Morgonrapport – Historia skrivs

  • Största börsfallen sedan 1987
  • Finanspolitiska åtgärder efterfrågas

Torsdag den 12 mars 2020 går till historien som en av de sämsta börsdagarna någonsin. Under gårdagen var korrelationen 1 mellan alla tillgångsslag, det vill säga allt såldes av. ECB annonserade nya tillgångsköp och Fed gav massiva likviditetsstöd, men marknaderna fortsätter att sälja av i bristen på ledarskap kring virushanteringen. Vi ser en viss återhämtning under morgonen, vilket vi hoppas kan hålla i sig under dagen.     

Gårdagens historiska fall signalerade total panik i världens finansiella marknader och visar på en fullständig avsaknad på tilltro till staternas hantering av virusutbrottet. Penningpolitik i all ära, men det är finanspolitik som behövs i spåren av den bedrövelse som nu drabbar näringslivet och samhället i stort. Varje beslut som tas får stora följdeffekter, men om vi tittar på marknadernas reaktion så ser man hellre för kraftiga åtgärder i detta läget.

Den europeiska centralbanken, ECB, annonserade igår nya stödköp om 1 300 miljarder som ska fortlöpa till årsskiftet, men räntesänkningen uteblev vilket marknaderna mötte med fortsatta försäljningar. Även om räntan redan är låg hade en ytterligare sänkning visat att det alltjämt finns ammunition kvar. Christine Lagarde var dock tydlig med att det är finanspolitiken som ska vara första försvarsinstans vid denna globala pandemi. Penningpolitiken ska finnas där för att förse marknaderna med likviditet och se till att systemet fungerar. Den stora skillnaden mot finanskrisen är att det inte är en bankkris vi har i nuläget, det vill säga sänkta räntor hjälper föga mot virusoro och människors vardagsliv.

De stora fallen vi upplever i de finansiella marknaderna drivs av ett otroligt negativt sentiment, men också då andelen passiva produkter är hög i dagens marknad. Och passiva produkter går inte emot flöden utan de förstärker redan negativa rörelser. Det som även sker i marknader som dessa är att belånade produkter och depåer tvingas till likvidering, vilket ytterligare spär på fallen. Det vi behöver för att vända den negativa utvecklingen är massiva åtgärder och tecken på att virusutbrottet är under kontroll.

Marknaderna inledde natten på den negativa sidan, men terminerna har vänt runt under morgonen. Den australiska marknaden stängde i tydligt positivt territorium och den amerikanska terminen indikerar i skrivande stund en öppning 2 procent upp. De asiatiska marknaderna återhämtade tidigare fall något, men stängde alltjämt negativt.

 

Vänliga hälsningar,

Jon Arnell

Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-9,99% -9,51% -6,08% -1,23% -2,87%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+1,53% +3,33% +0,52% +0,43%

Uppgifter per klockan 08:25

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd