En sparprofet som lever som han lär

INTERVJUN. Günther Mårder drömde om att bli professionell körmedlem och bekämpa kapitalismen. Efter en föreläsning med Unga Aktiesparare tog livet en annan riktning och numera sjunger han företagarnas lov. Max Matthiessens vd och koncernchef Christoffer Folkebo träffade Företagarnas vd – en sparprofet som lever som han lär.

Christoffer Folkebo: Har du alltid varit intresserad av ekonomi?

Günther Mårder: Som ung drömde jag om att bli professionell korist. Min farmor mutade mig med tusen kronor om jag sjöng ett år i gosskören och det blev starten på en 25 år lång sångkarriär. Jag gick på Adolf Fredriks musikklasser och sedan Stockholms Musikgymnasium och vek 20–25 timmar i veckan åt körsång innan jag började inse att det inte går att livnära sig på det i Sverige. Men redan som 14-åring började jag intressera mig för aktiemarknaden och gjorde mina första investeringar.

Christoffer: Berätta!

Günther: Jag blev utmanad att gå på en föreläsning med Unga Aktiesparare och efter det ändrades min inställning till kapitalism. Innan dess var jag färgad av min bror och hans kompisar, som var punkare, och jag hängde på i kampen mot det kapitalistiska samhället. Helt plötsligt fick jag nya förebilder. Det var människor som ägnade sin fritid åt värdepappershandel och att utbilda andra, samtidigt som de läste på Handelshögskolan och drev egna bolag. Det var då jag bestämde mig för att bli bäst på aktier och lära mig allt. Så livet tog verkligen en vändning efter den där föreläsningen.

Christoffer: Har du alltid haft lätt för dig?

Günther: Jag har lätt att fokusera enorma mängder energi i en bestämd riktning, att gå all-in på det jag bestämmer mig för. Men det är klart att det kan bli på bekostnad av annat som är väsentligt och som man kanske inser i efterhand att man borde ägnat mer tid åt. Men jag tror att livet blir roligare om man  maximerar det man gör och på så vis får en högre avkastning på livet. På den finansiella marknaden är det sambandet helt uppenbart. Livet handlar om att balansera riskerna i det privata, det yrkesmässiga och det ekonomiska benet utan att två av benen faller samtidigt, då blir det väldigt tufft att ta sig upp igen.

Christoffer: Har du själv fått erfara kriser av olika slag?

Günther: Jag har haft kriser i alla ben. Jag lyckades bli miljonär innan jag fyllt 18 men förlorade allt ett år senare och hade noll kronor på kontot. I efterhand är jag ohyggligt tacksam att det hände så tidigt i livet – men det var inte roligt då – och det gav mig en rejäl ekonomisk kris, liksom en identitetskris. Yrkesmässigt var det ett stort nederlag när jag som 16-åring inte fick jobb på kundtjänsten på Avanza. Än i dag är jag övertygad om att de gjorde fel i att inte anställa mig, jag såg mig själv som oövervinnerlig och hade gjort allt. Men rent känslomässigt var det nog jobbigare med kritiken jag fick när jag var på Aktiespararna. Att läsa om sig själv i tidningen där man blir kritiserad som ledare är aldrig roligt.

Christoffer: Vad fokuserar du din energi på nu?

Günther: Rent krasst så är det jobbet. Det är en otroligt inspirerande miljö att vara på Företagarna och något helt annat än det jag har gjort tidigare. Det är väldigt stimulerande att få möjlighet att omforma en av Sveriges största företagarorganisationer så att den känns modern och fräsch även till nästa generation med ett ökat fokus på digitalisering. Jag lägger mycket tid på detta och det blir tyvärr på bekostnad av familjen.

Christoffer: Har du några bra tips på hur man tar igen den tiden?

Günther: Jag tror inte riktigt att man kan kompensera kvalitetstid. Jag tror nyckeln är att öva upp en förmåga att snabbt kunna skifta sinnesstämning. Att kunna växla från det privata till yrkesliv. Att ha förmågan att kunna slappna av. Det är ett måste för att det inte ska bli olidligt med den digitala närvaron som stör hela tiden. Som tur är har jag lätt för det.

Christoffer: Vad skiljer Företagarna från andra organisationer som SAF och Svenskt Näringsliv?

Günther: Vi blir ofta jämförda med Svenskt Näringsliv. Det är en paraplyorganisation för arbetsgivarorganisationer som är till för företaget. Företagarna är till för företagaren. Vi tittar bara på företagarens intressen, den som äger och driver bolaget. Det är den personen vi ska hjälpa att nå sin fulla potential.

Christoffer: Vilken är Företagarnas viktigaste punkt på agendan just nu?

Günther: Genom att sprida kunskap, bistå med praktisk hjälp, nätverka och verka för en bättre företagarpolitik hjälper vi företagare att nå sin fulla potential. Vi lägger stora resurser på lobbyingverksamhet för att påverka företagarklimatet i Sverige. Ett lyckat exempel på detta är att vi har lyckats stoppa entreprenörsskatten eller de så kallade 3:12-reglerna. Det var vår viktigaste fråga i år och något som sparar näringslivet fem miljarder årligen.

Christoffer: Hur arbetar ni med att förmedla vikten av rätt försäkringsskydd och sparande?

Günther: En stor och viktig uppgift är att öka kunskapen och förståelsen hos den enskilda företagaren om hur man vill att framtiden ska se ut. Alltför många som jag möter slarvar med det. Vi tillhandahåller verktyg och hjälpmedel som räknar ut hur ekonomin kommer att se ut om 10, 15 och 20 år om man fortsätter som man gör i dag.

Christoffer: Vilken är din inställning till sparande?

Günther: Man ska alltid spara för att sedan kunna investera i något som ger en hög avkastning till en acceptabel risk. Ställa sig frågan: vad kan jag leva på i en månad, vad är en acceptabel och uthållig nivå? Resten ska man spara. Det finns också en normbild att leva upp till om man gör karriär – var man ska bo, semestra och liknande. Det måste man stå emot och våga bryta mot om man vill bygga upp ett stort sparande. Det kräver disciplin att träna upp en förmåga att stå emot ”måsteköpen” och inse att de inte ger en extra glädje. Med den grundinsikten inser man att inget materiellt kommer att ge större lycka.

Christoffer: Lever du själv som du lär?

Günther: Absolut, jag har tagit avstånd från normen och mår väldigt bra av det. Jag har provat att leva på väldigt lite per månad men har valt att höja den nivån utan att det innebär ett överflöd. Jag tycker att det är viktigt att vara ekonomisk och man kan gärna vara snål mot sig själv, men aldrig mot andra. Mot sig själv får man snåla hur mycket man vill, det är en grundregel för mig.


GÜNTHER MÅRDER

Född: 1982 i Upplands Väsby och uppvuxen i Sollentuna.
Familj: Fru och tre barn.
Intressen: Familj, musik och körsång.
Utbildning: Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms Musikgymnasium, Handelshögskolan i Stockholm, bland annat.
Karriär i korthet: Vd på Aktiespararna, sparekonom på Nordnet, vd på Företagarna sedan 2015.


FOTO: ANNA RUT FRIDHOLM