Morgonrapport – Marknaden söker efter ledarskap

  • Ny dag, nya nedgångar
  • Marknaden alltjämt besviken på Trump

Världens finansiella marknader fortsätter att famla i mörkret med stigande sjukdomsfall i USA och Europa, där de europeiska åtgärderna blir allt mer drastiska. Italien har nu stängt alla affärer utom matvaruaffärer och apotek, medan Danmark från och med måndag håller alla skolor, förskolor och universitet stängda. Sverige har också ökat takten i försöken att hindra spridningen. Enligt WHO har vi nu en global pandemi, ett besked som ämnar till att öka respektive länders beredskap och åtgärder. Marknaden handlar helt på sentiment och virusutbrott och innan vi erhåller någon form av mer trovärdig makrosiffra, det vill säga som inkluderar tiden för virusutbrottet är det svårt att finna fotfäste. Idag väntar ECB och troliga stimulanser.

President Trump fortsätter att göra marknaden besviken genom att inte fullt ut acceptera den kris som råder. Under natten till torsdag införde USA resestopp från Europa in i landet, något som Australien också diskuterar. Frågan är vad det har för effekt när viruset redan sprids inom landets gränser. Marknaderna visar en tydlig misstro till att Trump-administrationen har koll på läget och huruvida man fullt ut omfamnar det faktum att en lågkonjunktur står för dörren. Ett tydligt ledarskap är vad som krävs och innan det kommer får vi räkna med fortsatt volatilitet. Marknaderna visade sitt tydliga missnöje under gårdagen genom att handla ner terminerna kraftigt i efterhandeln.

Vi ser en fortsatt press på terminerna under morgonen och de asiatiska marknaderna med Australien i täten faller på bred front. De kinesiska fastlandsbörserna fortsätter att hålla emot betydligt bättre. Antalet aktiva sjukdomsfall i landet är också sjunkande och företag som Apple och H&M har tidigare meddelat att deras respektive butiker har återöppnats i stor utsträckning.

Idag väntar marknaden på besked från den europeiska centralbanken och Christine Lagarde och vilka stimulansåtgärder de ämnar ta till. En räntesänkning och ett återupptagande av obligationsköpen skulle ge stöd till de bräckliga marknaderna i dagsläget.

Marknaderna har gett upp är den rådande känslan medan de asiatiska marknaderna faller brant och de europeiska terminerna indikerar ännu en dag med kraftiga fall. Stockholmsbörsen indikerar i skrivande stund en nedgång om närmare 6 procent.

 

Vänliga hälsningar,

Jon Arnell

Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-5,86% -4,89% -4,41% -1,52% -3,56%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
-6,06% -5,04% -5,49% -5,55%

Uppgifter per klockan 08:20

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd