknaden, se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI 225 SHANGHAI HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,21% -0,34%  -0,16%  0,08%  -0,24%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

DAX CAC40 FTSE100 EURO STOXX
Frankfurt Paris London Eurozonen
 0,02%  0,05%  0,11%  0,09%

Uppgifter per klockan 08:28

Igår publicerades svenskt konsumentprisindex (KPI) för februari. Inflationstakten (KPI) ökade från 1,4 till 1,8 procent medan den underliggande inflationen (KPIF) steg från 1,6 till 2,0 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2010. KPIF exklusive energi steg dock marginellt från 1,2 till 1,3 procent, vilket indikerar att inflationstrycket fortsatt är lågt även om KPIF nådde upp till inflationsmålet på två procent. I samband med gårdagens utfrågning i finansutskottet sade riksbankschefen Stefan Invges att han tror att inflationen kommer att röra sig i sidledes ett tag innan den väntas stiga framöver. Enligt Riksbankens senaste prognos förväntas reporäntan ligga kvar kring nuvarande nivå fram till mitten av 2018 och först 2019 väntas räntan stiga över nollstrecket. Nu på morgonen släppte även Prospera den kvartalsvisa rapporten över inflationsförväntningarna. I jämförelse med december steg förväntningarna från 1,4 till 1,6 procent på ett års sikt medan de ökade från 1,7 till 1,8 procent på två års sikt. På fem års sikt var inflationsförväntningarna oförändrade på 2,0 procent.

Klockan 19:00 lämnar amerikanska Federal Reserve räntebesked. De senaste handelssessionerna har marknaden tagit höjd för en räntehöjning vid veckans möte. Från centralbankens ledamöter har det kommit en rad hökaktiga kommentarer mot bakgrund av att inflations- och arbetsmarknadssifforna närmat sig målet. PCE-index (som är Feds favorit-inflationsindikator) steg till 1,9 procent under januari, strax under målet på två procent, medan kärn-PCE låg stilla på 1,7 procent. Den senaste tiden har även arbetslösheten närmat sig målet. Sysselsättningen ökade med 235 000 nya arbeten i februari, vilket var bättre än vad marknaden hade räknat med. Arbetslösheten sjönk marginellt från 4,8 till 4,7 procent. Marknadens prissättning indikerar en höjning av styrräntan från 0,50-0,75 till 0,75-1,00 procent.

Idag löper även uppskovet för det federala skuldtaket ut. Om kongressen inte lyfter taket eller återinför ett uppskov förväntas staten bli illikvid framåt hösten, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Finansministern Steven Mnuchin har i ett brev uppmanat kongressledarna att höja taket så snart som möjligt. Även om presidentadministrationen och kongressen kontrolleras av det republikanska partiet är prioriteringarna inte helt jämkade mellan de olika maktcentrumen och en konflikt är inte utesluten.

Idag väntar även parlamentsval i Holland. Det högerpopulistiska Frihetspartiet har tappat något i opinionsundersökningarna men de ser fortsatt ut att bli ett av de största partierna, om inte det största. Partiledaren Geert Wilders har tidigare propagerat för en folkomröstning om EU-medlemskapet. Marknaden kommer att följa valet mot bakgrund av den växande EU -skepticismen, som kan komma att skapa ytterligare sprickor i den europeiska unionen. Senare under våren väntar bland annat det franska presidentvalet.

Imorgon släpps den andra beräkningen av februarisiffran av KPI för Eurozonen. I januari hoppade inflationstakten upp från 1,1 till 1,8 procent i Eurozonen och det tidigare flash-estimatet pekade mot att inflationen steg till 2,0 procent i februari. Uppgången drevs av högre energipriser medan kärninflationen (exkl. energi) steg något försiktigare från 1,1 till 1,2 procent. Rensat ytterligare för mat, alkohol och tobak ligger inflationen på 0,9 procent.

På torsdag väntar även räntebesked från Bank of Japan och bank of England. Marknadens medelprognos pekar mot att båda centralbankerna avvaktar. Vid januarimötet lämnade Bank of Japan styrräntan oförändrad på -0,1 procent. Centralbanken behöll även målet med stödköpen (tioårsräntan på 0%). Trots att Bank of Japan kört tryckpressarna på högvarv de senaste åren och regeringen tillfört en allt mer expansiv finanspolitik ligger inflationen kvar långt under målet på två procent. I januari steg kärn-inflationstakten från -0,2 till 0,1 procent. Bank of Japans senaste prognos pekar mot att målet nås under 2018. Bank of England lättade på penningpolitiken i början av augusti, efter att utgången i Brexit-omröstningen chockade marknaderna. Centralbanken sänkte styrräntan till 0,25 procent, efter att den legat oförändrad på 0,5 procent sedan 2009. Bank of England utökade även stödköpen av statsobligationer med 60 miljarder pund. Sedan dess har Bank of England avvaktat. Under fredag samt under helgen är det även G20 möte för medlemsländernas finansministrar och centralbankschefer.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.